Groninger Mollebonen

Inleiding

Groninger Mollebonen zijn geroosterde paardebonen, een soort tuinbonen. Ze worden geroosterd in een pan, die mol wordt genoemd.

De inwoners van de stad Groningen worden ook wel Mollebonen genoemd, hoewel in de volksmond ten onrechte ook de Groningers uit de provincie die bijnaam wordt toebedeeld.

Mogelijk is die bijnaam ontleend aan het vroegere gebruik bij de gemeenteraadstemming met bonen te stemmen. De voorstemmers deden een witte boon in een zakje en de tegenstemmers een zwarte boon.

Ooit ben ik begonnen met het uitzoeken van mijn familie Boon in de veronderstelling, dat ik daarmee vrij snel gereed zou kunnen zijn. Maar ...... nog steeds is dat onderzoek niet voltooid.

Behalve mijn eigen familie Boon, waarvan de oudste gegevens in Wildervank werden gevonden, blijken er meerdere families Boon in stad en provincie voor te komen. Het zijn zo'n 18 families, waarvan een aantal ver voor 1811 de toenaam Boon al gebruikt. Anderen nemen pas later de naam Boon aan. 

Tevens is onderzoek gedaan naar de familie Boneschans, waarvan een tak zich later Boon gaat noemen. 

In de provincie komen we een familie Boonstra tegen, waarvan een aantal personen zowel Boonstra als Boon wordt genoemd.

Benieuwd of al die families met de achternaam/toenaam Boon op de een of andere wijze aan elkaar verwant zijn, heb ik zoveel mogelijk van die families uitgezocht.

Daarnaast komt er in de provincie een aantal families Boon voor, die van elders zijn gekomen, maar toch geruime tijd in Groningen hebben geleefd en gewoond. Ook naar die families is onderzoek gedaan.

Een boekwerk betreffende al die Groninger families Boon zal er niet komen. Maar om mijn gegevens met anderen te delen, is het idee ontstaan een eenvoudige website te maken. Het gevaar van publiceren via internet is, dat gegevens klakkeloos worden overgenomen. Hoewel ik heb getracht mijn onderzoek zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren, zal het zeker niet foutloos of volledig zijn. Zelf de gegevens bij overname controleren is niet overbodig en levert waarschijnlijk nog meer informatie op.  

 

Laatst bijgewerkt: 15 september 2012.