Petra's Favoriete Waterpennen Pagina
(met dank aan Marjan Baetsen en Pia Rosendal)

De eerste volledige Nederlandse waterpennen pagina

Sinds een paar jaar verzamel ik waterpennen. Het begon met een pen die ik kocht als een souvenir. Er kwam een tweede pen als souvenir en nu is het een uit de hand gelopen hobby. Om mijn collectie uit te breiden ruil ik pennen met collega-verzamelaars in binnen- en buitenland via het Internet. Ook brengen familieleden en vrienden wel eens pennen voor me mee. Voor zover mij bekend zijn de meeste verzamelaars van waterpennen afkomstig uit de USA. Ik heb al pennen van diverse landen en over de meest uiteenlopende onderwerpen in mijn bezit. Het is een boeiende hobby. Ik probeer eerst zoveel mogelijk mijn collectie Nederlandse pennen uit te breiden. Daarna komen de andere landen aan de beurt. Daarnaast vind ik pennen van Disney, Diddl en met dieren erop erg leuk.

Om alle misverstanden maar meteen uit de weg te ruimen: waterpennen bevatten geen water, maar een niet-giftige oliesoort.

Ik verzamel, net zoals de meeste verzamelaars overigens, alleen waterpennen van het merk Eskesen, dat afkomstig is uit Denemarken. Eskesen is reeds in 1946 opgericht en er werken zo'n 150 mensen. Naast waterpennen, maakt Eskesen o.a. ook sleutelhangers, fluitjes, sleutelhanger pennen, liniaaltjes, tandenborstels, aanstekers en briefopeners volgens hetzelfde principe met bewegende ontwerpen. Tot voor kort werden er ook flesopeners en schroevendraaiers geproduceerd.

In de tweede helft van 2001 zijn de liniaaltjes nieuwe stijl verschenen (model 444) in combinatie met fluitjes, vulpotloden of twist & click pennen naar keuze. Deze leuke combinatie is verkrijgbaar in de 3 neonkleuren (geel, rood en oranje) en in 3 transparante kleuren (blauw, oranje en geel). De Eskesen producten worden geëxporteerd naar meer dan 60 landen! Ze worden verkocht als souvenir of gebruikt voor reclame- en promotie-doeleinden. Hieronder ziet u het logo van Eskesen.

Er zijn dus ook waterpennen van andere fabrikanten, maar de kenner ziet direct het verschil in kwaliteit en ontwerp.

De Eskesen pen bestaat in verschillende varianten en diverse kleuren. De traditionele pen (model 534) is er in een normaal en in een kleiner formaat (zie de pen uit Salt Lake City op afbeelding 1).

nr. 1

Ook is er een luxe gemarmerde uitvoering verkrijgbaar (zie de pen van het Salt Palace Convention Center in Salt Lake City op afbeelding 2).

nr. 2

Soms zitten er glitters in zoals bij de schitterende millenniumpennen van Eskesen op afbeelding 3 en 4. Soms staat er op de onderkant van de pen tekst gedrukt zoals bij de pen uit Salt Lake City op afbeelding 4. Er zijn ook pennen met schelpjes of gekleurde steentjes erin.

nr. 3

nr. 4

Sinds het najaar van 2001 zijn er ook traditionele modellen in de semi-transparante kleuren paars, oranje, blauw, rood, groen en geel. Op afbeelding 4a ziet u de Nederlandse verzamelaarspen.

nr. 4a

Op de clip of op de zilverkleurige ring staat vaak "Made in Denmark" en/of het bovenstaande logo van Eskesen. Als je de pen losdraait zie je dat het transparante deel van de pen een verdiept transparant uiteinde heeft.

Eskesen heeft ook zgn. Conceal & Reveal pennen. Hierbij wordt door het keren van de pen een deel van de afbeelding zichtbaar danwel onzichtbaar. Op afbeelding nr. 5 ziet u een prachtig voorbeeld van al wat oudere een Conceal & Reveal pen van Holland waarop een boertje tevoorschijn komt danwel verdwijnt. Uiteraard is er ook een variant met een boerinnetje erop.

nr. 5

Volgens ditzelfde principe werken ook de Tip & Strip pennen waarbij een man of vrouw al dan niet uit de kleren gaat. Deze pennen hebben hetzelfde model als de pennen op afbeelding 5. Hieronder zie je een voorbeeld van de Madonna Tip & Strip pen (nr. 6).

nr. 6

De nieuwere pennen van Eskesen heten Twist & Click (model 964). Door deze pen een kwartslag te draaien komt de punt naar buiten. Deze pen is dikker dan de traditionele pen en heeft een vaste clip die meestal zwart van kleur is. Deze pennen zijn moeilijk los te draaien. Het is wel mogelijk, want er zijn losse vullingen voor te koop. Doe dit echter voorzichtig! Op de transparante bovenkant van de pen staat vaak "Made in Denmark" al dan niet met het logo, maar echter niet altijd. Op afbeelding 7 ziet u een fraai exemplaar uit Hong Kong van de meest gangbare vorm van de Twist & Click pen.

nr. 7

Een heel speciale variant van de Twist & Click pen is de Diddl pen. Deze is speciaal voor Diddl
ontworpen. Diddl is een Duitse muis. De onderkant van deze pen is dikker en ronder.
De naam van de fabrikant staat er nooit op. De afbeelding van de pen en de kleur van de pen zijn op
elkaar afgestemd. Elke afbeelding heeft dus een vaste kleur. Een voorbeeld van een Diddl pen vindt je op afbeelding 8.

nr. 8

Sinds januari 2001 zijn er een paar nieuwe varianten van de Twist & Click pen op de markt. Bij deze nieuwe varianten is gebruik gemaakt van een matte finish, waardoor de pen een betere grip heeft. Onderstaande pen (nr. 9) is door Eskesen op een beurs in Frankfurt geïntroduceerd. Deze pen heeft een spitse kunststof dop (model 98401). Hier is gebruik gemaakt van het ontwerp van de collectorspen. Zoals u ziet bevat deze pen een compleet andere, volledig kunststoffen clip.

nr. 9

nr. 10

Hierboven bij nr. 10 ziet u een pen uit Hong Kong die eveneens voorzien is van een kunststof clip, ditmaal met een ronde dop (model 98402)

nr. 11

Bovenstaande pen (nr. 11) vind ik zelf erg mooi (model 964). Hij is voorzien van een metaalkleurige clip en de onderkant is half doorzichtig (frosted). Deze semi-transparante kleur voorziet de pen van een nieuw en modern uiterlijk. De pen is verkrijgbaar in de volgende kleuren: groen, blauw, rood, oranje en neon groen. Sinds eind 2001 is de pen daarnaast ook verkrijgbaar in de kleuren paars en grijs.

De pen van model 98401 op afbeelding 11a van het National Air and Space museum toont de nieuwe transparante kleur neon groen.

nr. 11a

nr. 12

En dit (nr. 12) is geen pen, maar een heus vulpotlood! Door het potlood een kwartslag te draaien komt de potloodpunt tevoorschijn. Dit is een vulpotlood met reclame van Eskesen zelf, met "Eskie", de maskotte van Eskesen erop.

Sinds januari 2001 is er ook een echte vulpen verkrijgbaar (model nr. 894), zie hieronder de fraaie vulpen van Vincent van Gogh.

nr. 12a

Sinds 2001 heeft Eskesen ook baseballpennen in haar collectie (zie voorbeeld nr. 12b).

nr. 12b

Ook heeft Eskesen sinds eind 2001 pennen in trendy neon kleuren in het assortiment (geel, oranje en rood).
De pen van San Diego hieronder (nr. 12c) toont een van de nieuwe neon kleuren. De modellen 98401, 98402 en 964 zijn in de nieuwe trendy neonkleuren verkrijgbaar.

nr. 12c

In de zomer van 2002 kwam ik hele leuke nieuwe pennen van Disneyland Parijs tegen, met echte Mickey oortjes eraan!

nr. 12d

Voor meer informatie omtrent de nieuwste souvenirs van Eskesen kunt u op de onderstaande links naar Adobe Acrobat bestanden klikken.

Voorkant folder Souvenirs New for 2002
Pagina 1 folder Souvenirs New for 2002
Pagina 2 folder Souvenirs New for 2002


Een paar mooie,oude pennen uit mijn verzameling wil ik u niet onthouden. Afbeelding nr. 13 toont een schitterende pen van De vliegende Fakir uit het familiepark "de Efteling". Zoals u ziet zat er toen nog een ietwat andere clip aan de pen. Afbeelding nr. 14 toont een oude Duitse pen "Gruss vom Ahrtal".

nr. 13

nr. 14


Hieronder zal ik proberen uit te leggen hoe je kunt zien of een pen van Eskesen afkomstig is of van een andere fabrikant.

nr. 15

Bovenstaande pen (nr. 15) van Holland is een goed gelijkende kopie van de traditionele Eskesen pen maar deze is gemaakt in China. Dat is ten eerste te zien aan de clip, waarop staat: Made in China. Duidelijker kan het bijna niet. Deze tekst staat er echter niet altijd op. Verder is het vooral ook goed te zien als je de pen opendraait: de uiteinden van het doorzichtige deel zijn gekleurd. Bij een Eskesen pen is dit nooit het geval, daarvan zijn de uiteinden altijd transparant.

nr. 16

Ook deze pen van Canada is afkomstig uit China. De onderkant van de pen (het schrijfgedeelte) is hiervan minder spits dan van de vorige pen. De clip is ditmaal blanco. Deze lijkt nog meer op de Eskesen pen.

nr. 17

Deze pen van de Bahamas heeft een andere clip en is verder gelijk aan pen nr. 15.

nr. 18

Deze pen van Kitzbühel is ook uit China afkomstig (nr. 18).

nr. 19

Deze pen van Heiligenblut is gemaakt in Hongarije (nr. 19). Dat is vooral goed te zien aan het spitsere dopje aan de bovenkant. Ook heeft deze pen een andere clip. Het schrijfgedeelte van de pen is iets korter en spitser dan bij de huidige traditionele Eskesen pen. De Hongaarse pen is toendertijd geproduceerd op oude, afgedankte Eskesen machines, vandaar dat zij erg veel gelijkenis vertonen met de echte oude Eskesen pennen. Bij de Hongaarse pennen zijn de uiteinden van het transparante gedeelte dus ook doorzichtig.

nr. 20

nr. 21

nr. 22

De pennen nrs. 20, 21 en 22 zijn afkomstig uit China. Het zijn kopieën van Eskesen's Twist and Click pen. Op het eerste gezicht zijn ze erg goed gelijkend. Een duidelijk verschil met de Twist and Click pennen is het gekleurde puntje aan het schrijfgedeelte van de pen aan de onderkant. Bij Eskesen is dit één geheel. Ook het gekleurde ringetje tussen de twee delen ontbreekt bij Eskesen.

Eskesen heeft meestal zwarte clips aan de Twist and Click pen, maar er bestaan ook metaalkleurige clips. Hierboven ziet u bij nr. 20 een zilveren variant van de clip en nr. 22 is een heel speciale Efteling variant. Op de ronde transparante bovenzijde van de Twist and Click pen van Eskesen staat soms "Made in Denmark". Dit is echter niet altijd het geval.

nr. 23

Bovenstaande pen van de Alpen komt uit Italië (nr. 23). Deze pennen hebben een totaal ander uiterlijk dan de Eskesen pennen en zijn daarom gemakkelijk te herkennen. Op de clip staat vaak VA of Italy of beide. De kwaliteit van deze pennen is slecht. Ze breken gemakkelijk af of vallen uit elkaar. De hier afgebeelde pen is overigens al wel een verbeterd exemplaar. Voorheen zat het clipje los op de pen, onder de afschroefbare dop.

Ik hoop dat het u na deze uiteenzetting duidelijk is wat het verschil is tussen een Eskesen pen en een andere waterpen en dat u het met mij eens bent dat dat er geen mooiere pen bestaat dan een Eskesen pen!

Tot slot wil ik u graag een indruk geven van mijn collectie door enkele van mijn favoriete Eskesen pennen te tonen.

Pennen uit Oostenrijk:
Gruss aus Gerlos, Tirol 1248 m.
Innsbruck, Grüsse aus der Alpenstad, Golden roof
Krimmler Wasserfälle 1076 m.
Festspielstadt Salzburg Mozartstadt
Kufstein Alpenstadt
Rattenberg
Tirol, Austria (Grüsse aus)

Enkele Disney pennen:
Disney, I bearly survived California Adventure (Twist & Click)
Disneyland Parijs, Tinkerbell (Twist & Click)
Disney, Winnie the Poeh
Disney, Jungle Boek
Disney, Bambi
Disney, Pinnokkio
Disney, Lady & Vagebond
Disney, De schone slaapster
Disney, Alice in Wonderland
Disney, Assepoester
Disney, Dombo
Disney, Sneeuwwitje en de 7 dwergen
Disney, Peter Pan
Disney, Winnie the Poeh: Konijn
Disney, Winnie the Poeh: Poeh
Disney, Winnie the Poeh: Knorretje
Disney, Winnie the Poeh: Teigetje

Nederlandse pennen:
Holland, Conceal and Reveal pen met boer
Holland, Conceal and Reveal pen met boerin