LINZENBROOD
Print dit recept

een lekkere vleesvervanger
6 porties = 6 dikke plakken

200 gram linzen (liefst groene Du Puy linzen), gaarkoken in vegetarische bouillon (poeder of blokje) met wat verse (of gedroogde) thijm en rozemarijn
2 middelgrote uien heel fijn snipperen
olie (olijf- is het lekkerst)
1 teen knoflook, fijnmaken in de knijper
2 eieren, klutsen
2 volkoren boterhammen met korst: week ze in een beetje bouillon en knijp ze uit
100 gram pittige geraspte kaas (veganisten laten de kaas weg en gebruiken eventueel tofutti of gerookte tofu)
3 of 4 eetlepels (naar smaak) zoute sojasaus
3 volle eetlepels grof gehakte ongezouden cashewnoten (of hele zonnepitten)

Fruit de uien even met de knoflook, doe er flink wat zoute sojasaus bij en stoof ze totdat ze zacht zijn (minstens 10 minuten of langer)
Giet de linzen af
Verkruimel de uitgeknepen boterhammen goed
Meng de linzen met het brood, kaas, eieren, uien, knoflook en cashews of zonnepitten
Doe alles in een beboterde cakevorm en stamp flink aan
¾ uur bakken in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius (niet afdekken)
Even laten staan en dan lossnijden en storten.

Linzenschotel: Je kunt het gerecht ook in een ronde, vuurvaste schaal of zoiets bakken. Eventueel, voor een volledige maaltijd, in een ronde schaal bakken en na ½ uur bedekken met een dikke laag aardappelpuree en nog 10 tot 15 min. bakken. Dit kun je ook met resten doen: verkruimelen en dan aardappelpuree erover.

terug naar inhoudsopgave