Home Cattery Poezen Katers Kittens Onze
Castraten
Nieuws Info Contact Overige
 Huisdieren

de selkirk rex

De kat met een vacht als van een lammetje

Ons plan met de Selkirk Rex is om korthaar Selkirk Rex Curly in party-colors te gaan fokken, omdat wij vinden dat het wit in de vacht er heel mooi uitziet bij de Curly Selkirk Rex.

Het verschil met de andere Rex soorten is dat de Selkirk Rex het uiterlijk en de rasstandaard heeft dat veel overeenkomsten heeft  met de Brits Korthaar.

Tot  2010 mag men de Selkirk Rex kruisen met  Perzen en Exotics en tot 2015 met Brits Korthaar, om dit vrij nieuwe ras verder te kunnen ontwikkelen, zodat er op een gegeven moment voldoende Selkirk Rex lijnen zijn en inkruisen met een ander ras niet meer nodig is.

Wij distantiëren ons uitdrukkelijk van iedere Selkirk Rex fokker, welke andere raskruisingen doet of aan meewerkt dan met de toegestane rassen (Perzen, Exotics of Brits Korthaar/Brits Langhaar), omdat dit niet is toegestaan. Wij willen dit bijzondere ras zo goed mogelijk ontwikkelen en verbeteren.

Wir distanzieren uns ausdrücklich von jedem Selkirk Rex Züchter der mit anderen Rassen züchtet als den erlaubten(Exotic, Perser oder Britisch Kurzhaaund Langhaar). Weil das nicht zugelassen ist. Wir wollen die Selkirk Rex gerne zum Besten entwickeln und nicht vermehren.

 
We take a big distance from those Selkirk Rex Breeders which make other out crossings than are allowed (Exotics, Persian, British Shorthair) or any other Breeder that Works with such a Breeder. We and many other Selkirk Rex Breeders are working hard to develop the Selkirk Rex and are not just breeding to make more cats.

Herkomst

                Miss Depesto

De eerste Selkirk Rex werd geboren in 1987 in Montana (Verenigde Staten). In een dierenasiel werd een huiskat met haar jongen afgegeven, waarvan 1 kitten een gekrulde vacht had.
Het poesje kwam terecht bij een Perzenfokster, Jeri Newman en ze werd "Miss DePesto"genoemd. Toen het poesje oud genoeg was werd ze gekruist met een Perzische kater. Van de zes kittens die geboren werden, waren er drie met dezelfde gekrulde vacht als Miss DePesto. Hieruit bleek dat het gen dat deze vachtstructuur veroorzaakte, dominant vererfde.
Omdat de eerste kortharige kat met een langharige kat werd gekruist, komt het ras al vanaf het begin voor met zowel kort - als lang haar.

Jeri besloot het nieuwe krulhaargen vast te leggen in een ras dat meer moest gaan lijken op de bolle, vriendelijk ogende Brits Korthaar.
Een kater uit het eerste nestje van DePesto, Noface Oscar Kowalski, heeft samen met zijn moeder veel invloed op het ras gehad.
Het ras is later opgebouwd met behulp van American Shorthairs, Brits Kortharen, Perzen en Exotics. De eerste keer dat
de Selkirk Rex als ras gepresenteerd werd, was in januari 1990 op een CFA-show in Salt Lake City. In februari 1992 werd het ras door de Amerikaanse CFA geaccepteerd. Officiële erkenning volgde echter pas op 1 mei 2000. Inmiddels is de Selkirk Rex in de Verenigde Staten een relatief populair ras geworden maar in Europa is het beduidend minder bekend onder de kattenliefhebbers.
Het ras is echter nog steeds in opbouw. Voor de verbreding van de genenpool wordt nog steeds gebruik gemaakt van andere rassen die het gewenste type van de Selkirk Rex benaderen, zoals de Perzisch Langhaar, Exotics en Brits Korthaar. Inmiddels is het inkruisen van de American Shorthair niet meer toegestaan. Het is de bedoeling dat de Selkirk Rex vanaf 2015 een zo brede genetische basis en een uniform type heeft, dat er geen andere rassen meer ingekruist hoeven te worden.

Karakter

De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is geduldig, liefdevol en verdraagzaam.
De Selkirk Rex zijn actieve katten die van spelen en klimmen houden. Een flinke krabpaal en voldoende speeltjes zijn daarom raadzaam.
Ze houden van menselijk gezelschap. De omgang met soortgenoten is uitstekend en ook met honden gaan ze goed om.
Vanwege hun soms wat rommelige uiterlijk en grappige, lieve oogopslag en hun grappen en grollen maken ze hun eigenaren vaak aan het lachen.
Het is een echte knuffelbeer.

Verzorging
Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. Selkirk Rex katten kunnen een langharige en kortharige vacht hebben, beide variëteiten hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. In tegenstelling tot de Devon- en Cornish Rex katten verhaart deze kat op dezelfde manier als normaalharige katten.
Borstelen moet tot een minimum beperkt worden, omdat de vacht door al te veel borstelen en trekken kan worden beschadigd en de krul er al snel uitgetrokken wordt.
Wanneer de kat naar de show gaat, zal de vacht gewassen kunnen worden. Dit kan het beste enkele dagen voor de tentoonstellingsdag gebeuren. Als je de juiste shampoo gebruikt dan zullen de krullen - die door het borstelen eruit getrokken zijn - er vanzelf na een halfuurtje weer inspringen. Onze ervaring is echter dat de krullen verdwijnen bij de korthaar en dat de vacht glad wordt. Eventueel kan de vacht vlak voordat de kat bij de keurmeester moet verschijnen met een plantenspuit of speciale spray heel lichtjes vochtig gemaakt worden waarna de krullen er met de hand in gekneed kunnen worden (langhaar).
Volgens Selkirk Rex-eigenaars hebben de gecastreerde katten over het algemeen de beste vachten, omdat deze niet onderhevig zijn aan hormonen en hormoonschommelingen.

Lichaam
Het lichaam van de Selkirk Rex maakt een gematigd gedrongen indruk, met een rechthoekige romp. Een boxer figuur. Katten van dit ras zijn goed gespierd en de botten zijn relatief zwaar.  De poten zijn gemiddeld van lengte en hebben grote, ronde voeten. De dikke staart loopt naar het einde toe in een afgeronde punt.

Kop
De Selkirk Rex heeft een ronde en brede schedel van gemiddelde grootte en de neusrug vertoont een licht glooiing. De oren staan vrij ver uit elkaar, zijn gemiddeld van grootte en horen een afgeronde punt te hebben. De ogen van de Selkirk Rex zijn groot en rond en staan ver uit elkaar.                                                                                        

Vacht

De Selkirk Rex is in kort- en lang haar erkend.
De vacht voelt prettig zacht, vol en veerkrachtig aan.
Bij de volwassen Selkirk Rex vormt de vacht op de staart en rond de hals meer krullen dan op de rest van het lichaam. Op de rug is de vacht vlakker.
Bij de langhaar zijn losse veerkrachtige krullen, die niet in elkaar verward zijn, gewenst. Bij de korthaar zijn het meer schapenzachte kringetjes om het hele lichaam.
De snorharen zijn altijd gekruld. Voor de fokker is het verschil tussen gladbehaarde en krulharige kittens in de eerste dagen te zien aan de snorharen, die bij de krulharige kittens niet recht zijn, maar knikken vertonen en aan de staart dat lijkt op een "kurkentrekker".
Kittens worden met krullen geboren maar verliezen deze weer als ze ongeveer zes maanden oud zijn. De krullen komen weer terug als de dieren acht tot tien maanden oud zijn. Het kan twee jaar duren voordat de Selkirk Rex zijn uiteindelijke vacht ontwikkeld heeft.
Bij jonge dieren wordt op tentoonstellingen dan ook de nadruk gelegd op de bouw en het type en minder streng gekeurd op de vacht. De structuur en de hoeveelheid krullen varieert en kan tijdelijk veranderen onder invloed van de hormonen.

 

Kleuren & Patronen algemeen
Selkirk Rex katten mogen (en worden) in vrijwel alle voorkomende vachtkleuren en vachtpatronen gefokt. Buiten de zogenaamde natuurlijke kleuren zoals we die kennen van normale rasloze boerenkatten, zoals onder meer rood, schildpad, zwart, wit en blauw, al dan niet met wit, zilver of smoke en tabby, komen we ook Selkirk Rex katten tegen met points en blauwe ogen als de Siamees. Op tentoonstellingen letten de keurmeesters bij volwassen dieren meer op een juiste vachtstructuur dan op de vachtkleur of op de kleurverdeling. Alle oogkleuren zijn toegestaan, maar uiteraard wordt de voorkeur gegeven aan een zo sprekend en diep mogelijke kleur.

Bijzonderheden
· Ondanks dat het gen waarop de krullenvacht van de Selkirk Rex dominant is, is het heel goed  mogelijk dat er uit twee Selkirk Rex katten naast krulharige kittens ook kittens geboren worden met normaal haar.
· De naam Selkirk Rex is bedacht door Jeri Newman: 'Selkirk' was de achternaam van haar stiefvader. De Selkirk Rex is dus niet, zoals eigenlijk alle andere Rex-rassen, vernoemt naar de streek waar het ras vandaan kwam.

Bron vermelding o.a: Grote Katten Encyclopedie, Esther Verhoef.

SELKIRK REX RASSTANDAARD
Volgens NOK
Afgeleid van de CFA standaard

Het dominante Rex-gen van de Selkirk zorgt ervoor, dat de haren in losse afzonderlijke krullen gerangschikt zijn. Rondom de nek, op de staart en op de buik zijn de krullen het duidelijkst.In de vacht van de Selkirk zijn alle haarsoorten aanwezig.

KOP
Ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken, een kort, vierkant snuitje.
Van opzij gezien een afgerond voorhoofd, een duidelijke glooïng bij de neusbrug en een stevige kin met een goed sluitend gebit.

OREN
Middelgroot, wijd uit elkaar geplaatst met vrij puntige toppen.

OGEN
Grote, ronde ogen, wijd uit elkaar geplaatst

LICHAAM
Korte stevige nek. Lichaam is semi-cobby, hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht opgaande ruglijn. Door de stevige beenderstructuur is de kat zwaar.

POTEN EN VOETEN
Middellange poten met stevige beenderstructuur. Grote ronde voeten.

STAART
Matig lang, dik aan de basis, iets taps uitlopend in een afgeronde punt.

VACHTSTRUCTUUR
De Selkirk Rex heeft een volle, pluche-achtige, dichtingeplante zachte vacht. De dekharen kunnen wat stugger zijn.
Kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar met 6 mnd verdwijnen de krullen uit de vacht en gaan vanaf 8-10 mnd opnieuw een gekrulde vacht ontwikkelen; dit is toegestaan tot een leeftijd van 2 jaar. Kittens worden daarom op type gekeurd.

Vachtkorthaar :  het haar mag niet langer dan 2½ tot 5 cm,

Alle patronen, kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, ook witte vlekken.

Beoordeling GOED
1-stop in het profiel
2-geen "muzzle"
3-geen krul in de vacht
4- alle afwijkingen uit "the list of defects"

Puntentelling
KOP 30
schedel 10, snuit, kin en neus 10, oren en ogen 10
LICHAAM 30
lichaam en nek 15, poten en voeten 10, staart 5
VACHT 30
structuur 10, krullen 10, dichtheid 10
KLEUR 10
kleur vacht en ogen 10

Totaal 100 totaal 100

 


copyrights © 2003-2011 all rights reserved