Five Fantastic Firebirds (FFF)

Terug naar de hoofdpagina van het Ministerie van Landbouw en Visserij

Je hoort nu The Wedge, gespeeld door de Five Fantastic Firebirds. Als je op de foto klikt hoor je The good, the bad and the ugly.

Five Fantastic Firebirds is een instrumentale surfband, actief in de periode 1985 - 1991. Hans Dallinga (sologitaar), Albert Jan Scheper (slaggitaar) en Harry Kingma (bas) kennen elkaar van de rechtenstudie in Groningen. Zij zijn meer in muziek geďnteresseerd en sturen bandjes naar Rik Zaal van de VPRO-radio. Hij draait regelmatig de muziek van de FFF.

Hans heeft met Arnoud van Loo in Stability Five en Bonzo's Bone gespeeld. Arnoud (toetsen), ook ex-Cardiac, voegt zich bij de FFF en Hans Scholte (oude bekende van Hans uit Winschoten) wordt de drummer. Aanvragen voor optredens komen binnen. Na twee jaar neemt Hans Scholte afscheid. Hij wordt opgevolgd door Bert Crebas, ex-drummer van Cardiac , Stability Five (kortstondig) en Bonzo's Bone .

Klik op de foto om een grotere afbeelding ervan te zien ...

De band treedt eerst regelmatig op in de provincie en wordt meestal teruggevraagd. In die tijd is het vrij uniek dat een band instrumentale surfnummers speelt. Het repertoire is zeer divers en herkenbaar, de optredens lang en hevig. Op een gegeven moment wordt FFF opgemerkt in Groningen-stad. Berucht zijn de optredens in de café's De Toeter in Veendam, Groningen en Meppel (De Toetertoer) en het optreden in VERA (o.a. met Appie Alberts). Ook Simplon komt aan de beurt. Van FFF zijn veel opnamen bewaard gebleven. Eigen opnamen van redelijke studiokwaliteit, opnamen gemaakt in de studio van het toenmalige Popburo en veel live-opnamen.

Tijdens de FFF-periode richten Bert en Harry de gelegenheidsband Insyders op.

Rond 1991 wordt de FFF omgedoopt in Firebirds. Arnoud en Harry maken dan geen deel meer uit van de band. Titus (bas) en Arnold (toetsen) nemen hun plaatsen in. Het repertoire wordt gewijzigd in min of meer obscure gitaarrock, gebaseerd op de Amerikaanse garagerock. Hans en Titus nemen de vocalen voor hun rekening. Legendarisch is het optreden in de kelder van VERA. Na twee jaar verlaat Bert de band, in 1996 gevolgd door Albert Jan. De Firebirds is dit jaar opgehouden te bestaan.