Dieren Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe

Nieuwste versie van deze website:
Newest version of this website at:  
http://82.94.219.20/~jpa/dieren.htm


Bomen rond Dieren , Rheden en Arnhem

Midden in het oude deel van Dieren, bij het bejaardentehuis De Plataan staat deze gigant, inderdaad een knots van een plataan (Platanus x acerifolia). Hoewel nog niet zo dik als de plataan van Laag Keppel, laat hij zien dat platanen hard hun best doen om de grootste loofbomen van Nederland te worden en daarbij alle eiken, linden, beuken en populieren achter zich te laten. Ze groeien sneller dan de eerste drie soorten en worden vermoedelijk net zo oud als eiken. Daarbij ontwikkelen ze een enorme kroon en zijn in tegenstelling tot populieren ook nog zeer stormvast. De Dierense plataan stamt waarschijnlijk van 1790-1800. Het bijgeplaatste bordje stelt iets overdreven dat hij 41 meter hoog is: nauwkeurig meten is moeilijk maar ik kom op 31 meter, heus niet gering. De stamomvang is 545 cm. Vergelijkbare platanen staan bij de Gelderse Toren, net ten noorden van Dieren en nog iets noordelijker aan de zuidrand van Brummen. Zie ook de Doesburg - pagina.

De Eikenlaan naar de Gelderse Toren

Juist ten noordoosten van Dieren in de IJsseluiterwaard staat een bijzonder kasteeltje, de Gelderse Toren. Het bijbehorend bos is niet groot, maar het heeft een vorstelijke oprijlaan, beplant met zomereiken van naar mijn inschatting ongeveer 250 jaar oud. Na de eikenlaan van Paleis Het Loo bij Apeldoorn, die van vr 1700 stamt, is dit misschien de oudste eikenlaan van Gelderland (het eikenlaantje van Kasteel Ampsen is geen werkelijke laan). De dikste der eiken , de tweede van rechts , haalt 527 cm omvang. Bij de toren staan ook enkele formidabele platanen en een zware linde.

De Beukenlanen van Middachten

Enkele kilometers ten zuidwesten van Dieren staat het indrukwekkende 17e eeuwse Kasteel Middachten. Bekend bij liefhebbers van historische architektuur, van formele tuinen en van wilde planten, maar ook van indrukwekkende oude bomen. Tot het eind van de 2e Wereldoorlog stond hier de beroemde Middachter Allee, een dubbele beukenlaan uit 1770, die helaas door de Duitsers werd opgeblazen om de geallieerden in hun opmars te remmen. De Allee is nu weer beplant met 50-jarige beuken. De dwarslanen zijn echter niet gekapt. Hier ziet u de oudste, de oprijlaan van het Kasteel, de Nieuwe Allee genaamd. Op een oude plattegrond van het landgoed staat dat een deel van deze laan, net als de eikensingel rond de Kasteeltuin, in 1733 is aangeplant. Op de officile website van Kasteel Middachten staat echter dat de beuken in 1783 zijn aangeplant. Hoe dat ook zij, deze beuken behoren tot de oudste, hoogste en zwaarste laanbeuken van ons land. De dikste exemplaren halen tegen de 5 m omvang, maar het is vooral hun hoogte die imponeert: een omgewaaid exemplaar bleek 42 meter hoog te zijn geweest, wat ook de nog staande exemplaren halen. De beuken zijn duidelijk in hun laatste levensfase beland, verschillende zijn behoorlijk afgetakeld, maar de oude eigenaar, Graaf Aurel zu Ortenburg, liet ze tot nu toe staan. Hij noemde deze laan al enige tijd het beukenkerkhof. In 2001 is de oude graaf overleden. Zijn zoon schijnt de uit 1733/83 stammende beuken van de oprijlaan nu, in 2003, vanwege het gevaar van vallende takken en omwaaiende bomen te gaan kappen. Dus, wilt u deze indrukwekkende beuken nog aanschouwen, dan moet u snel zijn. Gelukkig blijven de later ingeplante delen wel staan, en ook dat zijn al majestueuze beuken.

Hier de allergrootste beuk van Middachten, zeker 42 meter hoog en 490 cm omvang en, in 1733/83 aangeplant. Deze beuken behoren beslist tot de hoogste van Nederland. Dat beuken en andere bomen hier formidabele afmetingen bereiken is te danken aan de vruchtbare lssgrond en de uitstekende watervoorziening langs de Veluwezoom tussen Arnhem en Dieren. Rond het Kasteel staan ook forse eiken uit de 18e eeuw, met hoogtes van 30 - 35 meter. In de fraaie baroktuin achter het Kasteel staan een stoere Libanonceder van ruim 200 jaar en twee Ginkgo's. Bij Ellecom, in het park Avegoor, staan een Es en een Douglas-spar die eveneens 40 meter hoogte bereiken. Op deze pagina is meer informatie over hoge bomen te vinden.

De eiken van Middachten

Voor botanici is Middachten een vermaarde plek. De positie onderaan de Veluwse stuwwal op de rand van de IJsselvallei veroorzaakt een samenkomst van zand- en lss-gronden met rivierklei, waar kalkrijke bronnen en veenafzettingen een rijke variatie in bodemtypen creren. Hierdoor groeien er tal van zeldzame wilde planten in de niet toegankelijke moerasbossen, het Kooibos en het Faisantenbos geheten, waar bovendien fraaie zomereiken met wijd rijkende wortels een echt oerwoud-gevoel oproepen.....

Nabij Middachten ligt ook het bomenrijke Kasteel Rhederoord. Vlak daarbij staat n der oudste Taxusbomen van Nederland.


De dikke Kastanjes van Gulden Bodem, Arnhem

In Arnhem, vlakbij Kasteel Zijpendaal op het landgoed Gulden Bodem, staan deze ruige rekels. Eeuwenoude tamme kastanjes staan in Nederland voornamelijk in streken waar eens de Romeinen hebben geheerst: zij voerden deze Zuid-Europese boomsoort hier in, wellicht om ook in de kille Germaanse uithoeken van hun Rijk van de heerlijke vruchten te kunnen genieten. De Arnhemse knarren stammen waarschijnlijk uit de 17e eeuw, dus echt Romeins kun je ze niet noemen. De dikste, hier voor in beeld, heeft een omtrek van 740 cm. Nabij Nijmegen staan nog meer oude tamme kastanjes.

Toch heeft een Romeinse soldaat zich hier klaarblijkelijk verdekt opgesteld.....

Zomereik aan de Dalweg in Arnhem

De kastanjes van Guldenbodem zijn de grappigste, dikste en oudste bomen van Arnhem. De indrukwekkendste boom is voor mij echter deze stoere Zomereik aan de Dalweg, vanwege zijn imposante, zware en gave stam, de krachtig breed uitlopende wortels en de enorme koepelkroon. De eik is waarschijnlijk tussen 1700 en 1750 ontkiemd. Voor de liefhebbers zijn maten: hoogte 23 meter, kroonbreedte 33 meter, stamomvang 6 meter. Arnhem heeft, met haar schitterende stadsparken en bosrijke omgeving, talloze fraaie bomen, bijvoorbeeld de hoge beukenopstanden in Sonsbeek, Warnsborn en Angerenstijn en de oude eikenbestanden in Sonsbeek, Zijpendaal, Warnsborn en Angerenstijn. In het Park Angerenstijn staat een uitblinkende boom: de vermoedelijk hoogste Tulpenboom van Nederland.

De Plataan van Elden


foto aanklikken voor grotere foto

Een andere zeer fraaie solitaire boom binnen de gemeente Arnhem is de Plataan van Elden, aan het oude dijkje nabij het witte kerkje.

De populier achter Musis Sacrum

Deze Canada-populier in het Lauwersgracht-parkje achter Musis Sacrum, Arnhem, is een echte stadsboom. Dagelijks zitten er daklozen en verslaafden in zijn schaduw en trekt het drukke binnenstadsverkeer aan hem voorbij. De leeftijd die hem in de lijst van de bomenstichting wordt toegeschreven, 200 tot 250 jaar, is volgens mij schromelijk overdreven; het park is bovendien in 1890 gerenoveerd waarbij de bomen langs de gracht zijn aangeplant. Dit geldt zeker voor de naburige eiken en linden, maar wellicht ook voor de populier. Hondert en tien jaar is al heel respektabel voor een populier en past precies bij zijn stamomvang van 610 cm. Ook zijn hoogte van 30 m mag er zijn, maar is heel normaal voor populieren, die vaak al in 30 - 35 jaar een dergelijke hoogte bereiken en uiteindelijk soms de 40 meter overtreffen. Deze populier behoort tot de zgn. ' Marilandica ' kloon. Dit is n van de oudere hybride-stammen van Canada populieren, in de 18e eeuw ontstaan; Marilandica's zijn alleen vrouwelijke exemplaren.
Opvallende bomen in het Lauwersgracht-parkje zijn verder een Zomereik met mooi brede kroon, een al flink dikke Wintereik ( 22 x 3,6 m ) en een voor de leeftijd van 110 jaar al zeer forse Plataan ( 31 x 5,2 m ). Helaas is het zuidelijk deel van dit park in de oorlog zwaar beschadigd en vervolgens flink ingekrompen ten behoeve van verkeersvoorzieningen.


Nieuwste versie van deze website:
Newest version of this website at:
http://82.94.219.20/~jpa/dieren.htm


Deze website is gemaakt door Jeroen Philippona.

U kunt mij e-mailen op jphilippona@hetnet.nl