Home Cattery Poezen Katers Kittens Onze
Castraten
Nieuws Info Contact Overige
 Huisdieren

 De Britskorthaar

Wij fokken in de effen kleuren (non-agouti):  Blauw, Chocolat, Lilac, Rood, Crème en de kleurencombinaties (tortie/schildpad/calico/bicolor/harlekijn)
Graag stellen wij het ras verder aan U voor:
Rasstandaard Brits Korthaar

Het Karakter:

De Brits Korthaar '' De Teddybeer'' onder de katten, is een kat met een gouden karakter. Hij is aanhankelijk, vriendelijk, rustig, gezellig, en kan met andere dieren uitstekend opschieten, of dit nu een hond, kat of ander diersoort is.  De Brits Korthaar is een echte kindervriend en houdt ervan om lekker te spelen, maar ook om heerlijk te luieren op de schoot van het baasje of tegen het baasje aan te liggen. Natuurlijk kan hij net als andere katten, heel eigenwijs zijn, en probeert zo nu en dan zijn eigen willetje door te drukken, lukt dit niet, ach ja dat is dan jammer en hij blijft tevreden.

Het is een rustig ras en laat zich niet snel door lawaai van zijn stuk brengen. Het is een ras dat uitstekend als binnenhuis-kat gehouden kan worden, omdat hij het niet echt nodig vindt om naar buiyten te gaan. Heeft dit ras toch de mogenlijkheid om naar buiten te gaan, zal hij niet ver van de woning en het baasje uit de buurt gaan. Ook is het een ras dat men rustig alleen thuis kan laten, hij zal daar niet echt om treuren, maar het is natuurlijk wel altijd gezelliger om een soortgenoot bij je te hebben.

Herkomst:

De Brits Korthaar heeft zijn bestaan, zoals de naam al doet vermoeden aan de Engelse fokkers.        De Engelsen wilden een mooie huiskat fokken, die op elkaar leek, die tevens in velen kleurvariaties voor zou komen. Doordat men na de tweede wereldoorlog de Brits Korthaar wilde verbeteren, is men de Pers in gaan kruisen, hierdoor kregen de Brits Kortharen meer kopomvang en lichaamsvolume, en werden zo de "ronde",compacte katten die tegenwoordig zo geliefd zijn. Toch werd reeds in het begin van de 19de eeuw al naar dit ras gefokt, maar dan met de "gewone-"  (straat-) kat of huis-tuin-keuken-kat. Pas later toen ze gekruist werden met Perzische katten, bekwam men dit "knuffelbeer"ras.

Het Type:

De Brits Korthaar is een vrij grote/gespierde kat met een brede borst, sterke en krachtige rug, forse benen, en een vrij dikke,korte tot middellange staart (waarvan de top lichtjes af gerond is).

De Brits Korthaar heeft een breed, rond en massief gevormde schedel. Korte,brede rechte neus, die een lichte kromming vertoont. De oren zijn klein en aan de toppen lichtjes afgerond. De grote,ronde ogen zijn wijd open, en ver uit elkaar staand; deze kunnen koperkleurig, donker oranje, blauw, blauw-groen, of odd-eyed zijn, dit naargelang de kleur van de vacht.

De vacht komt in een ruim aantal kleuren en patronen voor, waaronder -de effen kleuren (non-agouti), -de kleurencombinaties (tortie/schildpad/calico/bicolor/harlekijn) -de tabby's (blotched/spotted/mackerel), tipped (Chinchilla/shaded), -colorpoints & tabbypoints. De vacht is kort en dicht, met een goede ondervacht (met fijne textuur). De vacht lijkt sterk op een pels. Een kater kan makkelijk 7 à 8 kg wegen, en poes weegt meestal een 2-tal kg minder. Dit gewicht is echter geen noodzaak, want vaak wegen ze minder of soms zelfs meer (volwassen dieren die gecastreerde/gesteriliseerde worden, worden over het algemeen zwaarder als voor de ingreep).

Vachtverzorging:

De Brits Korthaar heeft in principe geen speciale verzorging nodig. De vacht is kort en klit over het algemeen niet. Toch houdt de Brit best wel van om een wekelijkse kambeurt te krijgen, zodat de losse haren eruit worden gehaald en de kans op haarballen hierdoor kleiner wordt. De meeste britten vinden het heerlijk om door hun baasje een extra gezellige kambeurt te krijgen.

copyrights © 2011 all rights reserved