In de loop der jaren hebben verschillende variaties intrede gedaan bij de Ragdoll, zoals Torties, de kleuren Red en Cream en eveneens de Tabby's (lynxpatronen) en Solids.
Deze variaties heeft men veelal bereikt met het inkruisen van andere rassen.

Door deze modegril loopt men het risico dat de originele Ragdoll met al zijn geweldige eigenschappen op den duur verdwijnt.

Om dit te voorkomen is er wereldwijd een aantal fokkers opgestaan die het op zich genomen hebben om de Ragdoll in zijn oorspronkelijke vorm te behouden. Hierbij maken zij gebruik van het helaas relatief kleine aantal katten wat nog origineel is.

 Ook wij behoren to deze groep fokkers.

Traditionele Ragdolls worden bijgehouden op een genetische kaart, om er zeker van te zijn dat de Ragdoll echt origineel is kan men voor deze katten een certificaat aanvragen.

   

---------- ^..^ ----------

 

 

 

De Ragdoll is een rustige, vriendelijke en aanhankelijke kat. Hij heeft een zacht en meegaand karakter en een enorm vertrouwen in mensen. Met Ragdolls in huis moet je altijd opletten waar je loopt, want ze gaan niet gauw voor je opzij. Ze lopen je overal achterna, ze zijn dus altijd bij je, waar je je ook in huis bevindt.

Ragdolls vinden in eerste instantie iedereen lief, maar kunnen ook hun favoriete persoon hebben. Ragdolls zijn buitengewoon sociale en evenwichtige dieren die niet snel ergens van onder de indruk zijn. Ze passen zich uitstekend aan in nieuwe situaties en kunnen prima overweg met kinderen en andere huisdieren.

 

Rasstandaard Ragdoll

 
Type
De Ragdoll is een grote halflanghaarkat die het Himalayapatroon vertoont, al dan niet met wit. Hij is pas na 3 jaar volledig uitgegroeid.

Kop
De kop heeft een brede wigvorm met een afgeronde snuit, ronde stevige kin en volle wangen die de lijn van de wig niet verstoren. Door de beharing oogt het schedeldak vlak. Het profiel vertoont een rechte neuslijn, een zeer lichte welving bij de neusbrug en een rond voorhoofd.

Oren
Wijd geplaatste middelgrote oren met afgeronde toppen, iets naar voren wijzend. Redelijk behaard. De oren zetten de lijn van de wig voort.

Ogen
Grote ovale ogen, iets schuin geplaatst.

Nek
Korte stevige nek.

Lijf, poten en voeten
Lang groot, gespierd breed lichaam met goed ontwikkelde brede, diepe borst. Goed gespierde, stevige middellange poten. Achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Grote, ronde voeten met pluimpjes tussen de tenen.

Staart
Lange, dicht behaarde staart.

Vachtstructuur
Halflange, zijdeachtige, dicht ingeplante vacht met ondervacht, die niet wollig is waardoor de vacht niet klit. De kraag begint bij de oren. De vacht is kort op de schouders en wordt naar achteren toe langer. Haarplukjes tussen de tenen.

Oogkleur
Helder, stralend, eenkleurig diepblauw. Bij verdunde kleuren iets lichtere oogkleur toegestaan.

 

Aftekening

Alle Ragdolls hebben de Siamezen aftekening. De points zijn duidelijk afgetekend, hebben dezelfde tint en vormen een scherp contrast met het lichaam wat iets schaduwing mag vertonen. Bij oudere katten is een iets donkerder kleur op het lichaam toegestaan maar er is nog duidelijk verschil met de points waarneembaar.

Colourpoint = Siamezenpoints

Mitted = points met wit
De kin, borst en de onderkant van de buik zijn wit tot de staart.
Voorpoten: De witte handschoenen zijn op beide poten bij voorkeur symmetrisch.
Achterpoten: De witte laarsjes komen niet hoger dan het dijbeen, Dit wit omsluit de hele poot.
De kin is wit. Een smalle witte bles op de neus is toegestaan.

Bicolour = points met bicolour-aftekening
Het masker heeft een omgekeerde V, die op het voorhoofd begint en naar beneden loopt en de neus, de snorhaarkussen en de kin bedekt. Deze V is bij voorkeur symmetrisch en komt niet voorbij de buitenste ooghoeken. Het neusleer is roze. De borst en de onderzijde buik zijn wit. Het wit op de voorpoten reikt tenminste tot de elleboog en op de achterpoten tot voorbij de hiel. Het lichaam mag bicolour zijn.

 

Seal point  
points: diep zwartbruin
lichaam: warm roomkleurig
neusleer: zwartbruin
voetzolen: zwartbruin

 

Blue point  
points: grijsblauw
lichaam: ijswit
neusleer: leisteenblauw
voetzolen: blauw

 

Chocolate point  
points: melkchocoladebruin
lichaam: ivoorkleurig
neusleer: chocoladebruin
voetzolen: oudroze

 

Lilac point  
points: rozeachtig grijs
lichaam: magnoliawit
neusleer: zacht lilac
voetzolen: oudroze

 

Red point  (NIET TRADITIONEEL)
points: oranjerood
lichaam: licht crème met vage gouden glans
neusleer: roze
voetzolen: roze

 

Cream point  (NIET TRADITIONEEL)
points: koel crème
lichaam: gebroken wit met gouden zweem
neusleer: roze
voetzolen: roze