Beren

Teller

Om vergissingen te voorkomen, er zijn in de Verenigde Staten twee soorten beren. De Zwarte Beer (Ursus Americanus) en de Grizzly Beer (Ursus Arctos). Het wil echter niet zeggen dat de Zwarte beer ook werkelijk zwart is. De kleur van beide beren kan variëren kaneelkleurig/blond tot bruin en zwart.

Geschiedenis van de beer

De eerste op beren lijkende dieren bestonden uit drie verschillende soorten. Twee soorten stierven uit. De laatste soort ontwikkelde zich verder en hier kwamen acht beersoorten uit:
* Zwarte beer
* Grizzly beer
* Ijsbeer
* Giant Panda
* Aziatische zwarte beer
* Lippenbeer
* Kraagbeer
* Brilbeer

De eerste voorvaderen van de Grizzly, holebeer en de zwarte beer komen van orgine uit Azie. De holebeer was twee keer zo groot als de Grizzly beer van nu. De Grizzly kwam tijdens de ijstijd via Siberië naar Alaska. De holebeer werd ook wel Ursus Spelaeus genoemd.

Hierboven is het hand/voetgewricht van de Holebeer te zien

Algemene informatie

De beer behoort tot de carnivoren, net als honden, katten en wezels. Alle carnivoren hebben scherpe hoektanden om het vlees aan stukken te rijten. De Zwarte beer en de Grizzly beer eten overigens niet alleen vlees. Zij hebben zich aangepast en kunnen ook planten en insekten eten. Dit is omdat het soms moeilijk is om vlees te vinden. De beren in rivierrijke omgevingen leven grotendeels van vis. Het liefst zalm. Deze beren zijn overigens groter als hun soortgenoten in niet rivierrijke omgevingen. Deze beren worden dus ook wel Kodiak Beer genoemd.

Percentage van voedsel:
Grizzly: 10 % vlees, 5 % vis (uitgezonderd in rivierrijke omgevingen), 80 % fruit en planten, 5 % insekten.

Zwarte beer: 15 %vlees, < 1 % vis (uitzondering in rivierrijke omgevingen), 75 % fruit en planten, 10 % insekten.

Kodiak beer met twee cubs

Ursus Americanus

De zwarte beer komt over heel Noord Amerika voor. Inclusief het oosten. De zwarte beer voelt zich het prettigst als hij in bomen kan klimmen en er enkele open vlaktes zijn om de omgeving te kunnen overzien. De zwarte beer moet zijn leefomgeving delen met de agressieve grizzle en ijsbeer. Zij jagen heel soms ook op de zwarte beer. Doordat ze Europeanen zich in het oosten vestigden zijn veel van de zwarte beren die hier leefden verdreven. De zwarte beer wordt in een aantal staten voorgoed verjaagd.

Hij leeft vooral van kleine insekten, zoogdieren en bessen. Denk hierbij aan de framboos, bosbes, cranberry, zwarte bes, braam. In rivierrijke gebieden leeft de beer ook van zalm.
Hoe weet je dat er een Zwarte beer is geweest?
Vaak laten Zwarte beren tekens achter. Je kunt hierbij aan de ontlasting denken, die volgens wetenschappers zoet ruikt, maar ook aan de krassen onder aan de stam van bomen. Dit doet de beer om te communiceren met andere beren.

In het oranje gekleurde gebied komen nog Zwarte beren voor.

Ursus Arctos

De Grizzly beer is een stuk groter als de zwarte beer. Ook heeft hij een paar zichtbare kenmerken. De Grizzly weegt tussen de 130 en 400 kg en kan 1.80 - 2.50 meter groot worden.

Verschillen tussen de Ursus Americanus & de Ursus Arctos:

Zwarte beer:

* Grote hoekige oren
* Rechte neus
* Heeft geen 'baard' onder kin
* Geen spierbundel (hump) op de schouder
* Donkere kleine klauwen

Grizzly beer:

* Kleine rondere oren
* Soort wipneusje
* Heeft een soort 'baard' onder zijn kin
* Duidelijk zichtbare hump op schouder. Dit maakt de grizzly erg sterk
* Grote lange klauwen. Ongeveer vingerlengte.

De Grizzly beer heeft zoals op de foto te zien is een ruiger uiterlijk en komt vooral voor in de Lower 48 van Amerika en in Canada. In het Noorden van Canada en Alaska komt de grootste Grizzly voor, deze wordt ook wel Kodiak genoemd. Deze beer leeft vooral van Zalm en andere kleine waterdieren (zeehonden enz.).

Winterslaap

In januari, terwijl de volwassen Grizzly beren in de winterslaap zijn in hun hol, worden er een tot vier cubs geboren bij iedere moeder. Bij geboorte wegen ze minder dan 1 Liberty Pound, snel gaat hun gewicht omhoog en als ze het hol in de lente verlaten wegen al bijna 20 LP.
Het is eerste jaar is het moeilijkst voor de cubs om te overleven. Meer dan 50% van de Grizzly cubs sterft in het eerste levensjaar aan ziekte of vallen ten prooi.

Het Grizzly mannetje verlaat het hol in maart of april, de vrouwtjes volgen met de cubs eind april of begin mei. De exacte datum hangt af van het klimaat. Aan het eind van de winterslaap is een Grizzly tussen de 15 en 40% van zijn gewicht verloren. Vandaar dat een Grizzly van de lente tot de volgende winterslaap ongeveer 20 uur per dag met eten bezig is. Als hij aan de winterslaap begint klimt hij hoog de bergen in en laat zicht daar onder een uitstekende rots insneeuwen. Hij wordt pas weer wakker als de sneeuw gesmolten is.

Twee jonge Grizzly cubs in het Yellowstone NP

A fat bear is a dead bear

Afval is een groot probleem in de Amerikaanse & Canadese Nationale parken. De beren (Grizzly als Zwarte beer) komen erop af, onthouden de plaats en komen iedere keer terug. Een beer kan tot vele kilometers verderop ruiken dat er eten is. Het is dus belangrijk om geen eten te laten slingeren, meteen de afwas doen. En vooral niet koken in je tent!!! Zodra je dit wel doet is er grote kans dat de beer later terugkomt en je tent aanvalt en het ergste JOU!

A FAT BEAR IS A DEAD BEAR!

Beren mogen uiteraard ook nooit gevoerd worden. Bewaar voedsel in bearproof boxen of hang het in een bearcan in een boom op afstand van de tent. Haal het voedsel uit uw auto en verwijder kinderstoeltjes. Doe ook cosmetica en tandpasta in box. Alleen zo zorgt u ervoor dat de beer kan blijven leven.

Mocht het dan toch nog, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, met de beer misgaan. Dat hij toch agressief wordt, dan is er de "beartrap". Op het plaatje hierboven is er een te zien. De rangers leggen er wat voedsel in, en de beer komt erop af. Als de beer gevangen is wordt hij enkele duizenden kilometers verder weer uitgezet.
Dit heeft echter een nadeel. Een beer heeft een heel goed geheugen. Meestal komt de beer weer terug daar waar hij gevangen is, en begint het probleem weer opnieuw. Deze beren zullen afgemaakt moeten worden, want ze vormen een gevaar voor de bezoekers van de nationale parken.

Beer fabels

Beren lopen op hun achterpoten.
Ze gaan op hun achterpoten staan om de omgeving te kunnen overzien.

Je bent niet in gevaar zoalng je niet tussen een moeder en haar jongen komt.
Alle beren zijn levensgevaarlijk. Hou daarom altijd minimaal 100 meter afstand.
Beren zijn gevaarlijke roofdieren.
Dit klopt niet helemaal, zolang een beer niet gestoord wordt zal hij niet agressief worden. Kom dus nooit te dicht in de buurt.

Beren kunnen niet bergaf rennen.
Dit klopt absoluut niet. Een beer kan harder als 50 kilometer per uur lopen.

De mannetjes beer zorgt voor een wees beer.
Nee, dit zal een mannetje nooit doen. Hij zal helaas het beertje doden.

Als je aangevallen wordt door een beer moet je in een boom klimmen.
Nooit doen. Een beer zal dan zelf je achterna klimmen.

Deze homepage wilde ik mede opdragen, aan mijn onlangs overleden vader, die zo ontzettend van de natuur hield in Amerika & Canada, waar we samen van de wilde beren hebben genoten. Helaas was het leven voor hem te kort om nog meer van deze avonturen te beleven.

reacties kunnen naar onderstaand email-adres gestuurd worden.