Dinsdagavondcompetitie 2017


1e dinsdagavondcompetitie 2017

Met dank aan onze nieuwe reporter!

Dinsdag 25 april is de eerste dinsdagavond competitiewedstrijd gevist in het Winschoterdiep bij de Intratuin. We vertrokken rond kwart voor zes met 15 personen richting de Intratuin.
Jan Dekker had zich zeer goed voorbereid op de invallende duisternis door breekstaafjes mee te nemen.
Na een korte rit van ca. 10 minuten zagen we dat de stekken mooi ruim waren uitgezet waarbij het vak met de laagste nummers aan Winschoten zijde lag en het vak met de hoogste nummers aan Groningen zijde. De wal was netjes gemaaid, waardoor we geen last hadden van berenklauw of het hoge gras.

De afgelopen dagen was het koud geweest met zelfs temperaturen rond het vriespunt in de nacht. Dit heeft vaak een negatief effect op de koudbloedige vissen die wij proberen te vangen. Uit ervaring weten we dat in deze periode van het jaar in het eerste vak, aan Winschoten zijde, vaak meer vis te vangen valt dan in het tweede vak. Dat bleek deze avond ook het geval te zijn en mogelijk heeft het koude weer ook invloed gehad op de overwegend matige vangsten in met name het tweede vak. Rond kwart over zes was bijna iedereen aan het vissen en was de eerste aanvoersessie geweest. Tot onze grote schrik zagen we dat er een gigantisch groot schip, zwaar beladen en met een grote diepgang, vanuit Groningen over ons parcours trok. Het gevolg hiervan was dat al het voer van de visplekken verdwenen was, het water troebel werd door het opwoelen van de bodem en het ergste.......de vissen wilden zeker in het tweede vak geruime tijd niet bijten.

In het eerste vak was Henk Korte ruim na de wedstrijd nog steeds onder de indruk van de mega brasem van ca. 2 kg die hij had gevangen aan de vaste stok. Deze brasem was voor hem de vis die hem een tweede plek heeft bezorgd. Hermann was echter de kampioen in het eerste vak, hij wist een pond meer vis dan Henk aan de haak te slaan. Henk Vrieze behaalde met ruim 5 pond een mooie derde plek.

In het tweede vak was het op de hoogste nummers veel turen naar dobbers of feedertips. De dobbers wilden maar niet zinken en de feedertips bewogen overwegend alleen door de wind die tijdens buien de kop opstak. Juren Doornbosch zat aan de goede kant van het tweede vak, hij behaalde met bijna 2 kg de 1e plek. De auteur van dit artikel zat op nr.12. Hij moest alle zeilen bijzetten en trukendozen opentrekken om een visje te kunnen vangen. Met bijna een kilo vis was dat genoeg voor een tweede plek. Be Vrieze ving op de valreep nog een mooi vis, hiermee kon hij de derde plek binnenhalen.

Over twee weken is de volgende wedstrijd in Veele bij het Mussel-A kanaal. Als de weervoorspellers gelijk krijgen en de temperaturen gaan inderdaad stijgen dan zullen onze koudbloedige rakkers wat warmere lijven krijgen en vast meer gaan azen.


De tweede wedstrijd van de dinsdag avond competitie is op 9 mei gevist in het Mussel A-kanaal bij Veele. De stekken waren de avond ervoor mooi ruim uitgezet door Bert. De voortekenen waren niet gunstig, een paar viskeluu hadden de dagen ervoor getraind en met moeite de vissen bij elkaar kunnen sprokkelen. Ook waren de nachten zeer koud geweest en hebben de vissen nog steeds andere zaken aan hun kop dan azen. Ze moeten immers zorgen voor hun nakomelingen. We waren met een mooie groep van ongeveer 18 man. Eenmaal aangekomen aan het water voelden we al snel de koude straffe wind die we voornamelijk recht van voren kwam.

Het vangen van de vis was op deze avond een hele uitdaging, dat blijkt ook wel uit bijgevoegde uitslagen. De trukendozen werden opengetrokken om toch nog een enkel visje te kunnen vangen. Er was een visser die uit wanhoop met een 0,2 gram dobber ging vissen en een enkeling ging zelfs wanhopig met de picker aan de slag om een verdwaalde ruisvoorn te kunnen vangen. Jacob Kuiper was de topper in het 1e vak, hij kan met een voldaan gevoel richting het zuiden vertrekken voor zijn welverdiende vakantie. Juren Doornbosch heeft zijn goed resultaat van de vorige wedstrijd doorgetrokken met dit keer een twee, Bert Smit had een mooie derde plek met een ruime pond aan vis. In het tweede vak was het nog slechter gesteld met de vangst dan in het 1e vak.

Geert Kraai viste een 1, kort gevolgd door Jan Dekker. Het verschil tussen beide heren die rond de 4 ons vingen was een halve pos. Joachim Hörholz had met 215 gram een derde plek in dit vak. Het eerstvolgend evenement voor de blankvoorn is de eerste wedstrijd voor het clubkampioenschap, een aantal mannen gaan dit water het komend weekend verkennen. Ik zal verslag uitbrengen van deze oefensessie. De week erop is de derde wedstrijd van de dinsdagavond competitie. Laten we hopen dat de vissen dan echt weer gaan azen en we geen dikke jas meer nodig zijn.

GdV


Het weekend voorafgaand aan onze derde dinsdagavondwedstrijd hebben we met zijn allen een mooie prestatie geleverd door onze 1e clubkampioenschap wedstrijd overtuigend te winnen. We zijn door naar de volgende ronde. Het zou mooi zijn als we de 2e wedstrijd weer met zo'n grote groep kunnen aantreden. Er is een training gepland voor de zondag ervoor, liefhebbers zijn welkom. De derde wedstrijd is op dinsdag 23 mei gevist in het pekeler diep in Nieuwe Pekela tegenover Mulders pot. Als geboren pekelder heb ik nooit geweten dat dit mooie kanaal het pekeler diep heet, ik was altijd in de veronderstelling dat dit het pekelder diep was. Een naambordje thv de brug bij de turfweg heeft mij kort geleden geleerd hoe je de naam van dit kanaal moet spellen.

De afgelopen periode was het weer een stuk aangenamer. De temperaturen lopen mooi op en de avonden worden langer. We konden dan ook zonder problemen tot half 10 vissen, ware het niet dat het dan toch nog frisjes kan zijn. Een warme jas was dan ook geen overbodige luxe.

De zon is tijdens avondwedstrijden op dit parcours meestal niet onze vriend. De zon recht voor je, in combinatie met ribbels op het water maakte het menig visser zeer lastig om een dobber te kunnen zien, laat staan een aanbeet. We hadden wederom een mooie groep van 16 vissers, het parcours was zeer ruim uitgezet en de berm kort gemaaid. Hier en daar had je nog wel een heggenschaar nodig om grassprieten weg te halen. Ook de komende wedstrijden is het verstandig om een heggenschaar mee te nemen vanwege het groeizame weer. Alle vissers hebben vis gevangen, voornamelijk klein spul en een enkeling die de bonusvissen aan de haak kon slaan was de man. Jan Dekker had vanwege ruimteproblemen in zijn leenauto een oud visstoeltje van stal gehaald. Dat een goede viskeman ook zonder het comfort van een viskist vis kan vangen bleek wel uit Jan zijn vangst, met ruim 2 kg viste hij een 2 in zijn vak. Gert Korte heeft zijn slechte competitiestart ruimschoots gecompenseerd, hij viste een mooie 1 in zijn vak met bijna 2.5 kg. Met elastiek in drie hengeldelen, welke ook nog zijn voorzien van handgemaakte teflon geleidebusjes, sleepte hij de brasems vanonder de leliebladen probleemloos naar zijn schepnet. Be Vrieze had aan ruim 700 gram genoeg voor een derde plek in dit vak. In het eerste vak deed Geert Kraai wederom goede zaken, de lijn van de week ervoor trok hij door en met 1701 gram viste hij zijn tweede 1 bij elkaar. Het is voor Jacob Gerringa maar goed dat we tijdens onze wedstrijden maar met 1 hengel mogen vissen. Uit betrouwbare bron heb ik nl vernomen dat tijdens een oefensessie in Friesland van afgelopen vrijdag, waar hij met 2 feeders viste en beet had, hij de verkeerde hengel uit de hengelsteun haalde. Hij viste een 2 met een kleine kilo aan vis. Joachim Christ heeft een mooie 3 bij elkaar gevist in het mooie maar onvoorspelbare pekeler diep. De volgende wedstrijd wordt in het Winschoterdiep bij Scheemda gevist, het zou toch mogelijk moeten zijn om hier boven de hoogste score tot dusver van Hermann Lange van 3207 gram uit te kunnen komen, we zullen zien.


Winschoterdiep, Rijksweg Scheemda.

6 juni 2017 was een dag die door de KNMI werd bestempeld als een code oranje dag. Het was onstuimig winderig weer. Door de harde wind zijn er nogal wat takjes van de bomen gewaaid die op de stek van Juren en Geert, beide koplopers in onze competitie, tot nogal wat overlast zorgde. De onstuimige wind hadden we schuin van achteren. Een aantal vissers durfden het aan om de vaste stok ter hand te nemen, anderen gingen op safe qua materiaal en visten met de feeder. Vorig jaar hebben we op dit traject slecht gevangen, ook dit jaar was het moeilijk vissen. Het hoogste gewicht was slechts ruim 2 kg, met de vaste stok gevangen door Jan Dekker. Tot overmaat van ramp kwam er rond half negen ook nog een schip langsvaren met een behoorlijke diepgang wat het aasgedrag van de vissen niet bevorderde. In vak A was het Henk Jans die met 2 mooie brasems een 1 viste, gevolgd door Gert de Vries met een twee en Henk Korte met een drie.

In het B vak heeft Jan Dekker wederom goede zaken gedaan door een 1 te vissen, Joachim Hörholdt viste een twee en Bert Smid volgde met een drie.

Op moment van schrijven voel ik de zonnebrand die ik vanochtend ben opgelopen tijdens de clubkampioenschap wedstrijd die we vanochtend in Oomsberg gevist hebben tegen de vrouwen en mannen van Wedde/Westerwolde. De afgelopen week is er door menigeen in Oomsberg getraind en waren de vangsten zeer goed, de vis aasde gretig en er kon qua aantallen voldoende vis worden gevangen. Vandaag was het een heel ander verhaal. De kleine vis aasde matig en wilde je de wedstrijd winnen, dan moest je enkele platten zien te verschalken. We hebben vandaag met zijn allen weer laten zien dat het Nederlands kampioenschap van vorig jaar geen toevalstreffer is geweest. Met een geweldige opkomst van 26 vissers van de blankvoorn hebben wij vandaag overtuigend gewonnen. Je vist immers met een team en we winnen met zijn allen. Vandaag zijn de punten in de wacht gesleept door Robbie, Joachim, Fokko, Gert en Vasco. Op naar de volgende dinsdagavond wedstrijd in het Boelo Tijdenskanaal en de volgende clubkampioenschap wedstrijd. Het zou fijn zijn als we wederom hier met een grote groep aan gaan deelnemen.


Vanwege de afwezigheid van de razende reporter geen verslag van de wedstrijd aan het Boelo Tijdenskanaal.


4 Juli was het mooi zomerweer. We konden in T-shirt tot aan het eind van de wedstrijd blijven vissen. Deze wedstrijd werd gevist op de steigers in het AG Wildervanckkanaal. Dit water is een geweldig wedstrijd parcours, je kunt comfortabel vanaf de steiger een visje vangen. Sinds de bouw van de steigers worden er veel wedstrijden gevist met zeer wisselende vangsten. Ik weet niet of deze vele wedstrijden invloed op de vangsten hebben, wat ik wel weet is dat het voor velen afgelopen dinsdagavond een zware dobber was om een respectabel gewicht aan vis te kunnen vangen. Als je deze wedstrijd hoog wilde scoren was het nodig om een bonusvis te vangen. Een aantal personen slaagden er in om een mooie zeelt of brasem te vangen. Met name zeelten brengen al snel tussen de 1 en 2 kg aan gewicht in het visnetje. Jan Dekker en Henk Korte hebben goede zaken gedaan door beide een 1 te vissen met een respectabel gewicht van respectievelijk bijna 5 kg en ruim 3 kg. Juren had een iets mindere dag en scoorde met bijna 3 pond 6 wedstrijdpunten. Deze drie heren voeren op dit moment de ranglijst aan waarbij Jan op dit moment 3 punten voorstaat. Gert Korte heeft van zijn 5 aanbeten op de knikkers drie vissen kunnen verzilveren wat hem twee punten opleverde. Ook Geert Kraai heeft met ruim 2 kg een twee gevist. Bert en Gert visten beide een drie, ze hadden beiden voldoende vissen in het net, alleen niet de broodnodige bonusvis. Doordat er nog 1 wedstrijd weggestreept kan worden hebben een groot aantal vissers nog steeds kans om bij de top drie te eindigen mits ze de laatste wedstrijd een topprestatie leveren. Deze laatste wedstrijd wordt 18 Juli aan de Zijlweg gevist. Het eind van de dinsdagavond competitie is in zicht. Buiten deze competitie doen we als club ook nog mee om het federatief clubkampioenschap, deze wordt ook in het AG Wildervanckkanaal gevist. Als we in september met zijn allen ons stinkende best doen hebben we kans om wederom deel te nemen aan het Nederlands kampioenschap. Des te meer vissers er van onze club meedoen, des te groter de kans dat we gaan winnen. Je kunt je voor deze wedstrijd opgeven bij Bert. Voor mij is dit het laatste verslag van de dinsdagavond competitie. Ik zal er de laatste wedstrijd niet bij zijn. Ik hoop dan in het zuiden van Frankrijk te genieten van de zomervakantie en vele mooie kopvoorns en barbelen aan de haak te kunnen slaan.


Het is beslist! Het kon nog spannend worden aan de Zijlweg maar Jan Dekker viste zich met een mooie 1 naar uiteindelijk maar 7 punten! Plek 2 en 3 waren uiteindelijk voor Henk Korte en Juren Doornbosch. Na afloop was het gezellig in Het Oude Wapen.


Voor de volledige uitslag zie het overzicht.

Dinsdagavondcompetitie 2017

HOME