Onze 8-daagse busreis naar de Adriatische kust 2018
Vrijdag 5 oktober: Na een overnachting bij het Hotel van der Valk in Nuland met kamer-102, vertrokken we na het royale en smakelijke ontbijt met 49 reisgenoten inclusief met onze chauffeur/reisleider Fred aan het stuur richting onze tussenovernachting in het Duitse Dasing. Waar we na plusminus 620 km rond 21:00 uur bij het 'Gasthof Asum' aankwamen en het verlate diner nog wachtte, werd ons voor één nacht een kamer in het naburige bijgebouw toegewezen. De grote koffer hoefden we vandaag niet uit te pakken, omdat we al voor de eerste behoeften onze toiletspullen én nachtgoed in de handbagage hadden gedaan. Na het weerbericht op TV, zochten we optijd ons nachtleger op.          
Zaterdag 6 oktober: Rond 7:00 uur werd iets vroeger ontbeten. Zo vertrok onze bus op klokslag 8:00 uur voor een lange doorreis van ruim 740 km richting ons logeeradres Cesenatico in Italië. De rit ging via München, Innsbruck, tot de Brennerpas voortvarend. Richting Milaan belandde we in een stilstaande file dat ons ruim vijf kwartier vertraging bezorgde door een ernstig verkeersongeluk. Ondanks de durige file kwamen we nog redelijk op de vooraf afgesproken tijd aan bij ons logeeradres 'Hotel Palace' in Cesenatico, en hoefde het keukenpersoneel geen overuren voor ons te draaien. Na het smakelijke driegangen diner kregen wij voor vijf nachten kamer-418 op de 4de etage toegewezen met het uitzicht over de nu heiige Adriatische Zee op amper 300m van het hotel.      
Zondag 7 oktober: Na de nachtrust op een (te) hard matras, ging onze eerste excursie naar het minieme op een berg gelegen staatje San Marino als de kleinste republiek van de wereld. Met zicht op bergketen de Apennijnen, terwijl Cily vandaag haar verjaardag vierde. Aangekomen konden we genieten - ondanks het heiige - van prachtige vergezichten en drie bezienswaardige kastelen en oude kerk op grote hoogten, Terwijl wij klommen langs fotogenieke straatjes en kunstwerken, gingen de gondels van de kabelbaan op en af. Ons tweede bezoek ging naar de stad Ravenna, waar we mooie foto's schoten van de schitterende mozaïken in 'Mauselèo di Galla Placidia' en de 'Basilico San Vitale' tegen € 9,50/persoon entree. Tussentijds stilden pizza-punten naast cappuccino onze trek. 's Avonds tijdens het dinerbuffet werd Cily dubbel verrast met een fles wijn 'Du Sud' namens de reisorganisatie 'Peter Langhout' én een extra toetje mét brandend kaarsje van het hotel.    
Maandag 8 oktober: Het ontbijt was om 7:45 uur een kwartier vroeger omdat de reis naar Gubbio in Umbrië stond gepland. De stad met een rijke historie als één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Italië. Hier namen we voor € 6,00/persoon het treintje om het stadje op hoogte al informerend te verkennen. Na een rit van ruim 40 minuten mochten we nog een stukje mee tot op het hoog gelegen plein 'Piazza della Signoria'. Van hier deden wij het kuierend met trapjes op én af in eigen tempo nogeens dunnetjes over om de smalle met kasseien beklinkerde straatjes nader te bekijken en daarnaast het ook digitaal vast te leggen. In de middag reden we naar het historische op een heuvel gelegen stadje Urbino omringd door de Apennijnen. Hier kwam onze gewenste conditie ook goed van pas. Terwijl het dagelijkse verkeer slalommend hun weg zocht tussen de menigte en de plaatselijke studenten van de universiteit - netzo als wij - ook graag een terrasje pikten. Op de terugweg bij ondergaande zon die met 24º C zijn best had gedaan, wachtte de inwendige trek geduldig op het diner in het hotel.    
Dinsdag 9 oktober: Vandaag stond eigenlijk een "vrije dag" gepland, maar Fred had met de meerderheid voor ons een alternatieve excursie aangeboden. Met een bezoekje aan de stad Santarcangelo mét een wijnproeverij bij een bodega met smakelijke hapjes voor € 20,00/persoon. Ook in deze stad werden prachtige aanzichten rond het centrum aangeboden en al klimmend over de inmiddels bekende kasseien werden schitterende bloemrijke hoekjes fotografisch vastgelegd. Na twee uurtjes permissie naast een kort ritje kregen we na een rondleiding de kans om drie soorten wijn te proeven in de bodega 'Collina Dei Poëti', waar ook de hapjes niet waren te versmaden.Terwijl ik naderhand een zonnebadende hagedis digitaal verraste. Na het bezoek werden enkele met ons bij de jachthaven in Cesenatico afgezet voor een strandwandeling van plusminus driekwartier naar het hotel. Waar wij onszelf nog eerst deden verwennen met een verfrissende coupe ijs, voor we in het hotel aan tafel aanschoven.            
Woensdag 10 oktober: Op onze laatste excursiedag stond een marktbezoek in Rimini gepland. Hier stonden wel honderden kraampjes met voor elk wat wils van kleding tot snoep en een legio aan hebbedingetjes. Ondanks de enorme drukte was er nog genoeg zitplaats op de terrasjes voor een hapje, terwijl een cappuccino smakelijk in een kop en schoteltje met een afbeelding van de stad werd opgediend met een roomrijk kraagje. Nadat ieder na een paar uur slenteren over de immense markt en iets voor hun gading gevonden had, bezochten we 's middags de stad Gradara die zich bevind in de binnenlanden van de Adriatische Kust op de grens van Romagna met Le Marche met het middeleeuwse kasteel dat 142m op een heuvel ligt. Waar zijn 30m hoge hoofdtoren domineert over de hele vallei. Om het fotogenieke kasteel te bewonden moesten we wel eerst steil omhoog klimmen over grove kasseien, terwijl de zon bij 24º C je liet zweten vóór je werd beloond.
Donderdag 11 oktober: Nadat gisteravond de koffers al waren ingepakt, stonden we vandaag extra vroeg op omdat we rond 7:30 uur moesten vertrekken richting onze tussenovernachting weer in Duitsland. Met een laatste blik over de Apennijnen met prachtige passages en beginnende herfstkleurende bergaanzichten. Gingen we terug richting Verona, via de Zillertaler Alpen, Innsbruck, Garmisch-Partenkirchen, en een extra tussenpauze in de stad Oberammergau met zijn schitterende geveltekeningen. Uiteraard werden ook hier een legio aan foto's geschoten van de stad die ook bekend staat om zijn vijfjaarlijkse 'Passiespelen'. De reis liep dit keer voortvarend zonder file-problemen richting onze overnachting in Dasing. Nu in het naburige hotel 'Best Western Dasing' waar we kamer-207 op de eerste verdieping - met zachtere matrassen - kregen toegewezen.  
Vrijdag 12 oktober: Na een goede nachtrust op een aangenamer matras én het gedring bij het ontbijt, gingen we opweg voor onze laatste vakantiedag richting Frankfurt a Main, Keulen, en met een extra lusje naar het plaatsje Kleinmaischeid voor het geplande afscheidsdiner. Hier kreeg chauffeur Fred als onze reisleider de gevulde pet mét waardering voor zijn aangename diensten namens het hele reisgezelschap aangeboden. Terwijl onderlinge e-mailadressen werden uitgewisseld voor de foto's die eventueel worden doorgestuurd. Na het diner gingen we opweg met nog één tussenstop naar de afstapplaats Nuland in Brabant. Terwijl wij als extra service van Fred een uurtje eerder in Venlo bij het NS-station werden afgezet mét een stevige handdruk en dankten we het uitzwaaiende reisgezelschap met een hopelijk tot ziens.  

Terug naar mijn persoonlijke hardloopschema's.
Naar de Bijzondere kiekjes pagina-1.
Het paleis Kaiserpfaltz in Goslar.
Voor het raadhuis in Duderstadt vertelde een nar, terwijl wij geamuseer luisterden.
Gondellift 'Bocksberg' in Hahnenklee met vijf pistes op 560-726m.
Tijdens de reis was oogstrelend genieten van koolzaadakkers in veelvoud.
Home
Inchecken bij het Hotel Palace in Cesenatico.
Strandwandeling richting ons hotel in Cesenatico.
Oberammergau met zijn prachtige geveltekeningen.
Het afscheidsdiner in Kleinmaischeid (Dld)