Fam. D.J. Bergsma.                          Joure, 4 november 2008

Omkromte 12.

8501 CR Joure.

Tel: 0513-412482.

E-mail:    agnesmb@hetnet.nl

E-mail:    famberhorst@hetnet.nl

Internet: www.famberhorst.nl

Internet: Mijn tuin…Mijn droom. 

 

Betreft: reactie op hotelplan.

 

Dag dames en heren van de redactie,

 

Wilt U onderstaand bericht als ingezonden brief plaatsen in de eerstvolgende Jouster krant?

 

Hartelijk dank hiervoor.

 

Groeten van de fam. Bergsma.

 

 

 


Hotelplan.

 

Skarsterlân haalt paard van Troje binnen.

 

Onze vooruitstrevende gemeente zet hoog in op recreatie, toerisme, open ruimte, water en stilte. Kostbare onvervangbare open ruimte, daar moet je als gemeente zorgvuldig mee opgaan en zij is daar de laatste decennia ook uitstekend in geslaagd. Prachtige industrieparken op zichtlocaties vullen de open ruimtes van Skarsterlân en verwelkomen de toerist reeds van verre. Reclame-uitingen op de architectonische gebouwen brengen de vakantieganger in de juiste stemming nog voor het einddoel is bereikt. Eenmaal daar aangekomen kan de zoektocht naar rust en stilte beginnen. Dat valt om de drommel nog niet mee, de meeste open ruimtes in de gemeente zijn reeds zinvol ingericht. Maar zo’n zoektocht naar open ruimte, rust en stilte mag gerust een paar dagen duren, je hebt immers toch vakantie en speuren naar een illusie kan ook leuk zijn.

 

Toch zijn er in de gemeente nog wel wat onbenutte open ruimtes te vinden. Eén van de mooiste maagdelijke stukjes ligt tussen de A7, de Put van Nederhorst en de Langweerder Wielen. Eindelijk is het college en de ingehuurde projectontwikkelaars (onbaatzuchtige missionarissen die de raadsleden bij de les moeten houden) er in geslaagd een schitterende invulling van die open ruimte op papier aan de raad voor te leggen. Een hotel met aanvullende voorzieningen voor het hogere segment. (Wat een prachtige uitdrukking is dat toch! Ik moet dan gelijk denken aan P.C. Hooftstraattypes, zogenaamde buitenkantlevers.) De talrijke gebouwen worden passend in het onvervangbare landschap geďntrigeerd met graszoden op de daken.

 

In april 2007 waren de meeste raadsleden, de politieke partij waar ik lid van ben en mijn persoon faliekant tegen een soortgelijk project. Nu steken wij met zijn allen de loftrompet over het vernieuwde plan en prijzen wij het college bijna de Hemel in. Het innoverende van dit project ten opzichte van het verworpen plan zit hem voornamelijk in de graszoden op de daken. Volgens de ontwerpers zijn de gebouwen zo geraffineerd ontworpen, dat ze een eenheid vormen met de omgeving. Daardoor lijkt de bebouwde ruimte nog steeds de unieke open ruimte waar we zo zuinig op zijn. Om het landschappelijke karakter nog meer te benadrukken kan er ook nog een schaapskudde op de daken grazen.

Zegt de TomTom in het suv voertuig van een bovenmodale recreant plotseling, “bestemming bereikt”, dan staat die verbouwereerde hogere segmenter met zijn gevolg zomaar midden tussen de schapen. Landelijker kan je het als gemeente voor je gasten niet maken.

Gras op het dak…Columbus had het niet kunnen bedenken.  

 

D.J. Bergsma.

(Groep verontruste burgers)

 

Terug naar “De Famberhorst”.