PAROCHIENIEUWS MARTINUSKERK VRIJDAG 2 APRIL 2021

secretariaat Martinusparochie, Rijdersstraat 107, 0226 42 12 64, martinus.tveld@gmail.com

telefoon pastor Jorink 06 51 49 47 18, voor verdere informatie omtrent namen etc. zie onze website www.martinusweb.nl. info Uitvaartvereniging: www.uitvaartstjozeftveld.nl Anita Messelaar 0620915051, Els Jonker 06 34956504

 

OPENINGSTIJDEN:

De Mariakapel is geopend vanaf 09.00 uur.

Het secretariaat is op maandag- en vrijdagmorgen geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur

 

VIERINGEN IN ONZE MARTINUSKERK:

 

 

vrijdag 2 april 19.00 uur: Goede Vrijdag

viering met volkszang, lector Peter Vleugel, koster Piet Berkhout, voorganger pastor Jorink

 

zaterdag 3 april 19.00 uur: Stille Zaterdag - Paaszaterdag

viering met volkszang, lector Peter Vleugel, koster Adrie Wijnker, voorganger pastor Jorink

twee collectes: één voor de Martinus parochie en één voor het Vastenactieproject

intenties:

Truus Keesom- Ligthart en Jan Keesom en zegen over hun gezin, Theodora Louisa Bruin – van den Bosch en Gerardus Bruin en Petrus Mooij, Jan Jaspers en Fita Jaspers – Bakker, Theo Kolken, Aad Dekker en Willem Bakker en overleden familie, , Ine Gooijer – Gooijer, John van Kempen.

 

zondag 4 april 10.00 uur: Paasmorgen

eucharistieviering met volkszang, lector Anneke Bruin, koster  Piet Berkhout.

twee collectes: één voor de Martinus parochie en één voor het Vastenactieproject

intenties

Truus Keesom- Ligthart en Jan Keesom en zegen over hun gezin, Theodora Louisa Bruin – van den Bosch en Gerardus Bruin en Petrus Mooij, Jan Jaspers en Fita Jaspers – Bakker, Theo Kolken, Aad Dekker en Willem Bakker en overleden familie, , Ine Gooijer – Gooijer, John van Kempen

 

VIERINGEN IN WAARLAND, NIEUWE NIEDORP EN DE NOORD:

Waarland:

2 april Goede Vrijdag 15.00 uur Kruisweg, pastor Jorink

                        19.00 uur, pastor Tilma

3 april Paaszaterdag 19.00 uur, eucharistie, pastor Tilma

4 april Paasmorgen 10.00 uur Jorink

 

Nieuwe Niedorp:

2 april Goede Vrijdag 19.00 uur, pater Remmers

3 april Paaszaterdag 19.00 uur, parochianen

4 april Paasmorgen 10.00 uur eucharistie pater Remmers

 

De Noord:

2 april Goede Vrijdag 15.00 uur Kruisweg, gebedsgroep

                        19.00 uur, pater Molenaar

3 april Paaszaterdag 19.00 uur, gebedsgroep

                        21.00 uur Paaswake, voorgangers Tima, Remmers, Molenaar, Jorink

4 april Paasmorgen 10.00 uur eucharistie, pater Molenaar

 

MARTHA:

De dames zijn van de week weer lekker aan het werk geweest in onze Martinus. Met de Paasdagen de kerk lekker fris en “Paasklaar”.

 

BLOEMEN:

Deze maand maart zullen Lisette Kruijer (06 25 22 15 27) en Anneke Bruin de bloemen en de verzorging hiervan op zich nemen. In april wordt dat de groep van Cora de Boer 422907

 

VASTENACTIE 2021 VOOR SENEGAL – COLLECTE EN KAARTENACTIE:

 

Deze week is de laatste week in de Veertigdagentijd en ook de laatste week van het gezamenlijke vastenactieproject van de parochies in de Vijfhoek. Steun het schoolproject in Senegal.

U kunt aan deze actie meewerken door kaarten te kopen, verpakt per 4 stuks € 5,00 verkrijgbaar bij de Superrrmarkt, en door uw geldelijk bijdragen in de collecteschaal na afloop van de viering.

 

TENSLOTTE:

Diverse artikelen waaronder benoeming pater Remmers als assistenti in de diverse parochies:

en vieringen met Goede Vrijdag en Pasen

                                                                       Tot de volgende Heraut Gerda en Tineke.

 

BENOEMING PATER REMMERS:

Vanaf afgelopen najaar is pater Remmers actief binnen de parochies van de Vijfhoek. Velen van u hebben al kennis met hem gemaakt. Pater Remmers heeft aangegeven dat hij zich thuis voelt in onze parochies. In overleg met het pastorale team heeft de bisschop hem daarom officieel benoemd tot assistent binnen onze regio. Ik ben blij met zijn inzet en betrokkenheid en hoop dat hij met veel plezier deel uit mag maken van onze parochies.

pastoor Tilma

 

VIERINGEN GOEDE VRIJDAG EN PASEN:

Vanwege de corona-situatie zal de invulling van de Goede Week gedeeltelijk anders zijn dan u gewend bent. Hieronder een tweetal aandachtspunten.

1. De Goede week vieren met kinderen

Voor kinderen is het wel mooi en zinvol om deel te nemen aan de kruisweg voor kinderen op Goede Vrijdag om 15:00u, dit jaar in Waarland.

Paasmorgen is ook altijd een mooie gelegenheid om met kinderen naar de viering te komen.

 

2. Stille zaterdag: gebedsviering & paaswake

De paaswake wordt gezamenlijk gehouden om 21:00u. We nodigen u uit om de paaswake via de livestream te volgen. Informatie vindt u op www.heilighartdenoord.nl. Bij de paaswake wordt een aantal parochianen uitgenodigd uit de verschillende parochies.

Eerder op de avond, om 19:00u, is in iedere kerk een ‘Stille Zaterdag viering’. Tijdens deze gebedsviering staan we stil bij de grafrust van Jezus en zien we uit naar zijn verrijzenis. U bent uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

 

LIVESTREAM PAASWAKE

Zaterdag 3 april om 21:00u vieren we de Paaswake. We nodigen u uit om vanuit huis mee te vieren. Vanwege de corona-situatie organiseren de parochies van de Vijfhoek een gezamenlijke Paaswake, die via internet wordt uitgezonden. Vier dus mee en ga voor de Paaswake naar www.heilighartdenoord.nl

Hoe werkt het?

U kunt de livestream volgen op allerlei apparaten: op een computer, laptop, tablet, iPad of mobiele telefoon en soms ook op uw televisie. De Paaswake wordt uitgezonden via YouTube. Op de website www.heilighartdenoord.nl vindt u een directe knop naar de Paaswake. Deze kunt u nu al testen. U kunt ook op YouTube zoeken naar Heilig Hart Kerk De Noord.

Hulp nodig?

Heeft u technische ondersteuning nodig bij het volgen van de Paaswake? Heeft u niemand in uw omgeving om even te helpen? Wacht dan niet, maar stuur meteen een berichtje naar vijfhoekcoordinator@gmail.com of bel 072-5711334 (di t/m vr, 9:30-11:30). We helpen u graag!

Alvast zalig Pasen!

Pastoor Tilma, diaken Jorink, pater Remmers

 

GEZAMENLIJKE KERKEN VOORMALIGE GEMEENTE NIEDORP        

Emmaüswandeling – Paasmaandag – van 11 – 14 uur   

Rond de middag, op tweede Paasdag, zijn drie van de vijf kerken open, te weten de Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstraat, de Fenixkerk bij de toren en de Kloosterkerk bij het Klooster, alle drie te Nieuwe Niedorp, en goed te belopen. Na wikken en wegen hebben de Martinus (tVeld) en Lucas (Winkel) zich niet in de route laten opnemen vanwege de ex-centrische ligging van beide, waardoor de afstand wellicht toch spelbreker zou zijn.
Daarom drie startpunten en tevens drie pleisterplaatsen. Ieder is welkom om twee aan twee en van Kerk tot Kerk te lopen. Het idee van een Emmaüswandeling gaat eigenlijk terug op Pasen, het verhaal van de opstanding van JC. Tegen de avond van die dag gaan twee leerlingen van Jezus te voet vanuit Jeruzalem naar hun huis in het dorpje Emmaüs. Ze zijn hevig teleurgesteld en diep bedroefd door de gewelddadige dood van hun meester: rabbi Jezus. Maar onderweg voegt zich een derde persoon bij hen. Ze raken in gesprek en worden door deze mysterieuze medereiziger op een nieuwe gedachte en een totaal ander spoor gezet. Ze raken kwijt wat hen belast en krijgen nieuwe hoop en ook een nieuw plan voor hun leven. Buitengewoon bemoedigd zijn ze, en zo keren ze terug naar Jeruzalem, om ook de andere leerlingen in hun vernieuwde hoop te laten delen. 

 

Wandelen en stilstaan – twee aan twee

Vaak is het “hollen of stilstaan” met ons. Meestal rennen en draven, tot we niet meer kunnen en dan kom je tot stilstand, plof je in elkaar. Wandelen is echter een ACTIEVE vorm van Stilstaan. Niet je benen, maar mogelijk dat het wel een beetje stil wordt in je hoofd. 
In de kerken die open zijn kun je ook letterlijk stil staan, stil worden, en stil zijn. Je kunt een kaarsje branden, iets opschrijven in een gebedenboek, of gewoon even stil zitten in een stoel of op een bank. En als je tot rust bent gekomen – of denkt: nou is het wel weer genoeg – dan kun je verder gaan, óp naar de volgende kerk.

De Emmaüsgangers uit het verhaal waren met z’n twee-en. Vandaar onze suggestie om ook twee aan twee te lopen. Daarmee is dan gelijk rekening gehouden met Coronaregels. Alléén lopen kan natuurlijk ook. Maar als je liever niet alleen loopt, vind je in de start/pleisterplaatsen misschien wel iemand die met je samen wil lopen. 

 

Goed om te weten - stof tot overdenking, stilte en gesprek 
Als je regelrecht van b.v. de Fenix naar de Vermaning loopt ben je gauw klaar. Als je wat langer onderweg wilt zijn, kun je daarvoor zelf of samen een omweg-route kiezen. Daarbij krijg je een meditatie kaart mee, met enkele korte suggestie voor gesprek of om te overdenken.
Vriendelijk verzoek om een Mondkapje te dragen bij het binnentreden van een kerk en zolang als u zich (binnen het kerkgebouw) verplaatst. 
Ook bij regen en storm zijn de kerken open, het zal vast geen drie uren lang regenen.

Tot slot: in elke kerk zijn exemplaren van het boek “In het voetspoor van de Emmaügangers” te verkrijgen (met teksten, geschreven en verzameld door Kees Maas in samenwerking met Annemiek Wijnker-Hoedjes). Hieruit de volgende zegenbede:

 

Zegen ons
en zegen de wereld
met licht en warmte
en een vermoeden van uw
aanwezigheid,

zegen ons
en zegen heel de wereld
met een vermoeden van goedheid
om anderen tot zegen te kunnen zijn.
Amen
.

            Hartelijke Groet, namens de kerken, 
            Annie, Carla, Fokko, Hans, Marja, Toon en Waldemar

 

DE GOEDE WEEK

Als u dit leest zijn we al weer bijna aan het einde van de Goede Week.

We zijn blij dat er in alle kerken van de Vijfhoek de Goede Week gevierd wordt. En dat wij samen de Paaswake mogen vieren als de gehele gemeenschap van de Vijfhoek.

Op Goede Vrijdag is er in Waarland en Heerhugowaard de Noord om 15.00 uur de Kruisweg voor kinderen en ouders. Om 19.00 uur is in alle kerken de Goede Vrijdagviering. In deze viering is er de kruishulde. U kunt dit doen door bloemen neer te leggen bij het kruis.

 

Paaswens

’t Is zalig Pasen vieren

’t Is zalig Pasen vieren

als mensen die dood waren voor elkaar

weer spreken gaan.

 

’t Is zalig Pasen vieren

als huizen die gesloten waren voor elkaar

weer open gaan.

 

’t Is zalig Pasen vieren

als mensen die afhaakten omwille van elkaar

weer verder gaan.

 

’t Is zalig Pasen vieren

als muren die we bouwden tussen elkaar

weer neer gaan.

 

’t Is zalig Pasen vieren

als Jezus’ levensverhaal steeds verder gaat.

 

’t Is zalig Pasen vieren

als mensen die zijn verhaal

waar ook aanhoorden

het weten te beleven met elkaar.

Antoon Vanderputte

 

Dit is onze Paaswens voor een ieder van u. Zo mag Pasen het hoogfeest zijn van het Licht in onze wereld. Jezus is opgewekt uit de doden om Licht te zijn, zeker in deze onzekere tijd. De hoop mogen we niet verliezen, de hoop mag in ons blijven branden, dan kunnen wij zeggen: ’t Is zalig om Pasen te vieren: het Licht komt onder ons.

 

De pastores van de Vijfhoek: pastoor Tilma, pater Gerard Remmers, diakens Hans Bruin en Toon Jorink.