Donkerzwarte brandstof     (8 december 2006)

Ik heb er al eens wat over geschreven:  Het gebruik van palmolie als 'groene' brandstof.  Ik schreef alhier op 22 juli j.l. het volgende:

[quote]
Ook zie ik niets in het grootschalig gebruik van Palmolie.  Dat is in mijn ogen - gezien het op grote schaal vernietigen van regenwouden, om plaats te maken voor Palmolie plantages - geen 'groene' brandstof maar 'donkerzwarte' brandstof – heel wat slechter dan gewone olieproducten.
[unquote]

Welnu, in een recente publikatie van Wetlands International wordt dat nog eens wat verder uit de doeken gedaan.  Het geeft een ronduit schokkend beeld.  Iedere palmolie plantage die wordt aangelegd in tropisch veenbos in Zuid-Oost Azië en Indonesië produceert t.g.v. verdroging en decompositie van het veen ongeveer 70 tot 100 ton CO2 per hectare per jaar.  Daar tegenover staat een palmolie productie van 3 tot 6 ton per hectare per jaar.  Ergo, de CO2 emissie van een dergelijke ton palmolie is 12 tot 33 ton CO2, ofwel ongeveer 4 tot 10 maal zoveel als bij 'gewone' fossiele brandstof (diesel).

Indonesië is thans, na de VS en China, de 3e CO2 producent in de wereld.  1.4 miljard ton CO2 wordt veroorzaakt door voortdurend afbranden van tropisch (veen)bos en 600 miljoen ton komt er jaarlijks vrij t.g.v. decompositie van veen (m.n. op Kalimantan).  Vooral dit laatste is zeer slecht.  Iets wat ooit een CO2 sink was is nu een 'duurzame' CO2 bron geworden!  En dit alles o.a. t.g.v. de uitbreiding van palmolie plantages.

Het wordt tijd dat dit in de overwegingen van CO2 beleid wordt meegenomen.  Als EU beleid – directieven over 5.75% biobrandstof in diesel brandstof, of m.b.t. 'groene' electriciteitsproductie – ontwikkelingen als hierboven stimuleren dan is dit volstrekt het paard achter de wagen spannen.

Ik beschouw – ik herhaal het nog maar eens – palmolie niet als 'groene' maar als 'donkerzwarte' brandstof, en electriciteit er uit als 'donkerzwarte' stroom.

Mazzel & broge, Evert