de Markerrondbouw


Wat is een Markerrondbouw?

 

op het wad Een Markerrondbouw is een oorspronkelijk zeilend vissersschip dat op het IJsselmeer gebruikt werd. Een Markerrondbouw is ongeveer 10 meter lang en lijkt op een kleine Botter, met een zelfde kromsteven en kop, maar met een platte spiegel. Het verschil met een Botter is verder dat een Markerrondbouw altijd van staal werd gebouwd en dat de bodem niet plat is maar bijna rond, zoals bij een Lemmeraak. Door deze ronde bouwwijze heeft het schip goede zeileigenschappen en veel ruimte in het vooronder. Doordat het boeisel van een Markerrondbouw aan de voorkant naar buiten valt heeft het een ruim voordek en door de platte spiegel heeft het schip een ruime kuip. De oorspronkelijke indeling van het vooronder en de tuigage was hetzelfde als bij een Botter gebruikelijk is.
 tek. Peter Dorleijn Tussen 1934 en 1947 zijn 33 Markerrondbouwen te water gelaten, allemaal als zeilend vissersschip, hoewel in de meeste gevallen een (hulp)motor ingebouwd was. De schepen werden gebruikt om met netten of hoekwant (lijn met haken) op het IJsselmeer te vissen op diverse soorten vis.

Omdat met dit type schip beroepsmatig gezeild werd is het de laatste ontwikkeling geweest in de stamboom van zeilende bedrijfsvaartuigen.

Meer informatie?

Heeft U aanvullingen, of wilt U reageren, stuur een mailtje naar: markerrondbouw@planet.nl

Interessante en aanverwante sites:

 

  bezoekers

Edzard Visser.

Bronvermelding:

1) Peter Dorleijn, Van gaand en staand want deel 2. Amsterdam 1982.

2) H. Tix & Y. Spa, VMR 1997.