WELKOM

U bent gearriveerd bij mijn

angorakonijnenstal

een angorakonijnenfamilie

eigenaresse: hieke van ginkel- gemser
willemstad 2, 9363XE Marum(Gr.)
tel/fax 0594-641983/ mobiel 06 22174404, e mail angorakonijn@hetnet.nl
http://home.hetnet.nl/~angorakonijn/index.html

mailen? klik hier

Heel veel leesplezier en als u uitgelezen bent kunt u klikken naar

http://angorakonijnen.blogspot.com

Teller

Dit is een homepage in aanbouw,gestart op 21-12-2005

ANGORAKONIJNEN
bestaan er in diverse kleuren, die U, als U deze homepage verder bekijkt allemaal tegenkomt.
Omdat ik regelmatig fok, heb ik van tijd tot tijd konijnen in diverse kleurslagen te koop.
Als u de link "verwachte nestjes en beschikbare jonge konijntjes" hieronder aanklikt kan u zien wat er momenteel te koop is.

En......voor de spinners of spinsters onder U, er is ook scheerwol van deze prachtige konijnen voorradig, zodat U prachtige zachte truien kunt maken.
Meer informatie over dit mooie ras vindt U hieronder.
Veel leesplezier

Voor het actuele nieuws in verband met een nieuwe website kijkt u onderaan de homepage

Hallo bezoekers, wij wonen al heel lang met onze baasjes Ton en Hieke van Ginkel- Gemser en kinderen in Marum. Marum is gelegen in het schitterende Westerkwartier op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe.
U wilt niet weten met hoeveel andere dieren wij hier samenwonen, hele grote, maar ook hele kleine.
Dat is best wel gezellig, altijd aanspraak, soms worden we een beetje door de poezen geplaagd, andersom kunnen wij dat ook, maar over het algemeen kunnen wij heel goed met onze medebewoners opschieten, zelfs met de kooikerhondjes, die natuurlijk altijd nieuwsgierig zijn naar onze lange jas, maar ons gelukkig nooit pijn doen.
Onze bazin heeft van de kooikerhondjes ook een homepage gemaakt, www.van-de-ukkesteyn.nl en wij zijn er trots op dat wij als angorakonijn ook op deze site mogen poseren.
Als U het leuk vindt om eens even bij de kooikerhondjes- hobby van onze baasjes te kijken kunt u onderstaande link aanklikken, dan bent u meteen bij de buren.

onze kooikerhondjes

Het woonhuis van onze baasjes hebben ze de naam "Nachtmerrie" gegeven, niet vanwege ons, omdat wij zo'n langharige outfit hebben, die zo nu en dan best bewerkelijk is, maar vanwege ons baasje Hieke, die is ZO dierminded en wilde ZO graag een boerderij vol dieren, dat op het moment dat ze nog in een bovenhuis woonden, waar ook al de nodige konijnen bij in woonden, onze baas Ton al besloten had, zo gauw de boerderij er zou zijn, dit onderkomen de naam "Nachtmerrie" zou worden toebedeeld.
En zo is het gebeurd.

oh jeh, ik weer

uitgekomen droomwens?!

tevreden bewoners

Na deze introductie, mijn verhaal

Ik zal mij eerst even voorstellen.
Ik ben Hieke van Ginkel- Gemser, eigenaresse, verzorgster, baasje, juffrouw van de catering, manager, jongste bediende, kortom manusje van alles voor mijn angorakonijnen.
De kinderen hadden destijds voor de konijnenonderkomens de naam " Ángoraplein" bedacht en er zelfs een straatnaambord bij gezet, dat inmiddels door de tand des tijds is aangetast en daardoor overleden, maar inmiddels is het allang geen plein meer maar min of meer uitgegroeid tot een heus angorakonijnendorp, compleet met een vinexlocatie en groenpartijen.

de "vinexlocatie" na *oplevering*

Mijn beroep is (was,ik behoor inmiddels ook tot de grijze golf)o.a. lerares.
Ik gaf part-time les in de erfelijkheidsleer behorende bij landbouwhuisdieren aan diverse landbouwscholen.
Bij mijn angorakonijnenhobby komt deze kennis mij natuurlijk goed van pas.
Vanaf mijn vroegste jeugd heeft alles wat groeit en bloeit mij altijd buitengewoon geboeid en op ons boerderijtje "Nachtmerrie" kan ik deze belangstelling ten volle ontplooien.

Ik heb mijn hele leven, zolang als ik mij kan herinneren, al konijnen gehad.
Tijdens mijn jeugd woonde ik in Utrecht op een bovenhuis, beneden was er een kantoor en wij mochten de tuin gebruiken.
Dat was het begin van mijn liefhebberij.
In die tijd waren het allemaal rasloze konijnen in hokken die men destijds veel zag, zelfgemaakt natuurlijk zoals alle hokken die ik ooit gehad heb en nog heb, dit waren nog de echte Ot en Sien hokken

een bont gezelschap hokken tijdens mijn kindertijd gemaakt in Utrecht en meegenomen naar Marum waar wij in 1970 gingen wonen. Een bont gezelschap konijnen tegen een zeer oude schuur die toch nog 6 jaar dienst gedaan heeft, voordat wij in dusdanige goede doen waren dat wij hem konden vervangen voor een nieuwe.

Gedurende die Utrechtse tijd, 1952-1970 werd de kleindiershow Ornitophilia al elk jaar georganiseerd en meestal in een hal aan het Vredenburg in Utrecht gehouden.
Ornitophilia, een kleindiershow zoals de Noordshow, maar dan alleen voor dieren , die in het jaar van de show geboren zijn, dus allemaal jongelieden.
Deze show wordt altijd in oktober gehouden, zodat de fokkers er natuurlijk wel voor moeten zorgen dat hun "jonkies" op tijd geboren worden anders zitten ze nog in hun puberteit op de show, vooral voor grote rassen is dat een opgaaf om de dieren op tijd showrijp te krijgen.
Tot op de dag van vandaag kan men van deze show genieten, dus wie in de buurt van Utrecht woont of de rit er naar toe voor over heeft weet waar hij of zij in oktober naar toe moet.
Elk jaar was ik present en genoot met volle teugen,'s avonds in bed zag ik in mijn fantasie een hele boerderij vol met konijnenhokken gestoffeerd met diverse rassen.
In die tijd vond ik alle rassen even mooi en kon beslist geen keus maken.
Bij de kippen viel mijn keus meteen op de Hollandse Hoenders zwart-wit geloverd. Ik heb ze in Utrecht altijd in krielvorm gehad, hier in Marum heb ik de grote Hollandse Hoenders, zo sierlijk,mooi getekend en charmant kom je ze in mijn ogen zelden tegen.

Toen verhuisden wij tot mijn grote vreugde in 1970 naar Marum, we hadden een boerderijtje gekocht met bijna 3 hectare grond erbij. Hier kon ik mij uitleven
De eerste jaren dat wij in Marum woonden hebben nog veel verschillende rassen de hokken van huize "Nachtmerrie"bevolkt.
In die tijd werd ik lid van de kleindiervereniging "Het Hollandertje" in Leek, een buurgemeente.
Zo langzamerhand ging mijn interesse hoe langer hoe meer uit naar de grote Franse Hangoorkonijnen, de buldoggen onder onze langoren.

dit was het eerste hok wat wij in Marum gebouwd hebben, het is inmiddels bijna 35 jaar oud en nog steeds in gebruik.

Tot........ik een artikeltje las in het kleindierblad "Avicultura", waar ik inmiddels op geabonneerd was, geschreven door mevrouw Sterk-Takes, een zeer bekende mevrouw in konijnenland. Zij schreef een artikel over de kleurenfokkerij bij angorakonijnen, dat mij zeer aansprak.
Zij woonde in die tijd in Wolvega, een afspraak was gauw gemaakt.
Helaas was mevrouw Sterk toen al op leeftijd, zodat ze zelf niet veel kleurangorakonijnen meer had, maar zij wist een adres in Jubbega, zodat ik mijn eerste kleurangorakonijnen ongeveer 1975 naar de "Nachtmerrie"liet verhuizen.

Alle angorakonijnen, die u op de foto's tegenkomt, zijn door mijzelf gefokt.
Hieronder ziet U de tot nu toe erkende kleurslagen bij de grote angorakonijnen.

wit blauwoog
deze kleurslag heeft vaak een net iets
ander karakter dan de andere kleurslagen.
ze "staan" meer op hun strepen.
Dit merk je ook met scheren.
Deze konijnen zijn dan vaak wat ongeduriger dan hun anders gekleurde collega's.

zwart

geel

blauw

bruin

wit roodoog

U ziet hierboven de konijnen in hun langharige outfit, zoals wij ze graag willen zien.

Maar..........angorakonijnen hebben een vacht, die heeeeeel lang doorgroeit.
Vroeger dacht ik, dat zo'n vacht altijd maar doorgroeide zonder een verharingsperiode.
Dat is niet waar, uiteindelijk zal ook een angorakonijn "uit zichzelf" uit zijn vacht gaan, maar dan is zijn baas niet diervriendelijk meer bezig.
Een extreem lange vacht is nl. bijna niet meer klitvrij te houden. Kleine klitjes worden grote en voordat U het weet heeft U een konijn met een wel heel alternatief kapsel, die niet meer in staat is om zichzelf helder en rein te houden en waarvan de verklitte vacht de zuurstofvoorziening naar de huid afsluit, zodat er allerlei huidproblemen kunnen ontstaan.

Angorawol hoort bij de wolsoorten, die buitengewoon goed isoleren, dus hoe langer de wol, hoe slechter het konijn zijn warmte kwijt kan. Het ene konijn is hier gevoeliger voor dan het andere.De "schoonheid" van dit konijn is tevens zijn (ons) "probleem".
Het voorgaande kan tot gevolg hebben dat het konijn hoe langer hoe minder gaat eten tot hij uiteindelijk zijn eten helemaal weigert. Dan MOET hij geschoren worden, anders sterft hij.
Als U Uw konijn altijd in een mooie lange outfit wilt houden, dan kan dat door hem zo nu en dan niet te veel bij te knippen, zodat hij zijn eetlust houdt.

Dus...........ik geef mijn konijnen regelmatig een knip- of een scheerbeurt.

Hieronder ziet U dezelfde konijnen als boven, maar dan geschoren.

wit blauwoog

zwart

geel

blauw

bruin

wit roodoog

Ik schreef al, knippen of scheren.
De meeste fokkers hanteren een goede scherpe schaar, maar een scheermachine, bv. aesculap bestemd voor honden en konijnen, scheerkop 3mm. wil natuurlijk ook.
Het verschil is o.a. de prijs, een scheermachine is erg duur in aanschaf.

De pootjes van het konijn moeten altijd met de schaar geknipt worden, er zijn teveel rondingen op deze plaatsen om met een scheermachientje te kunnen werken.
De oren worden nooit geknipt, de lange haren zijn niet hinderlijk voor het konijn en het duurt vreselijk lang voordat de mooie franje weer aangegroeid is.
Tenslotte is de ene angorakonijneneigenaar handiger met de schaar en de ander met het scheermachientje, dat zal de praktijk uitwijzen.

LEREN scheren moeten we allemaal, of het nu machinaal of met de hand is.
Laat U niet ontmoedigen, als U er de eerste keer misschien wel een paar uur mee bezig bent, u kan het ook in 2 keer doen, wel zo prettig voor de fysieke en geestelijke gesteldheid van uw angorakonijn en last but not least .......uw eigen gesteldheid.
Een humeur van de baas, wat tijdens het scheren van zijn konijn aan slijtage onderhevig is, is nooit voordelig voor uw beider welzijn.
Na enige ervaring kort de kniptijd fors in, ik scheer gemiddeld elk kwartier een konijn en als u er rekening mee houdt dat dat ongeveer 3 tot 4 keer per jaar nodig is, dan valt deze extra verzorgtijd per konijn wel mee.

Angorakonijnen laten zich over het algemeen heel gewillig knippen of scheren.
Het is maar zelden, dat ze een poging ondernemen om eens even de omgeving van de scheertafel op eigen houtje te verkennen.
Bang voor een knipbeurt zijn ze eigenlijk nooit na de eerste keer, want dan is alles nieuw natuurlijk, maar dat levert ook bijna nooit problemen op.

dit ziet er lekker uit, zullen we??

Zoals U hierboven ziet zijn de grote angorakonijnen hele makke rustige goedwillende konijnen, die heel goed bij andere huisdieren gehouden kunnen worden.
Ze laten zich heel gemakkelijk pakken en aaien.
Woont U buiten en bent U uw konijn een keer kwijt, dan duurt het eigenlijk nooit lang of hij komt weer opdagen, zodat u hem weer gemakkelijk in zijn hok kunt zetten.

ook deze hokken hebben al een respectabele leeftijd

In de houten hokken, die u tot nu toe gezien heeft, leven de angora's allemaal op stro.
Ik gebruik tarwestro, gerstestro is geregeld wat taaier en bevat vaak ''naaldjes''. De taaiheid kan verstrengeling rond de pootjes en de naaldjes kunnen kleven in de lange vacht tot gevolg hebben. Gerstestro neemt ook wat minder vocht op. Met haver- en roggestro heb ik geen ervaring, want dat wordt hier in de buurt nauwelijks geteeld.
Als het haar langer wordt dan 6 cm. , is het wel aan te bevelen om een roostervloer in het hok te leggen of helemaal een gazen kooi te gebruiken. In de schuur naast ons huis heb ik een aantal tentoonstellingskooien met roostervloeren waarin de zeer langharige angorakonijnen verblijven, totdat ze weer een knipbeurt gehad hebben.
U begrijpt, dat een konijn, die naar de tentoonstelling gaat altijd de laatste periode voor de tentoonstelling op een rooster doorbrengt, dat hoeft geen enkel bezwaar te zijn, als de spijlen van het rooster maar niet te ver uit elkaar staan, zodat het gewicht van het konijn regelmatig via zijn pootjes over het rooster verdeelt wordt.

wie de jeugd heeft, heeft de toekomst


Zoals U hierboven al heeft gezien, alle kleurslagen, die erkend zijn kunt U hier vinden.
Ik fok zo nu en dan, zodat er natuurlijk ook weer regelmatig jonge konijntjes moeten verhuizen.
Als U belangstelling heeft, ik heb regelmatig jonge konijntjes te koop in alle erkende kleurslagen.
Dan is het een kwestie van even contact opnemen, het liefst per e mail.

Zoals u hierboven ook al heeft gelezen, ik scheer mijn konijnen regelmatig, dat betekent dat ik ook wol heb, die goed gesponnen kan worden, voor de liefhebbers van spinnen, ik heb wol in diverse kleuren, ook geschikt om te vilten.
Als U belangstelling heeft, neemt u dan contact met mij op, het liefst per e mail

Op 5,6 en 7 januari 2006 werd in de Prins Bernhardhoeve te Zuidlaren de Noordshow gehouden, U kon hier een keur van kleindieren waaronder natuurlijk ook vele van onze konijnenrassen aanschouwen, ik kan een ieder die hier belangstelling voor heeft,aanraden deze show ,die jaarlijks wordt gehouden, eens te bezoeken.

Inmiddels is deze show geweest, gelukkig waren er ondanks de steeds weer om ons heen opduikende vogelgriep, nog heel veel dieren op deze mooie tentoonstelling.
Voor de mensen die het niet weten, kleindiertentoonstellingen worden vaak gecombineerd gehouden, dwz. bv. kippen en konijnen, soms ook nog kleine knagers, watervogels en siervogels en/of aangevuld met bv. een kattententoonstelling. Er valt dus veel te zien.
Maar.......... de vogelgriep kon dit jaar wel weer degelijk roet in het eten gooien, want dan mogen de vogels c.q. kippen niet komen, dan wordt meestal de hele tentoonstelling afgelast.
In dit geval mochten er geen buitenlandse inzendingen zijn.
Ik heb mijn konijnen gefotografeerd zodat u enige indruk krijgt van het geheel.
Deze keer had ik ALLE erkende kleurslagen van de grote angorakonijnen ingestuurd, zodat het publiek eens in levende lijve kennis kon maken met het hele erkende kleurenpalet van het grote angorakonijn.

U kan op de foto heel goed zien dat de angorakonijnen heel vaak uit drinkfontijntjes drinken, de konijnen zijn dan minder in de gelegenheid om de vacht rond hun bek, die natuurlijk ook lang is nat en dat wil vaak zeggen 'vies' te maken.

het laatste nieuws

hierbij heb ik het genoegen U te berichten, dat ik een derde website het internetlicht heb doen aanschouwen.
Deze derde site in de reeks van drie is o.a. een vervolg van bovenstaande site.

Tevens kunt U weer een ervaringsverhaal lezen over het onderwerp "plant en dier als huisgenoot".

U zult o.a. zien, wat voor een prachtige kleurslagen er nog meer zijn bij ons geliefde angorakonijn.

Rechtstreeks kan u deze site bezoeken door onderstaande link aan te klikken

plant en dier als huisgenoot

lukt dit niet, dan dient u http://home.hetnet.nl/~levendehave/index.html in uw browser te zetten.

dit is een wildkleurig angorakonijn.

veel kijkplezier