Welkom in het Antropoceen     (4 juni 2011)

In 2000 opperde Paul Crutzen, de Nederlandse nobelprijs winnaar (Scheikunde), deze naam.  Een tijdperk waarin de mensheid tot een dominante geologische kracht is geworden.  Ja meneer Kroonenberg, die menselijke maat is héél wat groter dan u doet voorkomen.  Ik geef hieronder nog maar eens enkele – naar mijn smaak redelijk overtuigende – voorbeelden hiervan.

Onlangs verscheen er een rapport van de zijde van de UNEP, "Decoupling Natural Resource Use and Environmental Impacts from Economic Growth", waarin een goed overzicht m.b.t. de materiaal intensiteit van de menselijke activiteiten op deze planeet wordt gegeven.  Op pagina 11 en 12 staan wat fraaie grafieken waaruit blijkt dat de materiaal extractie thans zo'n 60 miljard ton per jaar bedraagt.(1)

Zelf noemde ik hier ooit een getal van "orde 100 miljard ton per jaar".(2)  In de tabellen hieronder wordt het totaal van de materiaal verplaatsing van de mijnbouw weergegeven.(3)


(Kleine typo's in origineel verbeterd; E.W.)

In het jaar 2000 was dat al reeds zo'n 60 miljard ton.  Als je de invloed van ander handelen, m.n. erosie t.g.v. landbouw (4), in de beschouwing mee neemt dan kom je uiteindelijk inderdaad op de door mij in 2006 geschatte 100 miljard ton uit.

Is dat veel?  Ja, dat is veel.  Het komt gemiddeld over het totale landoppervlak van de wereld (exclusief Groenland en Antarctica, 135 miljoen km²) neer op ongeveer een halve mm per jaar, ofwel 5 cm per eeuw.  Of om het eens à la Kroonenberg uit te drukken: 500 meter per miljoen jaar.  Zover zal het uiteraard niet komen.  Het geeft echter ook aan dat het huidige ontwikkelingspad een volstrekt doodlopende weg is.(5)

Daarom had Paul Crutzen gelijk:  Welkom in het Antropoceen.

Mazzel & broge, Evert

(1) Decoupling Natural Resource Use and Environmental Impacts from Economic Growth 
(2) Het einde van 'business as usual'?
(3) Sustainable mining practices: a global perspective  (via Google Books)
     By Vasudevan Rajaram, Subijoy Dutta, Krishna Parameswaran
(4) Global Dimensions of Vulnerability to Wind and Water Erosion
(5) Door de flessehals van de 21e eeuw