20 dagen lopen

Het Tolhuis in Zeddam biedt van 9 op 10 januari een slaapplek. Annie zal het gezicht van de eigenaar Piet Pennards (alias Piet van de Tol)jaren later nog herkennen.
400px-Piet_van_de_Tol_kl Piet Pennards (86K)
Piet Pennards Bron foto:

Van Zeddam lopen ze naar Terborg. In twee dagen tijd heeft de groep toch al weer meer dan 11 kilometer gelopen. Hendrik en zijn gezin overnachten in een school. Annie speelt met 1 vingertje het Wilhelmus op de piano die daar staat. Met nog eens 22 kilometer in de benen, komen ze op 11 januari doodmoe aan in Lichtenvoorde. Hier hoeven ze pas op 16 januari weer weg. Als ze Eibergen bereiken, kunnen ze daar overnachten. Ook weer geen kleine afstand: 18 kilometer zal het zeker geweest zijn.

detail vluchtverslag zeddam (249K)
Detail vluchtverslag boekje Aleida
leugemorsweg 3 eibergen bewerkt 2 (204K)
Vermoedelijke verblijfplaats 16 januari 1945
Leugemorsweg Eibergen
plaatje
tekst onder foto

route deel 3 (206K) Annie is al 104 dagen van huis, als ze op 17 januari bij de familie Garritsen op de Lochemseweg in Borculo een slaapplek voor 2 nachten vinden. Weer 11 kilometer. Veehouder G.H.Sligman in Stokkum in de gemeente Markelo, 18 kilometer verderop, biedt hen de volgende drie dagen een onderkomen. De verjaardag van 20 januari van Annie, zij wordt dan 10, wordt niet gevierd. Op 22 januari 1945 wordt de 14 kilometer verderop gelegen Nijverdalseweg in Rijssen bereikt. In Rijssen wordt de dokter bezocht. Weer 8 kilometer verder, in Wierden, duurt het verblijf wat langer, en kan iedereen weer eens in bad, en wordt men ontluisd. Dat men op 29 januari terug moet naar Rijssen, vindt Aleida niet prettig, maar de inkwartiering bij burgers, bij de familie Seppenwoolde, is een opluchting. Het is in het huis naast hun eerst opvangadres op de Nijverdalseweg, nummer 34. Het gezin Spit wordt goed opgevangen; er ontstaat een contact van jaren. Aleida is er een dag of vier ziek, maar krijgt genoeg tijd om te herstellen.

Verwijzende noten

1noten

Copyright Annemarie Mast. Contact: amast2@yahoo.com N.B.: deze site is niet geschikt om op een smartphone te bekijken. Gebruik a.j.b. tablet, ipad of pc