home boot selectie ontwerp fundatie brandstof koeling uitlaat electra motor schroef

Brandstof circulatie

De brandstofpomp zorgt voor aanvoer van brandstof naar de motor. Als de zuiger in de laagste positie staat spuit de injectie pomp vanuit die aanvoer een zeer kleine hieveelheid brandstof in de cylinderkop. Daar vormt zich een nevel die bij de opgaande beweging van de zuiger sterk wordt gecomprimeerd. Hierdoor ontstaat er spontaan een ontbranding. Via een retourleiding gaat de brandstof die niet wordt gebruikt terug naar de tank. Als de motor draait is er een constante branstofcirculatie gaande. Na onderhoud (b.v. het vervangen van een filter) kan lucht uit de brandstofleiding worden verwijderd via hamdmatige bediening van de brandstofpomp.

Brandstof filter

Door de circulatie passeert de brandstof voortdurend het filter. Kleine deeltjes in de brandstof die de injectie kunnen verstoppen blijven in het filterelement achter.

Mogelijk aangezogen waterdeeltjes bezinken tijdens het passeren in het transparante reservoir waar het kan worden afgetapt via een aftap plug in de bodemplaat.

Brandstof tank

De tank heb ik onder de kuip geinstalleerd op het schot tussen de motorruimte en de bergruimte. Deze 25 liter kunststof tank is uitermate geschikt voor kleine zeilboten. Het gebruik van de 10pk diesel is zodanig dat er op een tankinhoud vrij lang gevaren kan worden. De tank is doorzichtig, zodat de inhoud makkelijk zichtbaar is. De diesel in de tank wordt meerdere malen per jaar verbruikt, dus oude diesel is uitgesloten. De tank zelf is schoon en zal geen verontreiniging veroorzaken,

Tank ventilatie

De ruimte boven de brandstof in de tank wordt via een ventilatie-leiding aangevuld met lucht van buiten. Deze lucht bevat waterdamp die in de tank condenseert. Door een hoger soortelijk gewicht zal het water naar de bodem van de tank zakken. De lucht in de tank zal door temperatuur wisselingen uitzetten en krimpen, waardoor buitenlucht wordt in- en uitgeademd. Hoe groter de hoeveelheid lucht, hoe meer kans dat er water in de brandstof terecht komt. Vandaar het advies om de tank geheel te vullen als de boot langere tijd niet gebruikt wordt.

picture : Vetus

home boot selectie ontwerp fundatie brandstof koeling uitlaat electra motor schroef

© 2000-2016 Saildrive.info The Netherlands

SAILDRIVE.INFO