aangeboden    bulletin     clubinfo         evenementen         gezocht       home  
knutselen        links         Neuheiten         onderdelen      vragen           

 

Uw antwoord kunt u zenden naar trixexpress@planet.nl

 


5-01-11
Op mijn bergtraject wil ik twee "bergtreintjes" heen en weer later rijden. Ik heb daarvoor de VT 75.9 en een VT 798 aangeschaft. Na aankoop de tandraderen gesmeerd en de lagers geölied. Op de rechte stukken rijden ze prima. Maar in elke bocht doen beide treinen moeilijk, ze houden in ook als ik de loc alleen laat rijden. Met rijtuigen er aan wordt het nog erger. Ik heb de slipbandjes vernieuwd en extra lood aangebracht, maar ook dit helpt niet. Waar zou hem dat in kunnen liggen? Graag adviezen.
Rein Veldboer

antwoord 1

5-01-11

Beste heer Veldboer,
Probeert u eerst eens, of andere materieeltypen op de gewraakte plaatsen ook deze problemen genereren.
Als dat niet zo is, dan is er iets met de genoemde treinen, maar is dat wel zo, kan het dan niet zo zijn, dat er op die plaatsen op de een of andere wijze spanning wegloopt of niet correct wordt overgedragen aan de trein? Is er ergens geen metaaldeeltje, dat in die bocht spanning laat weglopen, waardoor de trein niet meer het volle pond krijgt, immers een trein ondervindt in de bocht ook meer weerstand van de rails dan op rechte stukken?
Misschien kunt u daar iets mee!
Succes!
Jaco Enkelaar. (122)

antwoord 2

6-01-11
 

Beste heer Veldboer,
Beide treinstellen zijn zeer gevoelig voor de geringste onjuiste afstelling van de breedte van de wielassen. Dat dus even controleren.
Ik heb de maten niet exact in mijn hoofd, maar de juiste afstelling kan bekeken worden aan de hand van de wielstellen van bijvoorbeeld een V 200, V218 e.d.
Een andere mogelijke oorzaak, vooral bij de 798, ligt bij de sleepcontacten. Die drukken soms te hard op de rails, waardoor het treinstel, met name in bochten, iets wordt opgetild, waardoor snelheid verloren gaat.
Oplossing: Voorzichtig de slepers, die soms iets te schuin staan, iets vlakker buigen. Hierdoor vermindert de ongelijke druk op de rails.
Oppassen dat het plastic houdertje, waarin de slepers zich bevinden, niet breekt en geen geweld gebruiken. Het beste uitvoeren met 2 kleine tangetjes.
Ik heb me hier in ieder geval prima mee geholpen. De stellen lopen nu heel soepel, ook in bochten.
Succes.
Tom van Venrooij (1231)
   
HOOFDPAGINA