CARIBISCHE RIJSTSCHOTEL MET BANANEN
Print dit recept

2 personen
± 150 gram rijst (bij voorkeur “parboiled” met alle voedingsstoffen er nog in)
1 groentebouillon-tablet
1 rode paprika
½ struik bleekselderij
2 bosuitjes in ringetjes, ook het groen (of 1 volle etlepel fijngesnipperde ui plus eventueel wat bieslook)
2 bananen
Gedroogde mango (ongeveer 125 gram) of wat schijven (evt. een blikje) ananas
Eventueel wat verse, rijpe mango of ananas
1 of 2 eetlepels olijfolie
75 gram cashewnoten (desnoods pinda’s of hazelnoten)

Saus: (eventueel te vervangen door mango-chutney)
een volle eetlepel verse koriander of peterselie (met een mespunt korianderpoeder)
1 bosuitje in ringetjes (of gesnipperde ui en eventueel bieslook)
2 gemberbolletjes, heel fijn gesnipperd
1 eetl. gemberstroop
1 theel. citroensap
1 teentje knoflook (uitgeperst of fijngesneden)
een klein mespuntje sambal oelek (voorzichtig met sambal)
1 eetl. olijfolie
1 kleine theel. appel(cider) azijn
snufje zout
1 eetlepel water
Maak de saus eventueel vooraf:
Die de ingrediënten in een kom of liever een hoge beker. Maak er met de staafmixer een saus van, goed fijnmaken.
Proeven, moet er nog een beetje gemberstroop of juist citroensap en/of sambal bij? Is de smaak te scherp, doe er dan nog een eetlepel olijfolie bij.

Rijstschotel:
De gedroogde mango in stukken van ± 2 cm snijden en minstens een dag of langer weken in een beetje water.
Kook de rijst in groentebouillon volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Rooster de gehalveerde noten zachtjes in een koekenpan tot ze beginnen te geuren. Doe dat zo laat mogelijk zodat ze nog warm zijn.

Snijd de paprika en bleekselderij in kleine blokjes.
Snijd de bananen in dikke plakjes.
Stoof de uitjes, paprika en bleekselderij ongeveer 8 minuten zachtjes in wat olie of boter; de groenten moeten knapperig blijven.
Roer ze door de rijst, tezamen met de bananen en de uitgelekte stukjes mango of ananas.
Met het deksel op de pan ongeveer 5 minuten laten staan (de stukjes banaan moeten warm en zacht zijn maar niet helemaal gesmolten). Als de rijst is afgekoeld, dan de schotel op een klein pitje op een warmhoudplaatje zetten, zodat alles weer goed warm wordt.

Opdienen met de saus, geroosterde noten en stukjes of schijven ananas en/of verse, rijpe mango apart erbij.

terug naar inhoudsopgave