PAROCHIENIEUWS MARTINUSKERK VRIJDAG 19 FEBRUARI 2021

secretariaat Martinusparochie, Rijdersstraat 107, 0226 42 12 64, martinus.tveld@gmail.com

telefoon pastor Jorink 06 51 49 47 18, voor verdere informatie omtrent namen etc. zie onze website www.martinusweb.nl. info Uitvaartvereniging: www.uitvaartstjozeftveld.nl Anita Messelaar 0620915051, Els Jonker 06 34956504

 

OPENINGSTIJDEN:

De Mariakapel is geopend vanaf 09.00 uur.

Het secretariaat is op maandag- en vrijdagmorgen geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur

 

VIERINGEN IN ONZE MARTINUSKERK:

 

zaterdag 20 februari 19.00 uur: 1e zondag Veertigdagentijd.

eucharistieviering lector Anneke Bruin, koster Piet Berkhout, voorganger pastor Tilma.

twee collectes: een voor de Martinusparochie en één voor Veertigdagenproject

intenties:

overleden familie Antoon en Marie Groen – Leegwater, Jan Jaspers en Fita Jaspers – Bakker,

 

zaterdag 27 februari 19.00 uur: 2e zondag Veertigdagentijd

viering, lector Hans Glas, koster Adrie Wijnker, voorganger pastor Jorink.

twee collectes: een voor de Martinusparochie en één voor Veertigdagenproject

intenties:

overleden familie Petrus Schoenmaker en Elizabeth de Groot en Martinus Smit en Wilhelmina Borst,

Theo Kolken.

 

VIERINGEN IN WAARLAND, NIEUWE NIEDORP EN DE NOORD:

Waarland:

zaterdag 20 februari 19.00 uur: pastor Jorink.

 

Nieuwe Niedorp:

Geen Viering

 

De Noord:

zondag 21 februari 10.00 uur: pastor Jorink.

 

MARTHA:

Omdat er momenteel niet zoveel activiteiten in onze Martinuskerk plaats vinden wordt dit tot een ander tijdstip uitgesteld dan de gebruikelijke periode.

 

BLOEMEN:

In februari verzorgen Carolien Steenman 422586 Anita Messelaar en Ingrid de Boer de bloemen.

Maart zullen Lisette Kruijer (06 25 22 15 27) en Anneke Bruin deze verzorging op zich nemen.

 

UIT DE MARTINUS:

Dit weekend begint de Veertigdagentijd. Omdat er nog niet op de gebruikelijke manier gecollecteerd kan worden zullen er de komende weken 2 collecte schalen achter in de kerk staan. de eerste is uiteraard voor onze eigen Martinusparochie en de 2e schaal zal voor het vastenproject in Senegal zijn, het project dat we al enkele jaren steunen. Evenals vorig jaar gaan ook dit jaar gaan de Soepmaaltijden niet door . De MOV-groep hoopt daarom dat u deze collecteschaal niet voorbij zult gaan.

 

TENSLOTTE:

Hieronder diverse bijdragen van de pastores en vanuit het bisdom over de Vastentijd.

 

                                                           Tot de volgende Heraut Gerda en Tineke.

 

DE VEERTIGDAGENTIJD:

De voorbereidingstijd op Pasen noemen we de veertigdagentijd. Vroeger stond deze tijd bekend als de “grote vasten”. In de tijd tussen carnaval en Pasen werd er door de katholieken over het algemeen behoorlijk streng gevast. En natuurlijk waren er allerlei uitzonderingen, maar de meeste katholieken hielden zich goed aan de vasten. Op een bepaald moment werd dit echter niet meer als heel zinvol gezien. Er kwam toen de vastenactie. De bedoeling was dat je jezelf elke dag iets zou ontzeggen. Wat je zo bespaarde gaf je aan de vastenactie. Dan ging het geld naar een goed doel in de derde wereld. Op zich natuurlijk een goed idee. Alleen het bleek niet echt te werken. Mensen stopten wel geld in het vastenzakje, maar het jezelf iets ontzeggen kwam steeds meer op de achtergrond. Het werd gewoon een gift. Daarmee werd het doel eigenlijk helemaal uit het oog verloren. Je zou zelfs kunnen zeggen: we hebben het kind met het badwater weggegooid.

In het verleden heb ik wel eens geprobeerd om het idee nieuw leven in te blazen. Ik vroeg dan een aantal mensen om samen met mij één dag in de week te leven op water en brood. Het geld dat we dan bespaarden ging dan naar de vastenactie. Maar het werd steeds moeilijker om mensen hiervoor warm te krijgen. Wat dat betreft ben ik wel eens jaloers op de Islamieten. Zij nemen hun vastentijd, de Ramadan, bloedserieus. Het is echt nog een opgave. Ook daar zitten natuurlijk wel een paar haken en ogen aan. Maar daar gaat het nu niet om. Het is het algemene idee van een vastentijd. Ik ben ervan overtuigd dat dit heel zinvol voor iedereen zou kunnen zijn. Als je er tenminste op een goede manier mee om weet te gaan. Het is natuurlijk niet verstandig om te ontaarden in een soort fanatisme. Dat is niet wat onze God van ons vraagt. Maar jezelf een paar weken het een en ander ontzeggen, is een goede zaak.

p. Gerard Remmers.

 

DIGITALE RETRAITE VOOR DE 40-DAGENTIJD

“Het licht van uw gelaat” is de titel van de online 40-dagenretraite in 2021. De retraite gaat op Aswoensdag 17 februari van start en eindigt op Paaszondag. Het is alweer de veertiende digitale retraite van de jezuïeten. De teksten zijn geschreven door jezuïet Bert Daelemans.

Deelnemers krijgen dagelijks een gebedsmail met bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om de 40-dagentijd, de Goede Week en het Paasmysterie intenser te beleven.

Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via www.40dagenretraite.org.

Enkele citaten van deelnemers aan de vorige digitale retraite:

-     “Ik heb in het openbaar vervoer in de stiltecoupé de tijd genomen om de retraite te doen, omdat er thuis veelal geen stilte is.”

-     “Ik ben het meest blij dat ik als protestant mee mag/kan liften met m'n rooms-katholieke familie!”

-     “De digi-tijd breekt aan! Gezien er steeds meer kerken niet meer actief zullen zijn, zullen wij gelovigen moeten leren gebruik te maken van de digitale mogelijkheden zodat we pelgrims blijven en geen dolers worden.”

-     “Kom niet tot werkelijk mediteren maar zo'n dagelijkse speldenprik doet me goed: een klein moment van aandacht en bezinning.”

Aantal deelnemers

Voor deze veertiende digitale retraite van de jezuïeten rekenen we op 20.000 retraitanten uit Nederland en Vlaanderen.

Hoe?

Deelnemers schrijven zich in door hun e-mailadres op te geven via 40dagenretraite.org. Ze ontvangen gedurende de 40-dagentijd dagelijks een gebedsmail.

Zoom-meditaties

Iedere zaterdag zal er een geleide meditatie plaatsvinden via Zoom. Daarin worden de deelnemers uitgenodigd om in gebed terug te blikken op de gebedstijd, alleen en tegelijk verbonden met de andere deelnemers. Deze geleide meditaties verschijnen ook op YouTube. Zo kunnen we in tijden van corona toch met elkaar verbonden zijn.

Inspiratie

De retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. In het online gastenboek op ignatiaansbidden.org/gastenboek kunnen deelnemers hun gebedservaringen delen.

Een productie van ignatiaansbidden.org

ignatiaansbidden.org verzorgt jaarlijks twee digitale retraites, tijdens de Advent en de 40-dagentijd. Ons doel is mensen te helpen in hun gebed tijdens de speciale tijden in het kerkelijk jaar. Om zich meer bewust te worden van Gods aanwezigheid in hun leven.

                                                                                                          namens de pastores pastor Tilma

 

NIEUWS VANUIT HET BISDOM OMTRENT DE VASTENTIJD:

Met de komende veertigdagentijd in het verschiet vraagt de Vastenactie onze aandacht  voor een virtuele wandeltocht door Afrika (zie de bijlage). Het is een aanbevelingswaardig initiatief om toch in beweging te blijven!

Ter verdieping:

De KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen) heeft een leeswijzer gemaakt bij de encycliek Fratelli Tutti. Deze kan gebruikt worden door groepen die gezamenlijk de encycliek willen lezen. In de leeswijzer zijn korte samenvattingen van ieder hoofdstuk te vinden, enkele citaten en vragen per hoofdstuk om over de tekst na te denken en in gesprek te gaan. De leeswijzer is te downloaden als pdf op www.laudato-si.nl en op de website van NR: https://www.knr.nl/organisatie/nieuwsbericht.asp?nieuwsbericht_id=2659