aangeboden    bulletin     clubinfo         evenementen         gezocht       home  
knutselen        links         Neuheiten         onderdelen      vragen           


 7-3-13
Ik heb een oude Märklin draaischijf aangeschaft. Alleen de aansluitingen hiervan lukken me niet in samengang met mijn normaal Trix Express systeem. Weet iemand de oplossing?
b.v.d. Jan Dingemans (lid 426).
20-7-14
Ik heb de draaischijf voorzien van een middengeleider van rondkoper.
De schijf zelf heb ik aangesloten op een grijze Trixtrafo; de rails op de schijf met een andere trafo, waar ook de sporen naar de locloodsen op zijn aangesloten.
In het binnenwerk heb ik de gekoppelde buitenste staven ontkoppeld en op Trixwijze de linker- en rechter rail gescheiden gemaakt.
Van de aansluitende rails heb ik wat van de kartonnen biels weggeschuurd, waardoor weer aansluiting op de normale rails mogelijk is.
In deze vorm kan er dus geen contact zijn tussen het normale spoor en dat van de draaischijf, maar dat is met bovengenoemde methode geen probleem.
Het blikkerige geluid is overigens voor mij geen probleem.
Kees Kleinendorst (lidnr. 1189)antwoord
(10-1-14)
Die Märklin draaischijf is een prima ding maar wel typisch Märklin. Een blikken herriemaker dus. Hoe dan ook, maak een eigen stroomkring voor deze draaischijf. Dit omdat beide railstaven met elkaar verbonden zijn, ik zei immers typisch Märklin. Dus middels scheidingsrails, helemaal gescheiden van je baan aanbrengen. De Märklin middenrailverbinder afzagen of naar beneden buigen, wat je wilt. Middenrail van de draaischif middels solderen aansluiten. Ik heb de draaischijf op piepschuim rustend in de baan aangebracht, op die manier valt het lawaai enigszins te dempen. De motor van vet en olie voorzien en zorgen dat de draaischijfwielen goed ronddraaien om te voorkomen dat er platte vlakken aan die wielen ontstaan. Hierdoor kan de schijf oorverdovend gaan piepen. Overigens, ik ga er bij dit alles van uit dat je met aansluiten het aansluiten van de rails bedoelde. Wat de bediening van de draaischijf aangaat moet je natuurlijk beschikken oven het blauwe kastje dat bij de schijf hoort. Omdat de draaischijf gemaakt is voor de blikken rails heb ik hem verzonken in de treintafel aangebracht. Een lik zwarte verf erover en het ziet er zowaar nog leuk uit ook.
Wim Koekebacker (lidnr. 848).
   
  Uw antwoord kunt u zenden naar trixexpress@planet.nl
   
HOOFDPAGINA