Links

Oude Bomen vanuit Zutphen bekeken

Old trees in the Netherlands and Europe


Nieuwste versie van deze website:
Newest version of this website at: http://82.94.219.20/~jpa/links.htm


#Literatuur

#Inhoud van de website 

Links - Verwijzingen

Hieronder enkele links naar andere websites over bomen in binnen- en buitenland.
Voor de inhoud van deze sites zijn alleen de beheerders van die sites verantwoordelijk.

Nederland & België

De website van de Bomenstichting in Utrecht, die zich richt op meer respect en zorg voor bomen. De site geeft informatie over boombescherming, juridische kwesties, boomverzorging, Monumentale Bomen en het Bomenfonds. Heeft een uitvoerige database met Monumentale Bomen in de buurt.

De website van Bomenstichting Zutphen en omstreken.

De Oude Bomensite van Jeroen Pater, met een aantal van de dikste en oudste bomen van Europa en indrukwekkende foto's.

De website van Regina Jansen over bomen, o.a. in Doetinchem en wijde omstreken.

De Stem der Bomen , een nieuwe website van Brigit Kahlert, met veel aandacht voor de betekenis van bomen in mythologie en volksgebruik, maar ook over boomsymboliek en bomen in de kunst.

www.bronnen.nl  - Bronnen is een organisatie die onderzoek doet naar inheemse bomen en struiken.

www.bomenoverleven.nl

www.boombastik.nl

www.populierenland.com

www.robinia.nl

www.groeninfo.com

Belgische Dendrologie - http://www.dendrologie.be/nl/index.html de website van de Belgische Dendrologische Vereniging, met o.a. informatie over het Belgische Bomenregister en gegevens en een
lijst met "kampioenbomen" van België op
http://www.dendrologie.be/_pdf/KAMPIOEN_N.pdf.

Een Belgische Website van Tim Bekaert over Mammoetbomen, met algemene informatie en de locatie van vele exemplaren in België en Nederland: http://users.pandora.be/sequoiadendron/.


Duitsland, Zwitserland

De Duitse Website Baumveteranen, unsere knorrigen Freunde, eveneens met fraaie bomenfoto's uit de Rhön, een middelgebergte in centraal Duitsland, met vele links naar andere bomensites.

De informatieve website over het Stuttgarter Eichenhain , een fraai natuurgebied met een oude bosweide met vele oude eiken. Veel foto's.

Bäume und Wälder, een Duitse website met prachtige bomenfoto's van Walter J.Pilsak uit Beieren.

Andis Alte Bäume www.alter-baum.de , een nieuwe Duitse website van Andreas Ludwig over oude bomen, met inmiddels vele foto's van oude bomen en een bomenforum.

Een andere nieuwe Duitse website met zeer mooie bomenfoto's http://www.bemerkenswerte-baeume.de

Nog een recente website over bomen in Duitsland, met goede en informatieve foto's en uitvoerige informatie over vele Duitse boomveteranen: http://www.altebaeume.de/index.html

www.baumkreis.de - een site gericht op de mythologische kant van bomen.

http://www.baumarchiv.ch/ website van het door Verena Eggmann en Bernd Steiner opgerichte Internationale Boomarchief in Zwitserland.


Frankrijk

Website van het Office National des Forêts , het Staatsbosbeheer van Frankrijk, met een gedeelte over oude en bijzondere bomen in de Franse Bossen, " Les arbres remarquables de nos forêts" , met een lijst van bijna 300 oude bomen en hun locatie.

Website van Jerome Hutin: Venerable Trees of the Earth, met allerlei vertakkingen over oude bomen op de gehele wereld.


Groot-Brittannië

De Website van het Bomenregister van Groot-Brittannië, met wetenswaardigheden en foto's en een lijst met record-bomen; voor leden toegang tot het gigantische Britse Bomenregister met gegevens over vele duizenden individuele bomen.

Oude bomen forum Groot-Brittannië - Ancient Tree Forum - leuke en informatieve website met een forum-pagina over oude bomen en oude bossen in Groot Brittannië, met info over lezingen, akties en literatuur.

A World of Trees - www.geocities.com/jezmondo - Engelse website van Jeremy Wilson waarmee hij zijn passie voor bomen wil delen. 

TREEFEST: leuke en uitvoerige website over Bomen in Schotland , met onder andere een lijst van 100 "Heritage Trees" ofwel "Erfenis - Bomen" met foto's en beschrijvingen van vele schitterende oude bomen  in Schotland.   


Spanje

De Spaanse bomenwebsite Los Arboles Ornamentales en España , met vele foto's en tekeningen van boomsoorten en zeer veel links naar andere bomensites, ook Engelstalige.


Verenigde Staten van Amerika

The National Register of Big Trees of America.

Mighty Trees , onderdeel over bomen van een grote website over mythologie, met foto's van Sequoia's, Thuja's en andere reuzenbomen.


Boomsoorten, determinatie

De interactieve determinatietabel voor inheemse bomen van Koen Timmers, speciaal ontworpen voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, maar ook heel handig voor volwassenen.

THE GINKGO PAGES - een speciale website van Cor Kwant over een unieke boomsoort, de Ginkgo. In het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Met talrijke fraaie foto's.

Gymnosperm Database: zeer grote en informatieve database over Naaldbomen van de gehele wereld, met de nadruk op de grote coniferen van westelijk Noord-Amerika.

Plane trees , Engelse website over platanen met goede botanische informatie over verschillende soorten en variëteiten.

Rose Oak, website over eiken van Ronni Otake uit Californië.


Speciale onderwerpen

The Tree-Ring Web Pages - website + links naar talloze sites over onderzoek naar jaarringen (dendrochronologie) van bomen en hun relatie met het klimaat.

Woodword.com - Hout- en internetwerkplaats.
Hetverhaalvanhout.nl «Hetverhaalvanhout.nl - Index» een professioneel 'verhalenkanaal' dat bijzondere verhalen verzamelt over bomen, toepassingen, kennis en mensen. Unieke bomen, of betekenisvolle bomen, de toepassingen van en de kennis over het hout dat die bomen leveren, en, tot slot, de mensen die met de bomen of het hout leven en werken.

gezocht: bomen met een verhaal

Bomen afkomstig van een landgoed, geplant door een bijzonder persoon, karakteristiek van vorm, bijzonder van soort, van hoge ouderdom, door veel inzet behouden of met liefde hergebruikt. Geef bomen een tweede leven op hetverhaalvanhout.nl. Vertel een verhaal in een van onderstaande verhalenkanalen. Op den duur vormt hetverhaalvanhout.nl - met uw bijdrage - een archief van de rijkdom aan bomen, toepassingen, kennis en mensen in Nederland. Geef bomen een tweede leven. Geef internet gewicht.
Initiatiefnemer van hetverhaalvanhout.nl is kunstenaar jos (G.G.) bregman.


Drie belangrijke Natuurbeschermingsorganisaties,
die als grote terreineigenaren grote oppervlaktes bos en vele bomen in Nederland beheren, mogen niet ontbreken

Staatsbosbeheer - de grootste eigenaar van natuurgebieden en bos in Nederland.

Natuurmonumenten - de grootste particuliere natuurbeschermingsorganisatie van Nederland, eveneens met een fors bezit aan natuurterreinen, ook rond Zutphen.

Geldersch Landschap - de derde grote terreineigenaar in Gelderland: Geldersch Landschap heeft naast de bescherming van natuurgebieden vooral het behoud van waardevolle cultuurlandschappen zoals landgoederen hoog in het vaandel. Oude bomen in lanen en als solitairen vormen daarvan een onlosmakelijk deel.

Natuur in Zutphen & omstreken

Voor meer informatie over natuur in en rond Zutphen zie de website van IVN - Zutphen.

Onderdeel daarvan is mijn website over Vogelwerkgroep - Zutphen .

Een website over de fraaie en bomenrijke Overtuin in Warnsveld.


Literatuur

1. R. Blank. (1996). Beurteilung des Gesundheitszustandes der "1000jährigen Eichen" im Landschaftsschutzgebiet "Ivenacker Tiergarten" des Forstamtes Stavenhagen und Empfehlung von Maßnahmen zu ihrer Pflege und Erhaltung. Interessant wetenschappelijk rapport over gezondheid en leeftijd van één van Duitslands oudste bomengroepen.

2. Al Carder. (1995). Forest Giants of the World, Past and Present. Fitzhenry & Whiteside.
Overzicht van de reuzen onder de bomen van de gehele aarde.

3. Der Ivenacker Tiergarten mit dem 1000-jährigen Eichen. (1997). Publicatie van het 'Forstamt Stavenhagen des Landes Mecklenburg Vorpommern.
Kleine, maar informatieve folder over de indrukwekkende oude eiken van Ivenack.

4. Verena Eggmann en Bernd Steiner. (1995). Baumzeit. Werd Verlag.
Prachtig fotoboek over de relatie tussen bomen en de mens, met veel aandacht voor cultuur en mythologie.

5. Hans Joachim Fröhlich. (1989; nieuwe uitgebreide druk van 2000). Alte liebenswerte Bäume in Deutschland. Cornelia Ahlering Verlag.
Fraai boek met foto's en beschrijvingen van honderden individuele oude bomen in Duitsland.

6. Hans Joachim Fröhlich. (1990 - 1995). Wege zu alten Bäumen. Kuratorium " Alte liebenswerte Bäume in Deutschland" e.V. Wiesbaden. WDV Wirtschaftsdienst OHG - 12 delen.
Serie kleine boekjes met korte beschrijvingen van honderden individuele oude bomen in Duitsland per Bondsstaat.

7. Paul Geerts. (2002). Een boom is meer dan er staat . De 100 mooiste boomgedichten, samengesteld en ingeleid door Paul Geerts. Lannoo, Tielt.

8. Gerrit de Graaf. ( 1991). Monumentale Bomen in Nederland. Boom / Bomenstichting. Het standaardwerk over monumentale bomen in Nederland, met talrijke foto's en wetenswaardigheden.

9. Julia Butterfly Hill. (2001). Luna's Erfenis - Een vrouw, een boom en hun strijd. The House of Books, Vianen. Meeslepend en onthutsend boek over de strijd van een vrouw tegen een houtkapbedrijf in Californië om het behoud van een Redwood - Sequoia.

10. Luc Jans. (1994). Dode bomen - Levende bossen. De mooiste natuurbossen. Stichting Kritisch Bosbeheer.
Overzicht van de meest natuurlijke bossen in Nederland en West- en Midden-Europa, met foto's van Ruud Lardinois.

11. Stefan en Uwe Kühn en Bernd Ullrich. (2002). Deutschlands alte Bäume. Eine Bildreise zu den sagenhaften Baumgestalten zwischen Küste und Alpen. BLV Verlagsgesellschaft, München.
Een prachtig nieuw fotoboek waarin 160 van de oudste en dikste bomen van Duitsland worden voorgesteld.

12. Anna Lewington & Edward Parker. (1999). Ancient Trees. Trees that live for a thousand years.
Overzicht van bomen over de gehele wereld waarvan men aanneemt dat ze de duizend jaar gepasseerd zijn, met fraaie foto's.

13. Alan Mitchell's Trees of Britain. (1996). HarperCollins Publishers.
Leuke beschrijving door Engelands meest vermaarde dendroloog van de oudste en grootste bomen van Groot Brittannië, gerangschikt per soort.

14. Frank Moens en Roelie de Weerd. (2000). Bomen en Mensen . Een oeroude relatie. Boom / Bomenstichting.
Leuk nieuw boek over de relatie tussen bomen en mensen door de eeuwen heen, thematisch behandeld.

15.Cezary Pacyniak. (1992). Najstarsze drzewa w Polsce - przewodnik. Wyd. PTTK „Kraj” (Bibl. Wydz. Ochrony Lasu).
Boekje in de Poolse taal met een overzicht van honderden van de oudste bomen in Polen.

16. Thomas Pakenham. (1996). Meetings with Remarkable Trees. Weidenfeld & Nicolson.
Schitterend fotoboek over oude bomen in Groot Brittannië en Ierland, verrijkt met leuke teksten, gedichten en oude prenten.

17. Thomas Pakenham. (2002). Remarkable Trees of the World. Weidenfeld & Nicolson.
Tweede bomenboek van deze Ierse Landlord, die vier jaar over de aarde heeft gereisd om enkele van de meest indrukwekkende, leuke of merkwaardige bomen te bezoeken en fotograferen. In dezelfde stijl uitgegeven als zijn eersteling en eveneens een lust voor het oog.

18. Jeroen Pater. (1996). In de ban van levende monumenten. Bomennieuws 1996 - 2.

19. Jeroen Pater. (1997). Monumentale bomen in Frankrijk. Bomennieuws 1997 - 2.
Leuke artikelen over oude bomen in Duitsland, Engeland en Frankrijk.

20. Jeroen Pater. ( 1997) Eiken als kastelen. Op zoektocht naar reusachtige eiken uit het verleden. 
Bomennieuws 1997- 3.

21. Jeroen Pater: Monumentale Bomen in Europa. Op zoek naar de oudste en dikste bomen van Europa.
In voorbereiding.

22. Frans Vera. (1997) Metaforen voor de Wildernis. Eik, hazelaar, rund en paard. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, 's-Gravenhage. ISBN 90-9010975-7
Interessante dissertatie over de natuurlijke bossen van Europa, waarin de invloed van grote grazende hoefdieren op de ontwikkeling van de bosstructuur wordt behandeld vanuit een historisch perspectief.

23. Frans Vera & Frans Buissink. (2001) Wildernis in Nederland. Het verhaal van bossen en beesten. Tirion.
Populair - wetenschappelijk boek over hetzelfde onderwerp met fraaie foto's van Jaap Weidema.

24. E.J.Weeda, Chiel, Rein en Taco Westra. (1985) Nederlandse Oecologische Flora - Wilde Planten en hun Relaties 1. IVN, VARA, VEWIN.
Prachtig naslagwerk over planten en hun ecologische relaties, met veel informatie over diverse inheemse boomsoorten.

25. John White. (1998) Estimating the Age of Large and Veteran Trees in Britain. Forestry Commission of the UK, november 1998. FCIN 012.
Te vinden op:
http://www.forestry.gov.uk/website/publications.nsf/$$Search .
Interessant artikel met een methode om de leeftijd van oude bomen te schatten op basis van hun stamdiameter. Te lezen en gratis te downloaden met behulp van een Adobe acrobat reader.

26. Richard Pott & Joachim Hüppe. (1991) Die Hudelandschaften Nordwestdeutschlands. Westfälisches Museum für Naturkunde Landschaftsverband Westfalen-Lippe. ISBN 3-924590-27-3
Gedegen studie over geschiedenis en structuur van begraasde boslandschappen in Noord-west Duitsland, met informatie over Borkener Paradies, Hasbruch en andere gebieden met oude bomen.

Terug naar #begin


Nieuwste versie van deze website:
Newest version of this website at: http://82.94.219.20/~jpa/links.htm

Terug naar #begin