Welkom
Mijn naam is Herman Roozen. Ik relativeer, verstrooi en verduidelijk door te schrijven en te tekenen. Ik schreef en schrijf mee aan populaire strips als Jan, Jans en de kinderen, Donald Duck en Dirkjan. Daarnaast teken ik zelf o.a. de strips Opa (in weekblad Boerderij), Kukel en Kakel en Eefenement. En daarnaast maak ik cartoons, illustraties, logo's, pictogrammen, kleurplaten en praatplaten, en doe ik aan stand-up cartooning. En daar weer naast besteed ik aandacht aan mijn gezin en mijn bescheiden collectie bordspellen.
Herman Roozen tekst en tekeningen
van Heutszsingel 7
7741 ER · Coevorden
E: info@hermanroozen.nl
T: 0524 223881

Wie ben ik?
Facebook …
Twitter …
LinkedIn …
Instagram …
Comiclopedia …
BoardGameGeek …

Wat maak ik?
Blogger …
Comic House …
Catawiki …
InDucks …
BNO.nl …

Deze website is tamelijk vernieuwd in juli 2012 en daarbij teruggebracht tot deze ene pagina. Mogelijk raakt u bij het doorklikken verstrikt in delen van de oude website. Ik vond het moeilijk om dingen weg te gooien. :-(
Nieuws
Op mijn weblog plaats ik bijna wekelijks een nieuw bericht. Daar is dus mijn meest recente werk te zien. Het weblog is ook op trefwoord door te bladeren. Veel links in de stukken tekst rechts hiernaast brengen u naar een trefwoord op het weblog. Met name de links die voorafgegaan worden door een •.

Er is ook nog het nodige aan oud werk te vinden op het internet. Bijvoorbeeld afleveringen van de strip Radio Cola, een rondleiding uit 2003 en een stapel dagcartoons uit dezelfde periode.

Op Facebook zijn nog oude afleveringen van IDfamily te lezen. Internetstripjes over de tijd vóór Facebook en Twitter.

Strip
De strip Opa staat al meer dan veertig jaar wekelijks in het vakblad Boerderij. Ik bedenk en teken de strip sinds begin 2004. Opa heeft een eigen gedeelte op de website van Boerderij en een Facebook-pagina.
• Opa

Voor het vakblad Pluimveehouderij maak ik driewekelijks een pagina Kukel en Kakel. Kukel en Kakel zijn twee kippen die op hun ei-gen wijze commentaar geven op de actualiteit. Ondertussen zijn er ruim 100 afleveringen verschenen. Een selectie is gratis te downloaden in de iTunes-winkel.
• Kukel en Kakel

In de TechNet-nieuwsbrief van Microsoft Nederland heeft geruime tijd de strip TechEddie gestaan. Er zijn ruim 100 afleveringen van verschenen.
• TechEddie

Heel 2007 verscheen in het AD de strip Eefenement. Eefenement is een strip over een evenementenbureau dat wordt gerund door Eef. Zijn motto is: "Het is pas een feest als het van Eef is geweest." In 2008 werd Eefenement vervangen door De Stamgasten van Toon van Driel. Soms mag Eefenement invallen als Toon op vakantie is. Het boek "Je eeft maar 1 keer" is te bestellen bij Uitgeverij Catullus.
• Eefenement

Ongeveer vier keer per jaar verscheen in het personeelsblad van een (onder)afdeling van een energiereus de strip Wendy en Wilco. Over twee personeelsleden die zich staande proberen te houden in een flexibele organisatie. Alle stripjes van Wendy en Wilco zijn te lezen op Comik.nl.

In het Jellinek Journaal waren de avonturen van Jelle te lezen. Later is Jellinek gefuseerd met Mentrum en ging de strip verder als Jelle en Mendie. En nog weer een fusie verder werd het Jelle en Mendie en Merijn. En nog weer later verdwenen ze uit het blad.

Een stukje geschiedenis: van 1988 tot 1994 heeft in het blad Ons Platteland van de CBTB de strip de Morinel' gestaan. 'de Morinel' is de naam van de boerderij van Bertus, waaromheen zich een kleurrijk gezelschap schaarde, zoals een eigenwijze hond, de heren Broeikas en Ozon van de milieu-esthetische inspectiedienst, en hereboer Uuterwaerdt. De heren van de milieu-esthetische inspectiedienst zijn later opgedoken in de strip Opa als de Zwarte Kereltjes. In 1995 gingen de diverse landbouworganisaties reorganiseren. Als gevolg daarvan verdween het blad Ons Platteland en werd het vervangen door Aanwas. Mijn wekelijkse strip de Morinel werd toen vervangen door Stekkel. Stekkel heeft het maar een jaar volgehouden, tot aan de volgende reorganisatie. Daarna werd de strip vervangen door een tweewekelijkse cartoon.

Cartoon
Cartoons maak ik voor diverse blaadjes en situaties. Op maat bij een artikel, of zo maar, of naar aanleiding van recente gebeurtenissen. Onder andere voor DP, het blad van de provincie Drenthe, het intranet van waterschap Rivierenland, Vizier, het blad van Calibris, en Boerderij.
• Cartoon

In het boek Mastering your PhD staan ook zeven cartoons van mij. In het Engels nog wel. In het boek wordt aan promovendi uitgelegd wat er zoal komt kijken bij een promotieonderzoek.

Een cartoon maken gaat meestal als volgt: Ik krijg via e-mail of telefoon te lezen of horen wat het onderwerp voor de cartoon moet worden. Dat kan variëren van een enkel trefwoord ("kredietcrisis") via een artikel tot een heel boek. Dan ga ik nadenken en kom ik na een tijdje met drie geschetste suggesties. De aanvrager kiest er eentje uit, en die ga ik uitwerken. Ik teken (nog steeds) met Oost-Indische inkt en omsteekpennetje op gewoon printerpapier. Inkleuren doe ik op de computer met PhotoShop.
Dit hele proces kan een week duren, maar het kan ook binnen een paar uur. Soms is er nou eenmaal haast bij.

Visualisatie
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, zeggen ze.

Bijvoorbeeld: Wat doet een dispatcher? Dat wil Shell graag kunnen uitleggen. Met een plaatje waarin je kunt zien dat bij Shell de customer koning is.

Zulke platen maak ik wel vaker. Zoals voor een afdeling van Rijkswaterstaat. Bij gebrek aan een betere benaming noem ik ze praatplaat.
• Praatplaat

Business Visual, Learning Map en Rich Picture heb ik het ook wel eens horen noemen.

Een praatplaat is een kijkplaat met een verhaal. Als een organisatie wil vertellen hoe een nieuwe afdeling gaat werken, of een auteur een samenvatting van een verslag wil geven, maar dan visueel, dan kan een praatplaat een oplossing zijn. Een praatplaat is een handvat bij het overbrengen van een verhaal. En een praatplaat nodigt uit tot communicatie.
Ik kan er nog vele regels over volschrijven, maar u kunt er beter een paar bekijken.

Een praatplaat spreekt trouwens niet voor zich. Een praatje hoort er bij.

Op locatie
U heeft een bijeenkomst die wel wat beeld kan gebruiken? Ik ben ook stand-up cartoonist. Als ik even Jesse van Muylwijck mag citeren: "Een stand-up cartoonist bezit tekentalent, het vermogen tot scherp luisteren, analytische gaven, improvisatievermogen en een grenzeloze creativiteit.". Een stand-up cartoonist maakt tijdens bijeenkomsten ter plekke cartoons over de materie die de betrokkenen aan het denken zetten en doen lachen. Ondertussen heb ik als stand-up cartoonist gewerkt voor bedrijven als P2, Rathenau, Rijkswaterstaat, Alterra, KPN, Microsoft, VendexKBB, Canon, Avéro Achmea, ABN-AMRO, OHRA, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen, Rabobank, Albert Heijn, Gemeente Edam-Volendam en Univé. Als u mij wilt inhuren als stand-up cartoonist kunt u het beste contact opnemen met Comic House.

Ik maak de cartoons op grote PostIt-vellen. Vaak presenteer ik ze na afloop, als vrolijke afsluiting tussen de dagvoorzitter en de borrel. De cartoons laat ik achter en zijn vrij te gebruiken binnen de context waarvoor ze gemaakt zijn. Vaak blijven ze nog geruime tijd hangen ten kantore van de opdrachtgever. En ze kunnen worden gedigitaliseerd voor de verslaglegging.
• Stand-up

Ik geef ook af en toe striptekenles. Aan leerlingen van de basisschool of middelbare school, maar ook wel aan volwassenen.

En ik ben af en toe te vinden op stripbeurzen. Het Kamper Stripspektakel bijvoorbeeld, of de stripdagen in Breda of Haarlem. In een stand van een uitgever of ergens anders. Dan kunt u een boekje kopen waar ik een (hand)tekening in zet, of gewoon om een tekening vragen.
• Live

Tekst
Sinds 2004 zijn er door mij geschreven verhalen te zien in het tv-programma Sesamstraat. Ik schrijf scénes voor Tommie en Pino en dergelijke. Daarnaast nog voor Studio Snugger, het Sinterklaasjournaal en De Boterhamshow.
• Sesamstraat

En ik schreef en schrijf veel voor andere strips en andere tekenaars. Bijvoorbeeld voor Dirkjan, Jan, Jans en de kinderen (en de spin off Karlijn, Catootje en de ouders), Kort en Triest en Donald Duck.
• Dirkjan
• Jan, Jans en de kinderen
• Donald Duck
• Voor anderen

Samen met stripmaker Daniel van den Broek heb ik voor Eppo twee lange verhalen Uuterwaerdt gemaakt. Voor de Eppo heb ik ook ongeveer anderhalf jaar de strip Eppo geschreven.
• Uuterwaerdt
• Eppo

Samen met stripmaker cARToony (Pieter Hogenbirk) heb ik maar liefst vier stripseries. Ross en Robbie, Rembrandt, De Ruyter en Van Oranje. Rembrandt maakte zijn debuut in dagblad Het Parool. De Ruyter stond, en Van Oranje staat, tweewekelijks in het stripblad Eppo. Albums werden uitgegeven door stripuitgeverij Strip2000.
• De Ruyter
• Rembrandt

Voor de avondvullende animatiefilm Heldt van Hollandt ben ik het script aan het schrijven. In de film strijden zeeheld De Ruyter en meesterschilder Rembrandt samen tegen de Engelsen. De voortgang is te volgen op het speciale Heldt van Hollandt-weblog

Voor Okki heb ik in de periode 2005-2008 de strip Okki geschreven en nog wat losse stripjes. Voor Jippo heb ik in de periode 2006-2008 de puzzelstrip over piraat Koen geschreven. In het seizoen 2008-2009 verhuisde deze strip naar Okki en werd het Rick de ruimtepiraat. Voor Flo' heb ik in het seizoen 2005-2006 de strip Galaktika geschreven.

En verder...
Af en toe maak ik kleurplaten ter gelegenheid van het een of ander.
• Kleurplaat

Logo's maken is erg leuk om te doen. Vooral als ze ook nog gebruikt worden.
• Logo

Dit heb ik ook nog: Twee kinderboeken op zoek naar een uitgever: Ik wil de zon een kusje geven en Rombout de draak.

Prijslijst
U wilt natuurlijk weten hoeveel het kost. Dat is niet zo gemakkelijk te zeggen, want "het hangt er vanaf". U kunt het beste contact opnemen met mijn agent: Comic House.