De krant

13 juni 2010

 

 

 

Rita Camphuijsen met Olieverf schilderijen e.a.

dé Weekkrant Biltse en Bilthovense Courant 03 oktober 2007

  ’Ik loop over van de ideeën, het borrelt en bruist in mij!’’

DOOR ANNEKE ISEGER

DE BILT – Als kind was Rita Camphuijsen altijd aan het tekenen en schilderen. Op de middelbare school moest ze kiezen: naar de kunstacademie of wat anders. Ze koos voor de sociaal-pedagogische academie, omdat ze de creativiteit in anderen wilde stimuleren. Momenteel begeleidt ze mensen met psycho-sociale problemen. Helemáál stoppen met creatieve uitingen deed ze niet.

 ‘’Keramiek was mijn passie, maar toen mijn tweede kind was geboren, moest ik daarmee stoppen. Ik heb altijd wel tijdschriften geïllustreerd, maar schilderen is erbij ingeschoten. Tot in 2003 een vriendin tegen me zei: ‘Nú ga je schilderen!’ Toen wist ik, dat ik mijn talent niet mocht verwaarlozen.’’ Het resultaat van de afgelopen jaren hangt gedurende de maand oktober aan de wanden van restaurant ‘De Witte Zwaan’.

Waar?

Het adres van restaurant ‘De Witte Zwaan’ is Dorpsstraat 8 in De Bilt, telefoon 030-2210125.                                  

 

Eigenaar/kok René Agterberg geeft kunstenaars al jaren de kans om hier te exposeren. Zijn gasten kunnen zo tijdens de lunch of het diner een steeds wisselende tentoonstelling bewonderen.  Rita Camphuijsen: ‘’Ik begon met aquarel, toen volgde acryl en daarna wist ik, dat ik verder moest gaan met olieverf. Onderwerpen vormen geen probleem: ik loop over van de ideeën, het borrelt en bruist in mij! Ik heb weer de ogen die ik had in mijn tienertijd. Ik kijk voortdurend naar licht, schaduw, vormen… Ik heb al die tijd gewerkt, heb kinderen gekregen, succes met mijn keramiek gehad, gaf aan huis teken- en schilderles, maar zelf schilderen, daarvoor had ik geen tijd. Nu is het weer net als vroeger: in de kamer staat mijn schildersezel, die ik niet in de kast wil zetten. Ik probeer elke dag te schilderen, al is het maar tien minuten.  Overigens staat er nog steeds een baal klei in huis. Zo nu en dan voel ik, of die nog zacht is. Dus, wie weet!’’ De werken die in het restaurant hangen, zijn heel divers: landschapjes, een kerkinterieur, de voeten van een

Afrikaans weeskind, een werk dat zij maakte naar aanleiding van een documentaire en waarvan de helft van de opbrengst naar Afrikaanse weeskinderen gaat. Buitelende dolfijnen, de zee bij Bergen aan Zee en een duin bij Egmond aan Zee, een zonsondergang… ‘’Ik had behoefte om een grote zonsondergang te maken. Hier wandel ik met mijn 17-jarige zoon in Vlissingen. Ik wil alles wat ik schilder, zo realistisch mogelijk weergeven.Je moet het gevoel hebben dat je je voeten in het water kunt steken. Je moet kunnen voelen dat de grassprieten op de duinen hard aanvoelen.Ook de ruwe bast van de dennenboom op het schilderij voorin de zaak, moet je als het  ware kunnen voelen. In al deze dingen zit een oerkracht die boeit.

De rust in de natuur geeft een gevoel van kracht. In dit gevoel wil ik verdwijnen, als ik aan het schilderen ben. De natuur is voor mij een plek om tot mezelf te komen.’’

 

 

Omhoog

 

 

 

Start

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 06 januari 2010 17:51:12