PAROCHIENIEUWS MARTINUSKERK VRIJDAG 6 DECEMBER 2019

secretariaat Martinusparochie, Rijdersstraat 107, 0226 42 12 64, martinus.tveld@gmail.com

telefoon pastor Jorink 06 51 49 47 18, voor verdere informatie omtrent namen etc. zie onze website www.martinusweb.nl. info Uitvaartvereniging: www.uitvaartstjozeftveld.nl Sylvia Droog 0641423578, Anita Messelaar 0620915051.

 

OPENINGSTIJDEN SECRETARIAAT:

vrijdagmorgen en maandagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur

 

De Mariakapel is geopend vanaf 09.00 uur.

 

zaterdag 7 december 19.00 uur:

Eucharistieviering met zang door het Gemengd koor, lector Hans Glas, voorganger pastor Tilma.

Na afloop wordt er koffie en thee geschonken door leden van de MOV werkgroep.

De bijdragen voor de koffie zijn bestemd voor het Adventsproject waarover u verderop meer kunt lezen.

intenties:

Jan Keesom en Truus Keesom – Ligthart en om zegen over hun gezin, Antoon en Marie Groen – Leegwater en overleden familie, Jan Wit en Krissy, Jan van Diepen en om zegen over zijn gezin, Cor Smit.

 

woensdag 11 december 19.15 uur viering in Maria Mater:

intenties:

Overleden familie Petrus Schoenmaker en Elizabeth de Groot en Martinus Smit en Wilhelmina Borst.

 

zaterdag 14 december 20.00 uur kerstconcert in Martinuskerk

 

woensdag 18 december GEEN viering in Maria Mater

 

zaterdag 21 december:

15.00 uur doopviering Vieve de Graaf

19.00 uur: eucharistieviering, lector Peter Vleugel, voorganger pastor Tilma.

intenties:

Ab Oorthuis en Corry Oorthuis – Jukes, Jan Keesom en Truus Keesom – Lingthart en om zegen over hun gezin, Annie Duineveld, voor alle overleden parochianen.

 

KERSTMIS 2019 IN DE MARTINUSKERK:

Het lijkt nog wat vroeg, Sinterklaas en zijn helpers zijn nog volop in de weer en nemen een dezer dagen afscheid van Nederland voor weer een heel jaar, maar toch nu de tijden voor de vieringen met de kerst en vooral met de daarbij reeds opgegeven intenties. Mocht u een intentie willen wijzigen, geef dit dan door aan het secretariaat op de bekende tijden of via het emailadres. De laatste Heraut van het jaar 2019 verschijnt op vrijdag 20 december, dus wijzigingen van ná die datum staan dan niet meer in de Heraut.

 

Kerstavond dinsdag 24 december:

16.00 uur kerstviering in Maria Mater

eucharistieviering met zang door de Veldrakkers, voorganger pastor Moltzer.

intenties:

Jan Keesom en Truus Keesom – Ligthart en om zegen over hun gezin, Jaap en Jo Kramer – van Baarsen en Cor en Frida, Jan Wijnker en Trien Wijnker – Bruin en Gerard en Alex en Natasja en Joyce en overleden familie Wijnker – Bruin, Rem Deken, Jacobus en Margaretha Ursem – Wit en hun zoon Nico, Johan Poland en overleden familie, Jan Wit en Krissy, overleden familie Petrus Schoenmaker en Elizabeth de Groot en Martinus Smit en Wilhelmina Borst, Gert en Ton en Hans Groen en overleden familie Groen – Leegwater.

 

20.30 uur kerstviering in de Martinuskerk:

viering met zang door de Veldrakkers en Interamvo, voorganger pastor Bruin.

Twee collectes, één voor de Martinusparochie en de tweede collecte voor het Adventsproject.

intenties:

Annie Bos – Jong, Theodora Louisa Bruin – van den Bosch en Gerardus Bruin en Petrus Mooij, Simon Wijnker en Truus Wijnker Groot en Edwin en familie, Jan en Truus Keesom – Ligthart en om zegen over hun gezin, Martha Ursem – Groot, Dirk Dekker, Tini Groenland – Dekker ‘juf Tini’, overledenen familie Veldman – Perrin, familie Kramer – Besteman en Bart Bruin en Alies Bruin – Kramer, Evert Arends en om zegen over zijn gezin, Andries Ligthart en Marie Ligthart – Broersen en André, overleden ouders Klaas Groot en Ans Groot – Buis en zegen over hun gezin, Dina Bierman – Smit, Jan Jaspers en Fita Jaspers – Bakker, Petrus Jong en Anna Maria Jong – de Jong en overleden familie, Ine Gooijer – Gooijer, Afra Bakker – de Boer en overleden ouders Bakker – Dekker en de Boer - Wester en familie, Ria Rood – Moras, Nic Hand en Nel Hand – Groot en overleden familie, Aad Dekker en Willem Bakker en overleden familie, Joop Ligthart, Truus Moras – Konijn, Alie Moras – van der Fluit, Martien van der Eng, Piet en Sandra en Kees Burger, Cor en Willem Leegwater, Frans en Ali Seignette – Sombroek en Nico, Theo Kolken, Jaap van der Fluit, overleden familie Goudsblom – Kamper, Bertus en Edith Spaansen en Gerard, Isabel Hand.

 

1ste Kerstdag woensdag 25 december 11.30 uur:

eucharistieviering met zang door het Gemengd koor, lector Anneke Bruin, voorganger pastor van der Linden.

Twee collectes, één voor de Martinusparochie en de tweede collecte voor het Adventsproject.

intenties:

John van Kempen, Jan van Diepen en om zegen over zijn gezin, Rein en Lia van Wel – Weel, Nic Blom.

 

2e Kerstdag donderdag 26 december 11.00 uur:

viering met medewerking van fanfare Samen Voorwaarts, lector Peter Vleugel, voorganger pastor Bruin.

intenties:

Voor levende en overleden leden van “Samen Voorwaarts”, Carolina Laan – Biersteker en om zegen voor haar gezin.

 

zaterdag 28 december 19.00 uur:

Eucharistieviering, lector Hans Glas, voorganger pastor Tilma:

er zijn nog geen intenties.

 

dinsdag 31 december Oudjaar 17.00 uur:

Eucharistieviering met zang door het Gemengd Koor, lector Theo Wijnker, voorganger pastor Tilma.

er zijn nog geen intenties.

 

VIERINGEN IN WAARLAND, NIEDORP EN DE NOORD:

WAARLAND:

zondag 8 december 10.00 uur viering met gemengd koor voorganger pastor Bruin.

 

NIEUWE NIEDORP:

zaterdag 7 december 19.00 uur eucharistieviering voorganger pastor vd Stok.

 

DE NOORD:

zondag 8 december 10.00 uur viering door parochianen met zang door het Ritmisch koor.

 

OPGEVEN INTENTIES VOOR HET JAAR 2020:

Intenties voor het jaar 2020 kunt u opgeven via ons emailadres martinus.tveld@gmail.com telefonisch tijdens de openingsuren van het secretariaat maandagmorgen en vrijdagmorgen 10.00 tot 12.00 uur of via een briefje in de brievenbus van de pastorie.

 

BLOEMENGROEP:

In december worden de bloemen in onze Martinus verzorgd door groep 2: Ingrid de Boer 420260.

De bloemversiering tijdens de feestelijke dagen zal door de diverse groepen verzorgd worden.

 

MARTHA:

Na het kerstconcert van Interamvo, zo in de week van 16 – 20 december mag groep 2 komen kerkwerken. Graag in overleg met de mensen van de bloemengroepen.

ADVENTSPROJECT 2019 - OEGANDA – REGIO KAYUNGA

Van 24 april tot 3 mei 2020 zullen 13 jongeren, waarvan 9 uit Heerhugowaard-de Noord voor 10 dagen naar Oeganda (Afrika) reizen om daar het BUVAD-project te ondersteunen. BUVAD staat voor Butakoola Village Association for Development. Het BUVAD-project helpt de lokale bevolking in Oeganda met het bouwen van watertanks, sanitair-, school- en dorpsgebouwen door middel van plastic waterflessen. Het project wordt aangeboden door IBO-Nederland en wordt al een aantal jaar met succes uitgevoerd.

Het team zal gedurende 10 dagen de plastic flessen ophalen, met zand vullen, aan elkaar verbinden en afwerken met cement, om op deze manier een steentje bij te dragen aan het toegewezen project. Dit project zal in deze periode in zijn geheel worden afgemaakt.

De MOV-missiewerkgroep steunt dit project van harte. Het geld wordt rechtstreeks besteed aan dit project. Er blijft dus niets aan de strijkstok hangen!

KERSTVERHAAL MET INTERAMVO UNICIAAL

Nog even en dan is het zover: want op zaterdag 14 december 20.00 uur zullen de koren Interamvo en Uniciaal, onder leiding van Dick Opdam, een kerstverhaal uitvoeren, de tekst is geschreven door Theo Vertelman. Verderop in deze Heraut staat er ongetwijfeld meer.

 

TENSLOTTE :

Het is wat veel tekst deze keer, maar ach ….

Hieronder enkele artikelen van pastor Bruin “Het wachten is begonnen”. en nogmaals op weg naar kerstmis in de abdij van Egmond.

 

tot een volgende keer, Gerda en Tineke

 

OP WEG NAAR KERSTMIS IN DE ABDIJ VAN EGMOND 14 DECEMBER 14.;00 -16.00 uur

 

Pastorale werkster Annemiek Wijnker-Hoedjes en pater Kees Maas svd verzorgen ‘Op weg naar Kerstmis’ een bezinningsmiddag. Vier weken voor Kerstmis begint de Advent, de voorbereiding op Kerstmis.

Advent betekent letterlijk ‘dat wat komt’ en is de tijd van verwachting, naar kijken wat komen gaat. Advent is durven dromen. Vandaag proberen we op het spoor te komen van onze eigen droom. Waar verlang ik naar?

Waar verlangt de mensheid naar in deze onstuimige tijd? Wat hebben wij nodig?Wie verwacht zal groeien. Wie verwacht zal licht zien.

Op een plaats zonder deur zonder drempel, glanst het licht van de toekomst.’ (Marinus van den Berg)

De dag Benedictushof Vennewatersweg 27,1935 AR Egmond-Binnen.

Toegang: € 12.50

Aanmelden: www.abdijvanegmond.nl/bezinningsaanbod

 

 

STOELTJE ZETTEN MET SINTERKLAAS

Afgelopen jaren lijkt ons mooie kinderfeest van Sinterklaas overschaduwd te worden door nationale en internationale discussies over Zwarte Piet, maar ook door zijn ‘’ evenknie ‘’ de Kerstman. Bijna zouden we daardoor vergeten waar Sinterklaas werkelijk voor staat, maar ook hoe het toen was……….. en wat mij terug brengt naar mijn kinderjaren waar Sinterklaas al maanden aan het voorbereiden was om 8 kinderstoeltjes gevuld te krijgen. Op de ochtend van 6 december kwamen wij dan allen vroeg naar beneden om te kijken wat Sint en Piet gebracht hadden. De cadeaus stonden klaar, voor iedereen op een stoeltje, met een wit laken eroverheen. Als mijn moeder het laken wegtrok, dan mocht alles uitgepakt worden. Wat een feest en gezelligheid was dat, waar ik mijn vader en moeder nog steeds dankbaar voor ben. Sinterklaas was en is een feest waarmee onderstreept wordt dat geven een mens rijker maakt. Deze boodschap, waarmee Sinterklaas verwant is aan de boodschap die Jezus ons allen meegeeft, dat geven je leven verrijkt, de ander optilt uit de moeilijke momenten van het leven, mogelijk door ‘’ zomaar ‘’ een kaartje naar iemand te sturen die dat nodig heeft, waarmee je kunt laten merken dat we een cadeau voor elkaar kunnen zijn.
Zo leefde Sinterklaas dan ook in zijn tijd, ons allen ten voorbeeld.
Ik wens namens de heilige Sint-Nicolaas dat we elkaar die rijkdom durven te schenken.
Met vriendelijke groet, Diaken Hans Bruin

 

Heerlijk avondje is gekomen… en vol verwachting klopt ons hart

maar wat weten we eigenlijk van Sinterklaas?

Volgens de geschiedenis is Sinterklaas geboren als Nicolaas afkomstig uit de landstreek Lycie in Klein-Azië, waar hij in de tweede helft van de derde eeuw in het jaar 270 werd geboren. De populariteit van ‘Nicolaas’ is te verklaren uit een aantal door hem verrichte wonderen. Zo bestaat er de legende van drie zusjes die geen bruidsschat bezaten om te trouwen. Om hen te helpen wierp Nicolaas drie nachten achter elkaar drie zakjes met goudstukken bij hen naar binnen en waar mogelijk dan ook de traditie van het strooien  is ontstaan. Nicolaas overleed in het jaar 342 en ligt tot op heden begraven in de stad Bari, in Zuid Italië. Nicolaas staat bekend als wonderdoener en beschermer van mensen in nood en werd dankzij pelgrims en kruistochten geliefd bij het gewone volk en met name als beschermer van zeelui, kooplieden en voerlieden. Het idee dat Sinterklaas uit Spanje komt heeft te maken met de handelsschepen die in de zestiende eeuw uit Spanje naar Nederland kwamen en allerlei kostbare geschenken en lekkernijen meebrachten. Ook verschillende liedjes als "Zie ginds komt de stoomboot" of "Hoor, wie klopt daar kinderen" zijn toen ontstaan.

 

HET WACHTEN IS BEGONNEN

We kennen allemaal van die gevleugelde uitspraken, wanneer je iets graag zou willen; “waar wacht je dan nog op’’. “Geduld is een schone zaak”, is ook zo’n uitspraak, een eigenschap die voor de gemiddelde mens niet zo gemakkelijk is. Toch is deze uitspraak niet voor niets ontstaan, want wat kan het uitpakken van een lang verwacht cadeau toch mooi zijn, want je hebt erop moeten wachten, misschien wel zelfs heel lang voor moeten sparen!

Advent is ook een periode waar ons gevraagd wordt om geduld te hebben. De adventsperiode zijn de vier weken waarin we ons voorbereiden op de geboorte van het Kerstkind Jezus. Omdat ik vier kinderen heb met mijn vrouw Helmine, kan ik mij de geboorte van mijn kinderen nog heel goed herinneren. Maanden waren we er vooraf mee bezig, de kinderkamer moest er spik en span uitzien en de telefoon hield ik op mijn werk bij me, want je weet maar nooit. Een kind geschonken krijgen is heel kostbaar, voor de ouders maar zeker ook voor God, de Schenker van het leven.

Zo was ruim 2000 jaar geleden Maria zwanger van het kindje Jezus en wat een hele belangrijke gebeurtenis vormde in de geschiedenis van de mens. Jezus kwam om ons mensen erop te attenderen dat we Zijn woorden en daden van liefde zouden moeten volgen, waarmee Hij ons ten voorbeeld wilde zijn, opdat we meer en meer op Hem zouden gaan gelijken en Hij daardoor in ons geboren zal worden, ieder jaar weer opnieuw. Dan is het écht Kerst, als we Zijn boodschap van Liefde willen omarmen. Hier is de Adventsperiode voor bedoeld, het vormt een tijd om daarover na te denken. Op 25 december is Maria uitgerekend en dus neemt de spanning toe. Dan zullen we in de Kerstvieringen Zijn geboorte vieren, met gebed, zang en samenzijn.

Ik wens u allen een goede voorbereiding toe. Hartelijke groet, Diaken Hans Bruin