Dinsdagavondcompetitie 2009


Verslag 1e wedstrijd dinsdagavondcompetitie

Dinsdag 14 april was het eindelijk weer zover! De aftrap van dé competitie van Hengelclub de Blankvoorn. Het weer werkte geweldig mee en na een kort woord van de voorzitter waarin werd aangegeven dat er dit jaar voor het eerst steeds in twee vakken wordt gevist, er geen aal meer mag worden ingeleverd en dat er iemand van het bestuur voorop rijdt naar de wedstrijden, togen de 22 deelnemers naar het traditionele strijdtoneel van de eerste wedstrijd: Lutjeloo.
Het duurde niet lang voordat iedereen zijn keurig geprepareerde stek had gevonden en het visgerei had uitgestald. Voor het eerst leek het wel of er meer feederhengels werden ingezet dan de oude vertrouwde vaste stok. Mogelijk dat de feederclinic van vorig jaar hier een positieve invloed op heeft gehad?
Omdat er in verband met de invallende duisternis maar tot kwart voor negen kon worden gevist was het zaak zo snel mogelijk vis in het leefnet te krijgen. Dit bleek echter lastiger dan gehoopt. Door de locale vissers waren er in de afgelopen weken steeds goede resultaten behaald in dit gedeelte van de Westerwoldse Aa, maar vanavond bleek dit wat anders te liggen. Er werd her en der wel wat gevangen maar grote vangsten voor iedereen zaten er niet in. Helaas bleven zes vissers steken op de hatelijke nul en moesten er 16 punten worden genoteerd in het klassement. De gewilde brasem, altijd goed voor een leuk aantal grammen, werd maar door een paar vissers gevangen. In het A-vak was het Eric Korte die de weegschaal tot boven de vijf kilo liet doorslaan met deze vissen terwijl in vak B achternaamgenoot Gert Korte meer dan 4 kilo brasem kon laten noteren. De overige vissers bleven allemaal beneden de kilo. Door de nieuwe opzet blijven de verschillen tussen de deelnemers gedurende de competitie kleiner en door het nog steeds mogen wegstrepen van de twee slechtste resultaten ligt de strijd nog volop open!
Opvallend detail van de avond was dat er weer met regelmaat aal werd gevangen. Blijkbaar werpt het verbod op het meenemen van deze gladjanus zijn vruchten al af!

Er zijn ook deze keer weer foto's gemaakt door onze huisfotograaf, Bert de Voogd, die hierna zijn te bewonderen.

De stand van de dinsdagavondcompetitie is onderaan deze pagina te bewonderen.


Verslag 2e wedstrijd dinsdagavondcompetitie

Dinsdag 28 april 2009 gaat de boeken is als een zeer regenachtige dag. Het was ook de dag van de 2e dinsdagavondwedstrijd van 2009. De verwachting was dat het slechte weer in combinatie met de meivakantie voor een laag aantal deelnemers zou gaan zorgen. Niets was echter minder waar! Ondanks de hevige neerslag trotseerden nog 21 vissers het slechte weer en gingen op pad naar het water waar vorig jaar het vangen van een visje erg moeilijk bleek.
Deze keer wat het water van het Winschoterdiep bij de Kloosterbrug zeer rustig en stond er nagenoeg geen stroming op dit diepe stuk kanaal. De stekken waren lekker ruim uitgezet en iedereen haastte zich naar zijn plekkie om zo snel mogelijk te kunnen vissen. Nadat alles was geïnstalleerd onder de paraplu bleek het gros van de deelnemers deze keer de meeste kans te zien in het vissen met de vaste stok. Her en der waren nog wel wat feeders te bespeuren, maar deze waren duidelijk in de minderheid. Achteraf bleek ook inderdaad de lange lat de meeste vis in het net te brengen.

Gedurende het eerste uur was de regen nog wat wisselvallig aanwezig, maar na een uur kon de paraplu worden opgeborgen en probeerde het zonnetje zelfs nog wat tussen de wolken door te breken. Zou het dan toch nog een mooie avond worden? Voor een geslaagde avond is echter bij viswedstrijden meer nodig dan alleen maar wat goede omstandigheden. Het belangrijkste is immers nog altijd een goede vangst! Hoe zat het qua vangsten deze avond? Zou het net zo gaan als vorig jaar? Gelukkig beleefden we niet het drama van 52 weken geleden en wisten 12 van de 21 vissers één tot maximaal 4 vissen te vangen. Er werd nog beweerd dat er iemand acht stuks had gevangen, maar daarover later meer.

Echt goede vangsten waren er dus helaas niet voor iedereen. Je zag ook maar weinig hengels op en neer gaan. Vaak een slecht teken. In het A-vak waren het de lage nummers die nog de beste vangsten konden laten noteren. Joop Stötefalk wist op A1 zijn kopplek maximaal uit te buiten en een 1 te vissen. Jacob Kuiper en Jacob Gerringa, respectievelijk gezeten op A2 en A3, legden beslag op de plekken 3 en 2 waardoor Jacob Gerringa, de winnaar van de competitie van vorig jaar, wederom de koppositie in het algemeen klassement heeft weten in te nemen. In het B-vak was het Juren Doornbosch die met exact een kilo de concurrentie ruim voorbleef. Harm Stel legde beslag op de derde plek en nummer twee was voor Geert Kraai. Geert zat op het ander kopeind en had naar eigen zeggen goed gevangen. Er is zelden een verbaasder gezicht gezien dan die van Geert toe hij zijn leefnet uit het water haalde. In plaats van het aangekondigde achttal vissen bleken er maar drie in het netje te zitten! Beginnen de jaren te tellen of was er sprake van een andere oorzaak? Het bleek uiteindelijk te zijn veroorzaakt door een groot gat onder in het leefnet. De vraag is nu of de vijf "verdwenen" vissen voldoende waren geweest voor een 1e plek en daarmee ook de koppositie in het algemeen klassement. We zullen het nooit weten!
Van de deelnemers die deze keer hadden gegokt op de feeder was het Harrie de Voogd die nog wel tot drie maal toe een vis wist te verschalken met deze manier van vissen. Helaas voor Harrie is het gesloten tijd voor baars en moesten alle vissen direct weer in hun natuurlijke omgeving worden losgelaten.

De tussenstand is onderaan deze pagina te zien. Er mag nu al voorzichtig de conclusie worden getrokken dat het vissen in twee vakken de competitie een stuk spannender maakt. Natuurlijk is het nog vroeg in de competitie en kan het klassement, mede doordat de twee slechtste resultaten mogen worden weggestreept, nog helemaal over de kop gaan. De tijd zal het leren. Over 14 dagen is de Westerwoldse Aa weer aan de beurt. Deze keer bij de brug naar Bellingwolde, een nieuw parcours in de dinsdagavondcompetitie.


Verslag 3e wedstrijd dinsdagavondcompetitie

12 mei 2009 stond er een nieuw stuk parcours op het programma van de dinsdagavondcompetitie 2009 van HC de Blankvoorn. Het water was bij de meeste deelnemers goed bekend aangezien het ging om de oude vertrouwde Westerwoldse Aa. Bij de brug naar Bellingwolde hebben we echter de laatste jaren niet gevist op de dinsdagavond. Het parcours werd ook hier weer verdeeld in twee vakken. Op deze plek is dat ook echt noodzakelijk omdat de laadplaats waar je voorheen je auto mooi kon parkeren op dit moment voorzien is van een gigantische berg aarde. Tussen de twee vakken zat daarom deze keer meer dan alleen een brug. Ik denk dat het gat tussen de twee groepen bijna honderd meter bedroeg. De omstandigheden in de twee vakken verschilden daarnaast ook nog enigszins. Rechts van de brug, richting Lutjeloo, was het parcours goed begaanbaar. Geen hoog gras en mooie open plekken. Links van de brug, richting Nieuweschans, was het gras flink wat hoger en moesten de deelnemers iets meer moeite doen om een goede visplek te creëren. Uiteindelijk lukte het alle 22 deelnemers zich goed te installeren en kon het vissen beginnen!

Door de twee vakken met een grote onderlinge afstand was er sprake van vier echte kopplekken. In het A-vak, links van de brug, waren het Harm Stel en Geert Kraai die deze gewilde posities innamen. Geert heeft de laatste tijd wel een heel gelukkige hand bij het loten aangezien hij de vorige wedstrijd ook al op kop zat en deze plek toen helaas niet maximaal kon uitbuiten in verband met een groot gat in het leefnet. Aan dit leefnet zou het deze keer niet liggen aangezien Geert en zijn partner, naar eigen zeggen, de vorige avond een half uur bezig zijn geweest het gat te dichten… Helaas voor Geert was er deze keer ook weer wat bijzonders aan de hand waardoor de avond niet helemaal goed verliep. Later in dit verslag meer hierover.

De strijd in het A-vak vond vooral plaats op de hoge nummers. Harm wist op het kopeind, op plek nummer 11, drie vissen te vangen met de vaste stok en zo te eindigen op plek nummer 3. Naast hem was het Eric Korte die met de feeder drie grote brasems in het leefnet dirigeerde en zo de overwinning in dit vak veilig wist te stellen. Op 9 en 8 zaten Gert Korte en Marc de Voogd die respectievelijk plek twee en vijf opeisten. In de rest van dit vak was het alleen Jan Dekker die nog een visje, goed voor de 4e plek, had weten te vangen. De rest moest het helaas doen zonder een enkel visje en 16 punten bijschrijven.

In het B-vak, rechts van de brug, waren het Herman Lange en Wubbo Luttje die de rest van het deelnemersveld omsloten. Ook in dit vak was het vangen van een visje lastig en moesten nog drie deelnemers genoegen nemen met de hatelijke nul. De koploper tot nu toe, Jacob Gerringa, zat in dit vak en probeerde zijn voorsprong te behouden. Tot vijf minuten voor het eindsignaal leek het erop dat dit niet zou lukken. Door tot het eind stug door te vissen wist Jacob echter nog een brasem van exact een kilo te haken en zo alsnog een prima resultaat, plek nummer 2, neer te zetten. Op plek 12, de eerste plek in vak B, had Herman Lange geen succes met de vaste stok en besloot over te schakelen op de feeder. Dit bleek geen verkeerde keuze! Vrij snel wist Herman een blei te vangen en daarna was het brasem wat de klok sloeg. Met meer dan zes kilo is het duidelijk dat Herman deze keer de beste was in vak B. Dit is tevens het hoogst gevangen gewicht van deze competitie tot dusver.
Op het andere eind in dit vak wist Wubbo een vier te vissen en moest na Herman en Jacob alleen nog maar Fokko Korte, die voor het eerst in deze competitie vis had weten te vangen, voor zich dulden. Henk Jans, Henk Vrieze, Jacob Kuiper en Joop Stötefalk waren de vissers die de rest van de punten verdeelden.

Al met al toch weer een lastige visavond die door de redelijk harde wind en de niet al te beste vangsten niet de analen ingaat als een van de beste avonden van de dinsdagavondcompetitie. Het wordt tijd voor wat meer vis.
Over 14 dagen gaan we naar het Wildervanckkanaal bij Alteveer en er is goede hoop dat het hier iedereen gaat lukken een visje te vangen. Dit water heeft in het verleden bewezen dat dit hier mogelijk is.
De competitie is nu op de helft en het vissen in twee vakken, zoals al eerder aangegeven, blijkt inderdaad de competitie spannender te maken. Jacob Gerringa gaat nog steeds aan kop maar voelt de hete adem van de rest van het deelnemersveld in zijn nek. Uiteraard mogen ook nog twee resultaten worden weggestreept waardoor het klassement nog helemaal op zijn kop kan gaan. We wachten met spanning af!

En wat was er nou met Geert? Het leefnet was goed, dus daar lag het niet aan. Wat er wel gebeurde was dat hij zijn zinnen had gezet op een avondje feederen en daarom de vaste stok thuis had gelaten. De feeder werd echter snel in een niet te ontwarren pruik gegooid. Dan maar met de vaste stok! Snel naar huis gereden om deze op te halen. Weer terug op de visplek bleek echter dat de dobbers ook nog thuis lagen. Nogmaals naar huis, maar het mocht allemaal niet meer baten. Geen vis voor Geert deze keer.


Verslag 4e wedstrijd dinsdagavondcompetitie

Dinsdag 26 mei 2009 was de dag van de gigantische onweersbui vroeg in de morgen die veel wateroverlast en schade heeft veroorzaakt. Was dit 's avonds geweest, dan had er niets anders opgezeten dan de geplande wedstrijd voor de dinsdagavondcompetitie af te lasten. Gelukkig hoefde het zover niet te komen. De buienradar gaf aan dat er nog wel wat regen zou komen, maar na 18.00 uur was de verwachting dat de regen voorbij zou zijn. Ondanks het niet al te mooie weer, waren er toch weer 22 vissers aanwezig.
Omdat het in deze tijd van het jaar al wat langer licht is, kunnen we wat verder weg en deze keer zaten we dan ook in het AG Wildervanckkanaal ter hoogte van Alteveer. In voorgaande jaren altijd goed voor wat vis.
Op de visplek aangekomen bleek er een stevige wind schuin van achteren te waaien wat het vissen wel wat bemoeilijkte. De feeder werd hierdoor veel ingezet, maar ook de vaste stok was nog genoeg te zien. De wind bleef de hele avond en ook was er een constante bewolking. Gelukkig bleef het gedurende de hele wedstrijd droog. Met de vaste stok werden al snel de eerste visjes gevangen en hetzelfde was wat later het geval voor de feederaars. De vissen welke werden gevangen aan de feeder bleken in het algemeen wat groter te zijn. Deze avond werd ook nog eens extra duidelijk waarom het vissen in twee vakken eerlijker is. In het A-vak, de lage nummers, werd beduidend slechter gevangen dan wat verderop in het B-vak. Soms is dat verschil gewoon aanwezig en kun je door het huidige systeem, als je op een mindere plek zit, nog steeds goed scoren. In vak A was er nog wel 1 uitschieter met vijf kilo. Eric Korte had vijf brasems weten te verschalken met de feeder op ongeveer een halve meter uit de overkant. Een grote haak met casters en maden deden de truc. Hiermee wist Eric voor de derde keer een 1 te vissen en volstaat nog 1 goed resultaat voor een hoge, zoniet de hoogste, eindklassering. In ditzelfde vak was het Henk Korte jr, die helaas als enige geen vis ter weging kon aanbieden. In vak B wist iedereen wel vis te vangen en zaten er in veel leefnetten mooie brasems die de weegschaal goed door lieten slaan. Op het kopeind had Jan Korte 3300 gram aan brasem welke tot en met de een na laatste weging in dit vak het beste resultaat was. Het was zoon Fokko die palief wist te verslaan met zes en halve kilo aan brasem en zeelt. Ook deze vangsten werden stijf tegen de overkant gerealiseerd met een vol beaasde grote haak. Jacob Gerringa, de trotse koploper, wist met drie kilo brasem nog beslag te leggen op plek drie in dit vak en blijft zo fier bovenaan staan.

Eindelijk wist nagenoeg iedereen een visje te vangen en kan deze dinsdagavond, ondanks de niet al te beste weersomstandigheden, worden betiteld als de tot dusver beste avond in de competitie van 2009. Over 14 dagen zitten we weer in hetzelfde kanaal, deze keer echter bij Oomsberg. Hopelijk gaan we dan nog meer vangen.

Er zijn nu vier wedstrijden geweest en het puntenaantal wat een ieder nu heeft staan kan alleen nog maar worden verbeterd! Hierdoor kan er in het klassement, wat nu nog een vertekend beeld geeft, nog veel van stuivertje worden gewisseld.

De vangsten van de avond!


Verslag 5e wedstrijd dinsdagavondcompetitie

De 5e wedstrijd van de dinsdagavondcompetitie is altijd een belangrijke! Een goed resultaat zorgt er dan voor dat het tot dusver hoogste puntenaantal kan worden weggestreept en er een sprong kan worden gemaakt in het klassement. Dit was inderdaad, zie de tussenstand onderaan deze pagina, ook dit jaar weer het geval.

Uiterst gemotiveerd trokken wederom 22 vissers, niet tegengehouden door het matige weer, naar het AG Wildervanckkanaal bij Oomsberg. Het materiaal moest worden geinstalleerd onder het "genot" van een paar lekkere regenbuien die het eerste anderhalf uur maar niet weggingen. In de verte was er nog wat licht onweer waar te nemen, maar gelukkig dreef deze van ons af en klaarde het later op de avond nog redelijk op.

Met de vaste stok werd er over het algemeen goed gevangen, al waren het niet de zware vissen die zich binnen het bereik van de lange lat waagden. Aan de feeder werden er nog wel brasem en zeelt gevangen, maar dit ging erg moeizaam. Door voorgaande was er onderling weinig verschil en volgde er een spannende weging. In het A-vak werd deze avond beter gevangen en het was Eric Korte die in dit vak, net achter Herman Lange, beslag wist te leggen op de 2e plek. Dit samen met zijn drie eerste plekken brengt Eric op een totaal van slechts 5 punten. Eric is hierdoor alleen nog maar van een eerste plek te stoten door Herman, echter die moet dan in de laatste wedstrijd een eerste plek weten te bemachtigen en daarbij ook zeker 24 vissen vangen. Eric mag dan geen eerste meer worden of tweede met een heel hoog aantal vissen. Dat dit alsnog gebeurt is erg onwaarschijnlijk, maar de kans is in theorie nog aanwezig. In het B-vak was het Jan Dekker die goede zaken deed door een 2 te vissen. Jacob Kuiper was de winnaar in dit vak.
Er zijn nog 5 vissers is de race voor de plekken twee en drie en de overige vissers kunnen ook nog klimmen in het klassement. Genoeg reden om aan te nemen dat het in de laatste wedstrijd nog erg spannend gaat worden!

Binnenkort foto's van de avond!


Verslag 6e wedstrijd dinsdagavondcompetitie

Dinsdag 23 juni was het al weer tijd voor de laatste wedstrijd van de dinsdagavondcompetitie van 2009. Dit jaar is er voor het eerst gevist in twee vakken. De conclusie is dat deze wijziging de competitie eerlijker, maar vooral ook spannender heeft gemaakt. Tot de laatste wedstrijd was het mogelijk nog een sprong in het klassement te maken en dit was dan ook zeker het geval. Een sprong naar de eerste plek behoorde echter niet meer tot de mogelijkheden. Eric Korte heeft, met de feeder als voornaamste wapen, de rest van het deelnemersveld dit jaar behoorlijk achter zich gelaten. Gezien het feit dat Eric vorig jaar nog als 24e in de dinsdagavondcompetitie is geëindigd kun je gerust van gigantische vooruitgang spreken! Om het verder nog te vergeven eremetaal waren nog enkele vissers in de race. Herman Lange wist zijn tweede plek vast te houden door in het B-vak een nette 3 te vissen. De strijd om de derde plek werd gewonnen door Gert Korte die de kampioen van vorig jaar, Jacob Gerringa, 1 punt voor wist te blijven. Beide visten een mooie 2 in elk hun eigen vak en moesten respectievelijk Henk Korte (sr) in vak B en Fokko Korte in vak A nog voor zich dulden. Henk en Fokko maakten hierdoor nog een gigantische sprong in het klassement. Bijna het hele deelnemersveld wist deze laatste avond nog een visje te vangen. Waar je op dit stuk water, het Winschoterdiep tegenover de Intratuin, normaal gesproken goed vis kunt vangen bleven grote vangsten helaas uit en maakte het vangen van 1 grote vis direct het verschil. Dit hebben we dit jaar vaker gezien in deze dinsdagavondcompetitie. Er op deze laatste avond gefeederd en gevist met de vaste stok. Geen van deze beide methoden bleek deze avond echter beduidend beter te zijn dan andere… Gelukkig was het wel een prachtige zomeravond hetgeen het verblijf aan de waterkant extra plezierig maakte.
Om 21.15 uur klonk het eindsignaal en togen alle 19 deelnemers naar "Het Oude Wapen" om onder het genot van een hapje en een drankje de prijsuitreiking bij te wonen.

Terwijl de vissers gezellig zaten te keuvelen over het vissen werd door het bestuur zo snel mogelijk de einduitslag berekend om daarna zo snel mogelijk over te kunnen gaan tot de prijsuitreiking. Voor de eerste drie was er naast een prachtige beker natuurlijk ook weer een geweldig vleespakket beschikbaar gesteld. Ook ontvingen alle deelnemers nog een lekkere rollade.

Na de prijsuitreiking ging de gezelligheid nog even door. Uit de vele reacties bleek dat ook dit jaar weer sprake was van een geslaagde competitie. Natuurlijk is het nooit perfect, maar uit het applaus voor de organisatie sprak duidelijk de waardering van een ieder voor de huidige opzet en inzet. Op naar het volgend jaar!

De definitieve uitslag is hieronder te bekijken.

Foto's volgen binnenkort.


Dinsdagavondcompetitie 2009.xls

HOME