VEEL GESTELDE VRAGEN

over haarwerken

   

  1. Ik heb er àlles voor over.....Waar zit de beste haarspecialist?

De enige die zich haarspecialist mag noemen, is een tricholoog, een gespecialiseerde dermatoloog/huidarts. Helaas zijn er veel kappers die zich haarspecialist noemen. Degene die erg veel kennis en ervaring heeft met haarwerken of pruikenmaker is, mag zich haarwerkspecialist noemen. Wie zomaar op een haarwerkspecialist vertrouwt, zonder zich vantevoren goed te informeren over de (on)mogelijkheden en enorme prijs- en kwaliteitsverschillen, en er vanuit gaat dat een hoge prijs automatisch goede kwaliteit betekent, vormt een makkelijke prooi voor oplichters. Je weet nog niet dat veel pruiken na een half jaar gebruik al in de vuilnisbak kunnen en soms zelfs al na 3 maanden, niet alleen te wijten aan slechte kwaliteit, maar ook aan intensief gebruik (b.v. zwemmen in chloorwater, dag en nacht dragen) en/of slecht onderhoud door de klant.
                                                

     Het beste is om eerst zoveel mogelijk informatie te vergaren, wat tegenwoordig via internet heel goed mogelijk is, maar zelfs dan zullen de eerste haarwerken meestal tegenvallen, gewoon omdat je er nog geen verstand van hebt; reden om de eerste keren niet te veel geld uit te geven en ook omdat je nog een reservepruik in huis moet hebben, zodra de ene gerepareerd moet worden of simpelweg nog niet droog is na verfbehandelingen e.d. 

 2Wat is het verschil tussen een pruik en een haarwerk?

        Er is geen verschil. Het woord "pruik" wordt onterecht geassocieerd met de pruikentijd of een komische carnavalspruik, waardoor velen nu liever het woord "haarwerk" gebruiken voor de zeer natuurgetrouwe pruiken. Ook bij het woord "toupet" denkt men aan de vroegere onnatuurlijk ogende haarwerkjes, maar toupets kunnen tegenwoordig zeer natuurgetrouw gefabriceerd worden, toch spreekt men nu liever van toppers, haaraanvullingen, haartoevoegingen of gedeeltelijke haarwerken. In Engelstalige landen spreekt men gewoon over "wigs" en gebruikt het woord "hairpiece" of "topper" voor een toupet; in Duitsland spreekt men gewoon over "Perücken" en in Frankrijk over "perruques".  

  3. Moet ik mijn dierbare nog resterende haren afscheren?

          Nee hoor, niet als er tape, lijm, kammetjes en/of klemmetjes gebruikt kunnen worden als bevestiging. Je hoeft ook niets weg te scheren als er kale plekken zijn zoals b.v. op inhammen, waar tape of lijm op aangebracht kan worden of wanneer de rand bestaat uit lace (front lace of full lace) die net buiten de haarlijn vastgeplakt wordt. Ook bij een reeds volledig kale schedel zal het haarwerk niet helemaal met lijm volgesmeerd hoeven te worden, maar slechts langs de randen. Je krijgt meestal wel het mooiste effect als je de resterende haren afscheert en het werkt handiger, maar na een paar dagen kunnen de stoppels gaan kriebelen; als je er nog niet aan toe bent en het is niet per sé nodig, dan koester je je eigen haar zo lang mogelijk.

4Kan ik alles doen met een haarwerk, zoals sporten?

          Dat ligt er aan welke basisconstructie  en welke vorm van bevestiging je hebt gekozen en wat je er mee wilt gaan doen. Met de meeste haarwerken kun je vrijwel alles doen, maar om te zwemmen/duiken kan beter gekozen worden voor een gesloten systeem met handgeknoopt of geïnjecteerd haar, dat langs de randen op de hoofdhuid vastgelijmd zit; niet omdat het los zou raken, maar omdat de constructie anders voor buitenstaanders zichtbaar wordt.

 

   5. Is het ook mogelijk om kleine haarwerkjes te krijgen, voor b.v. de inhammen?

      Ja, dat is mogelijk, alhoewel om diverse redenen moeilijk. Je kunt daartoe het beste naar een specialist toe stappen om malletjes te laten maken, een keuze te maken uit de haarkleuren en -kwaliteiten en de basismaterialen. Er is een kans dat de specialist zal adviseren om in geval van inhammen het middengedeelte weg te scheren en dan dus 1 groter haarwerk te nemen om een natuurlijk effect te bereiken.

    6. Hoe kan ik zelf een mal maken?

Om een mal te maken bij jezelf, kijk op: http://www.toplace.us/hair_replacement_system_templates.html
en dit filmpje: http://nl.youtube.com/watch?v=eqQssZ8_V5g  Als een scheiding gewenst is, geef dan met een lijn vanaf de kruin tot de voorste haarlijn aan waar de scheiding moet komen en geef ook met pijltjes de groeirichting van de haren aan: http://nl.youtube.com/watch?v=2QE61mte5v4

Schrijf er nog op wat de voorkant en wat de achterkant is en voorzie de mal van je naam en de datum. Plak daaroverheen nog een extra laag cellotape. In plaats van huishoudfolie kun je ook een transparant plastic regenkapje gebruiken.

 

 

7. Wat is "monofilament" , "French top",  "lace" and "skin" ?

        "Monofilament” ook wel microlace genoemd, is een dunne zeer fijnmazige enigszins transparante textielsoort voor een heel realistisch uiterlijk; als je een scheiding maakt, lijkt het je eigen hoofdhuid. Het is erg geschikt voor de bovenste gedeelte van een haarwerk of voor een topper. Sommige fabrikanten leveren ook pruiken die volledig uit monofilament bestaan. Het ventileert goed. Voor kale schedels is een dubbele laag monofilament soms beter, zodat de extra laag de hoofdhuid beschermt tegen irritatie/jeuk die veroorzaakt kan worden door de knoopjes waarmee de haren in het materiaal zijn bevestigd.

    "French top" is een fantasienaam die gebruikt wordt om een dunne ventilerende textielsoort aan te duiden waar haren in lijken te zijn geïnjecteerd; de bevestiging van de haren zit aan de onderkant van het textiel, waar een ventilerende voering tegenaan genaaid is om gekriebel te voorkomen. Het geeft een buitengewoon realistisch aanzien.

        "Lace" is fijnmazige tule, verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en kleuren. De fijnste en meest kwetsbare kwaliteit(meestal Swiss lace genoemd) wordt gebruikt voor de frontale haarlijn van "lace front"- of "front lace" -haarwerken. Grovere en sterkere kwaliteiten (meestal French lace genoemd) worden gebruikt voor de rest van de kap. In het front worden meestal halve knoopjes gemaakt, omdat die bijna onzichtbaar zijn; in de rest van het haarwerk enkelvoudige of dubbele knoopjes. Bij donker haar zullen de knoopjes gebleekt moeten worden; dat kan echter in beperkte mate, omdat de knoopjes door te veel bleken breekbaar worden. Alle soorten lace ventileren uitstekend. 

       "Skin" is een dunne soort plastic die geschikt is om haren in te injecteren en dit materiaal is erg geschikt om te lijmen. Het ventileert niet zo goed en daarom wordt het vaak gecombineerd met lace of monofilament. Een vastgelijmd haarwerk met een plastic basis is ideaal om mee te zwemmen, duiken, e.d.

              

textiel met z.g. geïnjecteerde haren

 

diverse knopen  

 8. Welke kapconstructie zal ik kiezen?

        Standaard: is een open constructie, ook wel "capless" genoemd, die erg goed ventileert. Ze zijn samengesteld uit rijen "wefts" (trenzen) van mensenhaar of synthetisch haar, vastgenaaid op enigszins elastische banden. Het topgedeelte van een open constructie kan een inzet van lace of monofilament hebben gekregen. In het nekgedeelte zitten meestal verstelbare bandjes waarmee de pruik op de hoofdmaat kan worden aangepast. Als je bij een open constructie je hoofd voorover buigt, of het haar wordt omhoog geblazen door de wind, kan de constructie zichtbaar worden en ook als het nat wordt, b.v. bij zwemmen.

                          

      Gesloten cap: constructie waarbij de hele kap is gemaakt van ventilerend  panty-achtig materiaal waar de haren ingeknoopt zijn of waar wefts (trenzen) opgenaaid zijn, of van een transparante dunne laag nauwelijks ventilerend plastic waar haren in zijn geïnjecteerd; deze laatste zijn meestal bedoeld om mee te zwemmen en te duiken. 

           Lace Front: is een strook heel fijnmazige tule waar haren individueel in geknoopt zijn, meestal met halve knoopjes, alleen aan de voorzijde van het haarwerk, meestal van oor tot oor. Dit materiaal is vrijwel onzichtbaar als het op de hoofdhuid is gelijmd, waardoor het haar achterover gedragen kan worden.  Het lijkt dan alsof de haren uit de eigen hoofdhuid groeien en er is geen rand van een haarwerk te zien. De bedoeling is om de lace zelf tot de gewenste breedte af te knippen, b.v. tot 1cm vanaf de haarlijn.

          Full lace: hierbij bestaat het gehele haarwerk uit fijnmazige tule, met vaak van oor tot oor (over de kruin) een stuk elastisch panty-achtig materiaal. Langs de rand knip je de lace zelf terug tot de gewenste breedte, maar pas als je zeker weet dat de hele haarlijn naar wens gemaakt is en er geen haren hoeven te worden bij geknoopt. Als de lace-rand vastgeplakt zit op de huid, kan het haar opgestoken gedragen worden en zelfs in een strakke hoge paardenstaart, omdat de randen er zeer natuurlijk uitzien. In de USA wordt dit type haarwerken erg veel gedragen en er zijn veel filmpjes op YouTube te vinden over de manier van bevestigen, verwijderen, repareren, etc.

           “Fall” or “3/4 Cap Wig is ontworpen voor diegenen die langs de voorste haarlijn en bij de oren nog voldoende eigen haar hebben. De meeste hebben open constructies.  Ze worden vaak bevestigd met een halfronde kam midvoor en een kam midachter in het nekgedeelte. Sommige zijn bevestigd aan een haarband, waardoor een eventueel kleurverschil met het eigen haar minder opvalt. 

 

     "Integration cap" heeft uitsparingen waar het eigen haar doorheen getrokken wordt om één geheel te vormen met de pruikenharen, wat echter eigenlijk alleen kan bij kort haar, omdat het lastig is om zelf lange haren door de uitsparingen heen te trekken. Bij een dergelijke constructie moeten de pruikenharen exact dezelfde kleur en structuur hebben als de eigen haren.

       

    "Topper" is een gedeeltelijk haarwerk als een toupet, dat bevestigd kan worden met klemmetjes aan het eigen haar of met lijm langs de randen op een kale plek. Het basismateriaal is voor dames bijna altijd monofilament met klemmetjes, die bij zwakke AGA-haren wel regelmatig van plaats moeten veranderen om geen kale plekjes te krijgen door te veel trekkracht aan de bioharen. Voor heren zijn ze meestal van lace met een plastic rand (PU, PSB) of volledig van "thin skin"(plastic), zodat de haaraanvulling gelijmd kan worden op de kale plek.

                        

      

 

  9. Wat zijn de verschillen tussen de haarkwaliteiten?

      "Echt haar": deze kreet wordt veel gebruikt, maar zegt totaal niets. Echt Chinees mensenhaar? Echt remy Indiaas mensenhaar? Echt paardenhaar?  Echt synthetisch haar? Er dient op z'n minst vermeld te worden dat het echt mensenhaar ("human hair") is en dan weet je nog niet eens om welke kwaliteit mensenhaar het gaat.

      1) Indian hair: Indiaas mensenhaar wordt vanwege de prijs/kwaliteitverhouding het meest gebruikt. Indiaas haar benadert  Europees haar in kwaliteit en is dunner dan Chinees haar. Het is donkerbruin tot zwart en zal gebleekt en geverfd moeten worden als een lichtere kleur gewenst wordt.

      2) Chinese hair: Chinees mensenhaar is de dikste soort; het is zwart en in tegenstelling tot Eurpees haar, heeft het een ronde diameter en is steil en stijf. Om het geschikt te maken voor westerse klanten, moet het dunner gemaakt worden en daartoe wordt het in een zuurbad gelegd. Hierdoor worden ook de haarschubben verwijderd en de verdwenen glans wordt weer hersteld door een laag siliconen.  

      3) European hair: Europees mensenhaar is de mooiste kwaliteit, maar zodra het chemische behandelingen heeft ondergaan, zoals bleken en/of verven is de kwaliteit minder geworden. Wanneer er gesproken wordt van European texture of Eurohair is het geen Europees haar.

      4) Italian, Brasilian, Malaysian, Mongolian hair: aangezien bijna iedere leverancier voor deze kwaliteiten een andere definitie geeft, is niet te achterhalen waar deze haren daadwerkelijk vandaan komen.

      5) Virgin betekent maagdelijk, dus niet gebleekt, niet geverfd, niet van schubben ontdaan, etc.  

      6) Remy/remi hair: veel leveranciers geven verschillende definities van remi/remy, dus dat is erg verwarrend.  Het zou moeten betekenen dat alle haren steeds in de groeirichting zijn gehouden tijdens het hele fabricageproces, dus vanaf de "oogst". Alle haren worden "wortel bij wortel" gehouden met de haarschubben in dezelfde richting zodat ze niet kunnen gaan klitten. Remy haar mag niet ontschubd zijn.

      7) Baby hair: zijn fijne korte haartjes die vaak langs de haarlijn worden geknoopt bij een lace front wig voor een extra natuurlijk aanzien; ze helpen ook om de tule te camoufleren.

      8) Synthetische haar is goedkoper dan mensenhaar, behalve bij sommige merken die claimen beter te zijn dan alle anderen, maar ook die dure kunnen niet gebleekt of geverfd worden. Synthetisch haar behoudt de vorm die er fabrieksmatig ingezet is(zoals krullen) maar kan niet zelf gekruld worden, noch gebleekt of geverfd, wat met mensenhaar wel mogelijk is. Bij de nieuwe zogenaamd hittebestendige synthetische vezels is het mogelijk om zelf tijdelijk krullen te zetten, maar dat vereist kennis en grote zorgvuldigheid.                

     9) Human hair blends: dit is meestal een mengeling van mensenhaar met synthetisch haar, welke totaal verschillende vezels zijn.  Synthetisch haar ziet er anders uit, gedraagt zich anders en moet anders behandeld en onderhouden worden; dus een combinatie is niet aan te bevelen.

     10) Man made hair: is een bedrieglijke benaming voor synthetisch haar.

  

 

 

 

      

 

 

  

 

  10. Kan ik kopen via internet?

Vooral als je reeds tevreden bent met een synthetische pruik van een wereldbekend merk, zoals Raquel Welch/Ellen Wille, Revlon, Gisela Mayer, etc.etc. en je kent de naam van het model, kun je diezelfde pruik vaak 3-4 keer goedkoper krijgen via veel internetleveranciers. Je ontvangt dan exact dezelfde pruik als die uit de kapsalon. Even 2 voorbeelden van een bekend merk zoals Noriko: een Haarweblid betaalde bij een haarwerkspecialist voor het model Stacey € 655 (!), dat bij new-hair-boutique € 295 kost en bij wilshirewigs.com slechts $178..... en bij namebrandwigs.com nog minder, namelijk $144; voorbeeld 2: Noriko model Robin kost €184 bij new-hair-boutique, terwijl Robin bij wilshirewigs.com $101 kost en $84 bij namebrandwigs.com! 

Verder zijn er ook honderden websites die haarwerken van mensenhaar verkopen in allerlei verschillende soorten en kwaliteiten. De pruiken worden bijna allemaal aangeboden in de gemiddelde hoofdmaat. Vergelijk de websites en zoek naar foto’s van de binnenkant van de pruik, die even belangrijk is als de buitenkant. Laat je niet te veel verleiden door de foto’s van stralende fotomodellen waar visagisten, kappers en Photoshop aan te pas gekomen zijn.

Ook degenen die reeds ervaring hebben met maatwerk, en weten welke haarkwaliteit en welk basismateriaal ze nodig hebben, kunnen via internet veelal aanzienlijk goedkoper terecht.

  

Synthetische Stacey en Robin

            

microlace met plakrand rondom

 

 

 

11. Hoe moet ik mijn hoofdmaten correct opmeten?

        De meeste mensen dragen de "average" =gemiddelde maat. Als je niet zeker bent van je maat, klik dan hier voor instructies  

 

12. Hoe moet ik een volledig haarwerk opzetten en bevestigen?

       Bij kort haar: borstel het achterover. Bij lang haar: verdeel het haar, maak er eventueel vlechtjes in, en zet het vast met schuifjes of clips. Ook kan een panty-mutsje gebruikt worden om het eigen haar bij elkaar te houden.

        Plaats het haarwerk middenop het voorhoofd; hou het met één hand vast en trek het voorzichtig naar achteren met de andere hand. Schuif het haarwerk liever iets te ver naar achter dan te ver naar voor, voor een natuurlijk resultaat. Zorg dat de oorstukken op gelijke hoogte boven de oren zitten. 

        Om het haarwerk te bevestigen, kunnen klemmetjes (o.a. op de oorstukjes) gebruikt worden, die aan de eigen haren worden geklikt; bij gebruik van een panty-kapje kan het haarwerk met simpele haarschuifjes vastgezet worden aan het panty-kapje, maar het kapje moet dan ook goed bevestigd zijn aan de eigen haren. Klemmetjes kunnen bij zwakke AGA-haren kale plekjes veroorzaken en moeten daarom regelmatig worden verplaatst. In het nekgedeelte kun je een kammetje naaien, dat zich kan vastgrijpen aan je eigen haren of het panty-kapje. Dergelijke kammetjes kun je makkelijk zelf knippen uit een goedkoop plastic zigzag-diadeem.  Het is ook vaak mogelijk om aan de binnenkant van de kap, plekken geschikt te maken voor het gebruik van dubbelzijdige tape en zo je eigen tape-tabs te creëren, b.v. door een stukje dun flexibel plastic te bevestigen waar de tape opgeplakt kan worden.

      Een haarwerk met lace front of volledig van lace, wordt langs de randen met huidvriendelijke lijm of speciale dubbelzijdige tape vastgeplakt. Er zijn veel soorten lijm en tape te verkrijgen; voor gebruik van slechts 1 dag of voor een hele week of voor meerdere weken. De website van hairdirect.com geeft een goede beschrijving van iedere lijm- of tapesoort die ze verkopen ( kopen, kun je natuurlijk bij een goedkoper adres doen). Om de gevoelige huid te beschermen kan vantevoren "skin protector" worden gebruikt; daarvoor in de plaats kan men pleisterspray gebruiken. Bij de meeste lijmsoorten moet eerst een dun laagje op de huid aangebracht worden en goed drogen, vervolgens wordt er nog een laagje overheen aangebracht, dat wederom moet drogen alvorens de lace er op gedrukt wordt. Breng de lijm dus niet  aan op de lace.

      Op YouTube zijn veel filmpjes te bekijken over het opzetten en verwijderen van haarwerken. 

 

                  

zigzag diadeem

    

       kammetje uit diadeem  

  13. Mijn haarwerk jeukt op sommige plekken. Wat is de beste oplossing?

Je kunt een pleister plakken op het plekje dat de kriebel veroorzaakt, maar een pleister zal na een wasbeurt weer loslaten. Daarom kun je er beter een heel dun laagje transparante siliconenkit op smeren en met een natte vinger glad strijken; zo ontstaat er een zacht veerkrachtig laagje over het kriebelplekje heen.

 

14. Hoe kan ik voorkomen dat er lijmresten in de lace gaan zitten?  

        Begin met het vervangen van de tape/lijm na 3 dagen. Als de lijm dan nog niet bezig is te versmelten, kun je het de volgende keer een dag langer laten zitten. Zo kom je erachter wat voor jou de juiste tijd is om te verwisselen. Als er toch wat lijm in de lace is gaan zitten, verwijder dat dan met een oude tandenborstel en alcohol 96% of wasbenzine. 

 

 

  

15Kan een haarwerk groter of kleiner worden gemaakt?

       Ja, bijna ieder standaard-haarwerk heeft verstelbare bandjes in het nekgedeelte, waarmee het haarwerk aan de hoofdmaat aangepast kan worden. Als het haarwerk dan nog te groot is, kun je het met een paar steekjes kleiner (laten) maken. Een andere mogelijk is, een Comfy Grip onder het haarwerk te dragen, waardoor het haarwerk op comfortabele wijze op zijn plaats gehouden wordt. Het is een goed alternatief voor volledig kale schedels. 

 

  16. Het haarwerk heeft veel te veel volume. Hoe kan ik dat verminderen?

Allereerst zou je het haarwerk flink kunnen borstelen om te kijken of er dan al veel haren loslaten. Daarna kun je het wassen, drogen, kammen en nogmaals borstelen. Heeft dat niet geholpen, dan ga je er voorzichtig op een onopvallende plek haren uit verwijderen. Als de haren geïnjecteerd zijn of slechts met halve knoopjes zijn bevestigd, kun je die er makkelijk uittrekken; bij wefts en knoopjes, kun je voorzichtig met een nagelschaartje de haren bij de "wortel" afknippen. Bewaar de haren wortel bij wortel voor latere reparaties. Het is een tijdrovende klus, maar het bespaart je veel geld.

 

17. Kan ik haarlak gebruiken op mijn haarwerk?  

        Liever niet. Haarlak die niet water-oplosbaar is, kun je beter niet gebruiken. Normale haarlak vormt een steeds dikkere laag op het haar, die lastig te verwijderen is. Als er zich veel haarlak e.d. op een haarwerk opgehoopt heeft, kun je het proberen te verwijderen door een wasteiltje te vullen met lauw water, shampoo en een scheutje ammonia. Lukt 't niet met die behandeling, probeer 't dan met baking soda(=zuiveringszout, verkrijgbaar bij de drogist, maar veel goedkoper in een toko), zoals gedemonstreerd wordt in dit filmpje: http://www.hairdirect.com/video/how-to/bakingsodabath.aspx

 

 

 

 

18. Kan een haarwerk geknipt of geverfd worden?

        De kleur van synthetische haarwerken veranderen, is bijna onmogelijk, maar is te proberen met een oplossing van Koh-I-Noor Trans-Mix Media Brilliant Ink in alcohol; als een ware kunstschilder zou je diverse kleuren inkt moeten mengen om tot de gewenste tint te komen, dus de kans is groot dat het een carnavalspruik zal worden.

      Als het mensenhaar is, kan het geknipt en geverfd worden als biohaar, maar wel veel voorzichtiger, want pruikenhaar groeit immers niet meer terug als er te veel afgeknipt is. Wat betreft verven, moet men opletten niet het basismateriaal mee te kleuren. Om eerst wat ervaring op te doen, is het aan te raden om kleurshampoo te gebruiken, die er na 6-8 wasbeurten weer uitgewassen kan worden, wat erg prettig is als je niet tevreden bent over het resultaat. Voor het kleuren prik je het haarwerk vast op een piepschuimkop. Door steeds enkele haren over te slaan, kun je een natuurlijker resultaat krijgen. Maak het haar nooit meer dan 2 tinten donkerder; dus ga niet van blond naar zwart. Realiseer je ook, dat door verven de haarkwaliteit er niet beter op wordt. Wanneer je de haren lichter wilt maken, heet dat geen verven, maar blonderen, oftewel bleken, wat de haren nog meer beschadigd dan verven en ook vaak een verkeerde kleur oplevert; dus dat is niet aan te raden. Om de piepschuimkop te beschermen tegen verfspatten, kun je er eerst aluminiumfolie of huishoudfolie omheen wikkelen.    

      Een permanente haarkleuring die geen ammoniak en ook geen waterstofperoxide bevat, is Bigen haarkleurpoeder, dat alleen maar in water hoeft te worden opgelost. Hierbij is het aan te raden een iets lichtere kleur te kopen, omdat het resultaat vaak iets donkerder wordt dan je gewenst had en dat reeds na slechts 10 minuten inwerktijd. Het basismateriaal wordt niet meegekleurd, maar om te testen of dat bij jouw haarwerk ook het geval zal zijn, is het verstandig eerst met een penseel een klein beetje van de verfoplossing op een onopvallende plek aan te brengen.              

 

 

 

 

19. Kan ik zelf de knoopjes van mijn haarwerk bleken?

Bij synthetisch haar is bleken onmogelijk. Bij mensenhaar kan het wel, maar wees daarbij erg voorzichtig. Koop in een drogisterij een haarontkleuringsmiddel, maak een dik papje aan zoals staat beschreven in de handleiding. Test eerst op een stukje haar van het haarwerk, hoelang het duurt voordat het haar ontkleurd is. Nu moet je op de onderkant van de basis van het haarwerk het papje met een kwastje insmeren; let er wel op dat het papje dik genoeg is, zodat het niet door het basismateriaal in het haar terecht komt. Laat het nu inwerken totdat de knoopjes gebleekt zijn. Spoel het uit en je zult zien dat de knoopjes lichter van kleur geworden zijn; zo niet, dan kun je het proces nog een keertje herhalen, maar overdrijf niet, want de knoopjes kunnen door het bleken erg breekbaar worden.

20. Welke styling-apparaten kan ik gebruiken?

        Föhns, krultangen, straighteners of andere hete apparaten kunnen gebruikt worden in geval van mensenhaar, maar absoluut niet bij synthetisch haar, met uitzondering van enkele hittebestendige vezels. Voordat mensenhaar in contact gebracht wordt met hete instrumenten, is het wel verstandig om het haar eerst in te wrijven met conditioner, zodat het niet door de hitte uitdroogt. Om op werkhoogte te kunnen stylen, is het prettig om de kop op een standaard te zetten, zoals b.v. een hoge lampenstandaard.

21Hoe kan ik lijm of tape verwijderen?

Daartoe kun je speciale Lase Release(=99% alcohol) kopen, maar 't lukt ook prima met de goedkope flesjes alcohol 96% van de drogist. Als het daarmee niet goed lukt of de huid wordt te droog, neem dan gewone wasbenzine. Bevochtig daarmee een wattenstaafje of sponsje en wrijf daarmee langs de tape totdat het loslaat van de huid. Blauwe tape kan op de lace blijven zitten om de volgende dag weer te gebruiken, maar niet vaker dan 3 dagen, anders gaat het versmelten en is dan moeilijk te verwijderen. Blauwe tape kan makkelijk met de vingers van de lace of van het plastic afgetrokken of afgewreven worden, maar als de tape vastgeplakt zit op lace waar haren ingeknoopt zitten, dan zal de tape natuurlijk eerst van bovenaf tussen de haren door losgeweekt moeten worden, anders trek je de haarknoopjes kapot. Wanneer het haarwerk met lijm bevestigd is, kan van bovenaf tussen de haren door alcohol met een verzadigd wattenstaafje of sponsje worden aangebracht totdat de lijm loslaat. 

      En dan is er nog de "mirror slide"-techniek: Wanneer er nog lijmresten op de lace van het haarwerk zitten,  dan kun je deze makkelijk verwijderen door het haarwerk over een spiegel te wrijven. Je zult dan zien dat de lijmresten achterblijven op de spiegel.

 

 

22. Moet ik het haarwerk vaak kammen/borstelen of juist niet?

        In geval van een handgeknoopt haarwerk, is het belangrijk tenminste één keer per dag het haar te kammen, startend bij de uiteinden en dan naar boven werkend en vervolgens goed door te borstelen vanaf de knoopjes. Hierdoor worden de knoopjes weer goed strak aangetrokken. Start het kammen altijd eerst met je vingers en dan met een grove kam en let erop dat de tanden van de kam niet in de basisconstructie blijven haken.

 

23. Hoe moet ik mijn synthetisch haarwerk wassen?

          Gebruik een wastafel of teiltje met lauw water. Door te warm water te gebruiken, kunnen de krullen verdwijnen en tevens kan de rek uit het elastische materiaal verminderen. Kam eerst voorzichtig alle eventuele klitten uit het haar. Voeg aan het water een fijnwasmiddel toe dat geschikt is voor b.v. synthetische lingerie, of gebruik wasverzachter. Roer goed, om het middel geheel te laten oplossen in het water.

      Laat het haarwerk 5 tot 10 minuten in het sopje. Als er restanten van make-up langs de haarlijn zitten, kan dat met een oude tandenborstel en wat handzeep worden verwijderd. Daarna het sopje weg laten spoelen en de wasbak vullen met schoon lauw water om het haarwerk uit te spoelen. Schud het overtollige water dan uit het haarwerk of knijp het uit met een handdoek. Nooit wringen en nooit centrifugeren! Plaats het haarwerk daarna op een pruikenstandaard van ijzerdraad of plastic en laat het vanzelf drogen. Lucht kan circuleren bij een dergelijke pruikenstandaard, wat bij een piepschuimkop niet mogelijk is.

           Het gebruik van een conditioner helpt ook tegen statische electriciteit. Met water verdunde wasverzachter is prima geschikt als leave-in conditioner.

 

24Hoe moet ik een haarwerk van mensenhaar wassen? 

          Het haarwerk moet voorzichtig gewassen worden; hoe voorzichtiger je het behandelt, des te langer zal het meegaan. Kam eerst zorgvuldig alle eventuele klitten er uit. Was het niet als een truitje in een wasbak, maar prik het haarwerk vast op een piepschuimkop of hou het onder een straal lauw water en gebruik milde shampoo. Te warm water kan de rek uit het elastische materiaal verminderen.
Spoel alle shampoo goed uit. Als je er conditioner in doet, zorg dan dat de conditioner niet in de buurt van de knoopjes komt, want dan kunnen de knoopjes los raken.  Knijp het haarwerk dan uit met een handdoek en zet het op een pruikenstandaard. Kam het haar eerst met je vingers en daarna voorzichtig met een kam, startend bij de uiteinden en dan langzaam naar boven werkend. Laat het vanzelf opdrogen. Als je haast hebt, kun je een warme föhn gebruiken, maar doe dat niet te vaak. Door het blazen met een föhn krijgt het kapsel meer volume. Conditioner helpt ook goed tegen statische electriciteit.

      Een al wat ouder haarwerk kan weer nieuw leven ingeblazen worden door het haar een olie-behandeling te geven met produkten zoals b.v. van John Frieda of Schwarzkopf. Ook een klein beetje siliconenspray zoals Hair Repair van het Kruidvat kan wonderen verrichten. 

 

25. Hoe moet ik mijn haarwerk opbergen?

       De beste methode om een haarwerk op te bergen is op een piepschuimkop. Bewaar de pruik op een droge stofvrije plek, niet te dicht bij de verwarming, maar ook niet in een te vochtige ruimte. Als het haarwerk lange tijd niet gebruikt wordt, is het raadzaam om het tegen stof te beschermen door er b.v. een hoedje op te zetten en als het in een verwarmde ruimte staat, er toch maar een plastic zak omheen te doen tegen uitdroging, mits het haarwerk goed droog is. Geef niet teveel geld uit aan een piepschuimkop, want hij zal toch waarschijnlijk binnen afzienbare tijd vol zitten met verfvlekken door de haarkleuringen en gaatjes door de spelden. 

 

26. Zal mijn synthetische haarwerk friseren?

          Friseren ontstaat bij synthetische haarwerken meestal door extreme hitte zoals bij het openen van de oven, de afwasmachine of andere hittebronnen zoals een föhn of krultang. Het ontstaat ook door wrijving tegen een capuchon, of bij langharige pruiken tegen de kraag of de rugleuning van een fauteuil. Indien het haar gefriseerd is, kan men het laten behandelen door een specialist of zelf proberen het haar weer glad te krijgen met een stoomapparaat. Zie dit filmpje: http://www.hairdirect.com/video/how-to/defrizzing-synthetic.aspx

 

 

 

 

 

27. Zal de pruik niet te warm zijn tijdens een hittegolf of in een tropisch land?

      Als er goed ventilerende materialen gebruikt zijn, zal dat niet snel het geval zijn. Voor extreme hitte zijn wel alternatieven bedacht, waarvan op internet b.v. bij headcovers.com veel voorbeelden zijn te bekijken. 

 

    

 

 

 

 

    

  28. Kan een ander het ontdekken als hij/zij door mijn haar kroelt?

      Dat is inderdaad mogelijk. Die kans is minder bij een vastgelijmde full-lace pruik met enkelvoudige knoopjes. Wil je dat 't absoluut niet ontdekt wordt, dan zul je je hoofd kaal moeten scheren en kiezen voor een volledig verlijmde "thin skin"-basis met geïnjecteerde haren. Het beste is toch, dat anderen met hun handen van je hoofd afblijven.

29. Kan ik met mijn haarwerk op slapen?

        Dat is niet aan te bevelen, omdat het haar door wrijving op het hoofdkussen beschadigd zal worden of zal uitvallen en dus niet lang zal meegaan. Wil je er toch mee kunnen slapen, dan is het verstandig het haar te beschermen met een zijden slaapmuts of iets dergelijks.

30. Mijn haarwerk zit vol klitten. Moet ik 'm weggooien? 

     Je zou eerst de haren kunnen insmeren met amandelolie (van de drogist) en dan een paar uur laten inwerken; vervolgens met shampoo uitspoelen en dan voorzichtig kammen. De meeste dure serums bestaan gewoon uit amandelolie. Met kammen altijd starten bij de uiteinden van de haren en dan naar de "haarwortel" toe werken.

     Als dat niet geholpen heeft, kun je het haarwerk nog redden door een behandeling met chloor en ammonia, zoals te zien is op deze video: http://www.hairdirect.com/video/how-to/detangling.aspx

31. Er zijn een paar kale plekjes ontstaan. Hoe kan ik die zelf repareren? 

      Gebruik de haren die je er na aankoop al uit verwijderd had of verwijder van een onopvallende plek enkele haren en let goed op dat je ze wortel bij wortel neerlegt op een stroeve ondergrond zodat ze niet wegglijden. 

     Als het gaat om reparatie van geïnjecteerde haren, leg je een knoopje in het worteluiteinde van een haar en het andere uiteinde van de haar steek je door een dunne naald; nu steek je de naald met de haar aan de binnenzijde van de pruik op de juiste plek door het textiel, zodanig dat het knoopje door de voeringstof weer wordt bedekt.   

     Als het gaat om reparatie van halve knoopjes in monofilament, neem je een speciale naald "voor blinden", waarmee je een lusje van het worteluiteinde van de haar in het monofilament maakt, vervolgens de speciale naald lostrekt van het lusje zonder het lusje van zijn plek te verschuiven en dan de rest van de haar met de punt van de naald door het lusje heen trekt; hierbij gebruik je het liefst slechts 1 vezel van het monofilament, zodat het knoopje zo min mogelijk opvalt. 

     Als het gaat om reparatie in lace, neem je de allerkleinste haaknaald die je kunt kopen of een speciale pruikenmakersnaald, legt een lusje in het worteluiteinde van de haar en trek het lusje er met de haaknaald half doorheen om vervolgens de haar met de haaknaald door het lusje te trekken, waarbij je slechts 1 vezel van de lace gebruikt; het eerste halve knoopje is dan klaar. Op YouTube is hierover een leerzaam filmpje te bekijken: http://nl.youtube.com/watch?v=f34m2ZKu18A&feature=related

 

 

 

 

 

 

 

 32. Wat is de levensduur van een haarwerk?

De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit, het onderhoud en het gebruik. Als je een haarwerk dag en nacht draagt, er mee gaat douchen, zwemmen, etc. is het vaak al na 3-4 maanden aan vervanging toe. Als je het haarwerk alleen overdag draagt, goed onderhoudt en het is van goede kwaliteit, kan een haarwerk 2-3 jaar meegaan en soms nog wel langer. 

 
 33. Is het goed om de haren te laten veredelen?

Haren veredelen doe je alleen in uiterste noodzaak, bijvoorbeeld als het een oud haarwerk is dat nog even mee moet tot de vervanging, anders kun je 't beter achterwege laten. Een kortdurende veredeling verwijdert de kapotte schubben (bij goed mensenhaar zijn die er nauwelijks) en een langdurende veredeling verwijdert praktisch alle schubben (waardoor het haar poreus en onhandelbaar wordt). Het bij voorbaat al veredelen wat sommige haarwerkers doen, is beslist niet goed voor het haar; het krijgt dan een fikse optater.