aangeboden    bulletin     clubinfo         evenementen         gezocht       home  
knutselen        links         Neuheiten         onderdelen      vragen           


 22-1-13
Ik wil graag advies over het solderen van draden aan Trix Express rails. Het gaat om de ‘nieuwe’ versie en dus niet om de rails op karton. Welke soldeer tin kan ik het beste gebruiken.
Pieter Oosterveld (650).
antwoord
3

Ik ben op mijn baan op een geheel andere manier te werk gegaan. Ik heb draad gebruikt met een stugge kern en die gestipt aan het eind en vervolgens tussen bedding en rail geklemd.
Dan hoeft er helemaal niet te worden gesoldeerd en het blijft goed zitten. Bovendien valt het nauwelijks op, vooral niet wanneer de draad vanaf de binnenzijde van de rail wordt ingevoerd.
Bij mij voldoet deze methode in ieder geval goed.
Succes!
Jaco Enkelaar (122)

antwoord
2
Als 'trafodoc' heb ik altijd een klos Billiton CW soldeertin bij me. Het bestaat voor 60 % uit Tin, 38 % Lood en 2 % Zilver.
Als vloeimiddel zit er een harskern in. Het te solderen oppervlak moet wel altijd schoon zijn, anders hecht het slecht.
Groet,
Sander Nijeboer (731)

antwoord
1
Je kan het beste draden aan de schoentjes solderen, niet direct aan de rails. Eerst een aansluitschoentje verwijderen, en dan met gewoon elektronica soldeertin een draad op het schoentje solderen. Het beste is om eerst de draad te vertinnen, en dan 10 seconden de bout tegen het schoentje houden, dan tin er tegenaan, zodat er een mooi bobbeltje op blijft zitten, en dan vertinde draad met soldeerbout er tegen aanhouden, en klaar. Niet te veel tin gebruiken, en niet "bakken", tin moet vloeien. Het maakt niet veel uit wat voor tin je gebruikt.
Jacco Krist (1176)
   
  Uw antwoord kunt u zenden naar trixexpress@planet.nl
   
HOOFDPAGINA