Feederclinic 24 mei 2008

Op zaterdag 24 mei is er voor de leden een feederclinic gehouden met medewerking van het Natura Maver team uit Veendam. De clinic was speciaal bedoeld voor de leden die wel eens een feederhengel hebben aangeschaft maar er nog nooit goed mee hebben leren vissen. Volgens Dick Kruise van het Natura team gaat het bij het feedervissen net als het leren vissen met de vaste stok: het duurt gewoon een tijd voordat je het onder de knie hebt. De feederclinic was een uitgelezen mogelijkheid om hier een goede start mee te kunnen maken.

Om 09.00 verzamelden de deelnemers aan de clinic zich in zalencentrum "Het Oude Wapen" in Blijham waar onder het genot van een aangeboden kop koffie door de vereniging werd uitgelegd wat de opzet van de clinic was. De vier leden van het Natura Maver team uit Veendam, bestaande uit Dick Kruise, John op 't Holt, Bert de Voogd en Haiko Brouwer, hadden de morgen op een effectieve manier uitgedacht waardoor alle facetten van het feedervissen aan de beurt konden komen. Hierbij moet ook nog worden opgemerkt dat deze heren hun normaal te vissen wedstrijd hadden geschrapt om de clinic te verzorgen. Grote klasse!

Het weer werkte deze dag erg goed mee en maakte het bijwonen van de clinic aan het viswater bij de Bult zeer aangenaam. Er was voor dit water gekozen omdat het veel ruimte biedt aan het gooien met de feeder, hetgeen natuurlijk onderdeel was van de morgen. Hengelsport Natura Veendam had hiervoor een krachtige hengel beschikbaar gesteld waarmee de deelnemers mochten proberen de korf naar de overkant van het water te gooien.

De deelnemers in het "Oude Wapen" en aan het viswater bij de eerste fase van de morgen: het voer en de montages.

Allereerst gaf Haiko een demonstratie over het maken van een voertje voor de feeder. Hij had van alle bekende merken verschillende soorten feedervoer meegenomen en liet zien hoe dit op de juiste manier te bereiden. Voor de meeste deelnemers was het relatief nog erg droge voer een eyeopener. Men legt nog veel te vaak de link naar het voer voor de vaste stok wat naar nu blijkt niet te vergelijken is met het voer voor het feedervissen. Waar het bij de vaste stok meestal de bedoeling is dat de voerbal langzaam "smelt" op de voerplek moet het bij de feeder uit de korf "exploderen". Ook het mengen van de verschillende soorten voer om uiteindelijk te komen tot een goed voer was een interessant gegeven. Na het voer was het de buurt aan de meest gebruikte montages. Een zelfhaaksysteem, inzetbaar voor de meeste situaties, en een montage voor rustige omstandigheden konden live worden aanschouwd.

Terwijl de deelnemers bij Haiko aandachtig stonden te luisteren kon niet worden voorkomen dat er af en toe even achterom werd gekeken naar John en Dick. Deze beide heren waren een paar uur eerder al aan de waterkant verschenen om hun feederopstelling aan de geïnteresseerden te kunnen laten zien en dat ze daardoor hopelijk ook wat aanbeten zouden krijgen op het moment dat de deelnemers hun vragen op hun afvuurden. Tijdens de uitleg over het voer en de montages zaten beide heren constant met gekromde hengels brasems van één tot anderhalf kilo in het leefnet te dirigeren!

Na het zeer leerzame en boeiend verhaal van Haiko was het de beurt aan Dick en John om de nog aanwezige vragen te beantwoorden. Gezeten op hun viskisten wisten ook deze beide heren de aanwezige vissers van heel veel interessante informatie over het feedervissen te voorzien.

John en Dick geven uitleg:

Na deze fase konden alle deelnemers onder het toeziend oog van het Natura team nog een paar worpen maken met een krachtige feederhengel om te proberen een afstand van meer dan hondervijftig meter te overbruggen. Helaas is niemand dit gelukt alhoewel Bert Smit wel dicht in de buurt kwam. Tussendoor is er nog een groepsfoto gemaakt en liep de zeer geslaagde morgen naar zijn einde. Het Natura team ontving van de vereniging nog een kleine blijk van waardering en vervolgens ging iedereen met een schat aan nieuwe informatie huiswaarts.

De hele groep en het werpen met de feeder.

HOME