Informatie

Herman Nijkamp (Delfzijl 1956)

Herman is sinds 1987 bezig als kunstenaar. Hij gebruikt verschillende materialen; acryl, plakkaatverf, decoratieverf, wasco, kleurpotloden enz. op papier, hout enz. Herman tekende vroeger altijd, overal en bij iedereen, op alles wat voorhanden was. Met zijn tekeningen op de binnenkant verpakkingen van RIZ LA X , zou je muren kunnen behangen. Na een bezoekje van Herman vond je steevast enveloppen, kranten of andere papiertjes terug met zijn tekeningen.

Meubelmaker

Toen hij de opleiding meubelmaker deed, begon hij ook in het hout te snijden. Hij begon kleine figuurtjes te snijden in kleine stukjes hout; ik meen me te herinneren dat hij zelfs wasknijperhoutjes bewerkte. Al snel bleek dat dit hem op het lijf geschreven was.
Aanvankelijk maakte hij ook veel gebruiksvoorwerpen, die hij op zijn eigen, herkenbare manier decoreerde. Van zijn hand zijn er kasten, dienbladen, geboortebordjes, een of meer schaakspelen, spiegels, een hemelbed enz.

 

Preekstoel

Het werk kwam in de loop van de tijd meer op zichzelf te staan en de gebruiksfunctie verloor steeds meer terrein. Toch maakte hij in 2000 nog een preekstoel (samen met Peter Haze).

De preekstoel is gemaakt voor het kerkje in Den Ham (Gr) van boer Harkema en is een echte aanrader.

Sinds begin 1990 werkt hij voornamelijk met hout en af en toe in beton.
Zijn voorkeur gaat uit naar beelden, sculpturen en reliƫfs.
Deze grote liefde om met hout te werken, komt mede voort uit de tijd dat hij werkzaam was als meubelmaker.