Laatste mutatie: zondag 9 mei 2010, 20.52 uur.

Welkom bij De Bunzingers!

van 1983 tot 2009
zangers van het voormalig eiland Wieringen
uit het vissersdorp Den Oever
in de Kop van Noord-Holland
aan de voet van de Afsluitdijk

e-mailadres De Bunzingers

HISTORIE DER BUNZINGERS

Van links naar rechts: Henk Cornelissen, Meijert de Haan, Guus Jeeninga, Jan Metselaar, Mark Zijlstra, Dirk Keijzer, Dirk-Jan Metselaar, Sjaak Bakker, André Hermans en Alex de Jonge. (foto: Ronald Dasbach)

De Bunzingers waren een zangkoor, opgericht in het naargeestige voorjaar van 1983. De componist en arrangeur Dirk Keijzer, destijds studerend aan het conservatorium, had wat muziek gecomponeerd voor een vierstemming dubbelkwartet. Hij vroeg zijn kameraad Henk Cornelissen, aankomend journalist, daar wat tekst bij te verzinnen. Dat werden enkele Engelstalige drinkliederen. De beide heren kennen elkaar van het Museumkoor. Dat is een jeugdkoor, verbonden aan het Oecumenisch Centrum Michaelskerk in Oosterland, een dorpje nabij Den Oever op het voormalig eiland Wieringen. Uit dit koor selecteerde Keijzer nog zes andere bevriende zangers, onder wie Jeroen Zijlstra, tegenwoordig succesvol dichter en zanger, en Klaas Vos, die later bekend zou worden als radiomaker bij de VPRO, maar destijds theoloog was op Wieringen. Nadat Vos naar Amsterdam was verhuisd, kwam Kees Bootsman in de groep, die daarna uitgroeide tot een elftal. Bootsman verliet de groep in 1988 en in datzelfde jaar kwam Sjaak Bakker erbij. Dat was de laatste mutatie in het ledenbestand. Helaas is Bootsman in 1993 overleden.

Wat betekent 'Bunzingers'?

De naam is een samentrekking van verschillende betekenissen. Een 'bun' - in het Wieringer dialect overigens 'bon' genoemd - is een leefruim aan boord van een palingkotter, waarin de gevangen vis levend bewaard kan worden. Een 'bunzing' is een op Wieringen voorkomend marterachtig roofdiertje, waarvan wordt beweerd dat zijn slaapplaats wordt gekenmerkt door een onfrisse geur. Met de meeste Bunzingers was dit eveneens het geval. En 'zingers' duidde natuurlijk op de hobby, die zij gezamenlijk bedreven. Het zingen was overigens meer een excuus om zaterdagavond de deur uit te kunnen gaan.

Van links naar rechts: Mark Zijlstra, Alex de Jonge en Jan Metselaar, tijdens een optreden in de jeugdherberg te Oosterland.

In de eerste vijf jaar van hun bestaan werden de Bunzingers alleen lokaal bekend. Langzaam ontstond een repertoire van Nederlands- en Engelstalige liederen, die veelal het vissersleven als thema hadden. Ook werden actuele onderwerpen aangesneden, waarbij de rijmdwang het meestal won van de politieke correctheid. De meeste Bunzingers zijn werkzaam geweest in de visserij. De combinatie van eigen liederen met komische tekst, zorgvuldig gearrangeerd, luidkeels vierstemmig a capella gezongen, en de uitstraling van een klein visserskoor bleek het goed te doen bij het publiek. Maar doordat de groep steeds in hetzelfde kringetje verkeerde, kwamen er op een gegeven moment weinig aanbiedingen binnen en verliet Bootsman de groep. Er werd even gespeeld met de gedachte de Bunzingers op te heffen.

Radio en televisie

In 1989 stuurden de Bunzingers een cassettebandje naar de KRO-radio, in de hoop een plekje te krijgen op het festival van het kleinkunstprogramma 'Levenslief en levensleed', dat werd gepresenteerd door de bekende troubadour Peter Blanker. Hij was zeer getroffen door het unieke geluid van de Bunzingers en de komische liedjes. Niet alleen kwamen de Wieringers via het festival op de radio, maar ook op de televisie. En daar werden ze ontdekt door de wat verveeld zappende Herman van Veen, die hen uitnodigde voor de opname van 'Zeemansliedje' voor zijn tekenfilmserie rond Alfred Jodocus Kwak. Later zouden de Bunzingers aan zijn zijde staan op het World Press Gala als hooligans, terwijl hij een mopperende voetbalsupporter uitbeeldt. Deze act is ook bekend uit zijn show Carré IV. Het optreden was in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Om te voorkomen dat de Bunzingers tussen de generale repetitie en de uitvoering ten prooi zouden vallen aan de verlokkingen van de grote stad, besprak Van Veen een studio voor hen in Loenen, om samen met Erik van der Wurff wat liedjes op te nemen voor een nieuwe CD van Alfred Jodocus Kwak. Ze zijn goed te horen in 'Alfreds verjaardag' en 'Grootwaterlands volkslied'. Voor een figurantenrol in Van Veens film 'Blauwe plekken' reisden de Bunzingers af naar Vlaanderen, waar ze anderhalve dag verbleven om uiteindelijk maar anderhalve seconde in beeld te verschijnen. Daardoor was de film natuurlijk kansloos in de competitie om de Gouden Roos op het festival van Montreux. Regelmatig kwamen de Bunzingers in landelijke kranten en in radio- en televisieprogramma's. Ook traden ze op in schouwburgen in Den Helder, Alkmaar, Zaltbommel, Tiel, Vlaardingen, Utrecht en Amstelveen. In De Oude Beurs te Middenmeer verzorgden ze twee keer het voorprogramma van The Dubliners.

Er waren verscheidene radioprogramma's waarin de Bunzingers verschenen. Daaronder meermalen 'Levenslief en levensleed' (KRO), maar bijvoorbeeld ook 'Van twaalf tot twee' van Ted de Braak (KRO) en 'Spijkers met koppen' van Jack Spijkerman (VARA). Tot de televisieprogramma's, waaraan de Bunzingers meewerkten, behoren 'Markant achterland' (KRO), 'Van gewest tot gewest' (NOS), 'De kleinste show' (VARA), 'Stop de verloedering'(VPRO) en 'Hou nou toch op'(KRO). In die serie uit 1991, die werd gepresenteerd door Han van der Meer en tot doel had bekende Nederlanders te doen stoppen met roken, waren de Bunzingers met twee videoclips te zien. Ze werden gemaakt door producer Thijs Hogervorst en regisseur Rolf Meter. Op de foto hierboven ziet u enkele Bunzingers in een chromastudio in Hilversum. Ze werden daar gefilmd tegen een blauwe achtergrond, die later werd weggefilterd om hen tegen een andere andergrond te kunnen afbeelden in de clip. Rolf Meter trekt het karretje waarop Dinu Stamate, een sympathieke Roemeense cameraman, staat te filmen. Op de foto hieronder probeert Dinu met veel geduld Meijert fatsoenlijk in beeld te brengen. Niet iedereen heeft een benijdenswaardig beroep. Omdat ze anders niet mochten meedoen, moesten ook de Bunzingers beloven te zullen stoppen met roken en dat doen ze dan ook regelmatig. Alleen Meijert is nooit gestopt. Hij is trouwens ook nooit begonnen.

DE EERSTE ONDERSCHEIDING:
DE 'HOU NOU TOCH OP'-BOKAAL!!!

Voor hun deelname aan 'Hou nou toch op' werden de Bunzingers beloond met een prachtige beker. Ze kregen hem uit handen van presentator Han van der Meer, uit waardering voor hun collectieve poging tot stoppen met roken. Door dit gebaar werd de vriendelijke presentator een eerder gemaakte vergissing vergeven. Hij had de mannen abusievelijk aangekondigd als bewoners van de Wieringermeer. En dat moet je tegen een Wieringer nooit zeggen. De mannen figureerden voor dit programma in twee videoclips. Nog altijd prijkt de bokaal van 'Hou nou toch op'in de werkkamer van componist en arrangeur Dirk Keijzer, waar de Bunzingers wekelijks oefenden.

Door de Wieringer carnavalsvereniging De Skarrehoepers werden de Bunzingers onderscheiden in de Orde van de Skele Skar. Enkele jaren eerder werden ze gediskwalificeerd bij het Skarreklessen - buutreednen in het Wierings - omdat ze niet met zijn elven in de plee (de ton) pasten. Zo ziet u maar, de weg naar het succes is af en toe geplaveid met forse teleurstellingen.

In 1992 waren de Bunzingers entr'act tijdens de Nacht van de Poezie in een volgepakt Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Ook die beproeving overleefden zij. Nog sterker: in het programma van overwegend halfzware dichtkunst werkte hun optreden als een verademing. Van de herinnering aan het applaus van tweeduizend mensen, krijgen de mannen nog steeds koude rillingen. Programmeur Anneke van Dijk, die het had aangedurfd de Bunzingers te boeken: 'Dit was precies wat ik hoopte dat er zou gebeuren'. Inmiddels was ook de eerste CD verschenen, 'Zeedee'getiteld, met daarop zestien a capella gezongen stukken. In eigen beheer werden daar tweeduizend exemplaren van verkocht. In 1996 besloten de mannen het over een andere boeg te gooien. Door zich in de studio te laten begeleiden door instrumenten en met orkestbanden op te treden, werd een grotere muzikale variatie mogelijk. De aanleiding was het 25-jarig jubileum van het kasteleinsechtpaar Kees en Janny de Boer van het bekende café Tante Pietje te Den Oever, de stamkroeg van de Bunzingers. Zij eerden hen met het nummer 'Tante Pietje', dat als bonustrack te beluisteren is op de bunzingel 'Monument'. Daarop staat ook het 'Dirkenlied', gecomponeerd ter gelegenheid van het feit dat in Tante Pietje jaarlijks tientallen Dirken bij elkaar komen. Traditiegetrouw is dat op de zaterdag voorafgaand aan de Flora- en Visserijdagen.

Met degenen die ze op hun omzwervingen ontmoeten, gaan de Bunzingers wel eens een dagje uit vissen. Dat kan heel goed vanuit Den Oever, dat aan de Waddenzee is gelegen. Op bovenstaande foto probeert Meijert de Haan de viskunde bij te brengen aan Mieke Lamers, presentatrice bij de KRO. Zij gaf de Bunzingers het laatste zetje om over te gaan tot de opname van hun eerste CD. Daartoe ontbrak het de mannen aan zelfvertrouwen. De eerste productie werd, met bijna tweeduizend verkochte exemplaren, een groot succes. Het was dus een uitstekend advies.

Naar Ajax!

Eind 1994 kregen de Bunzingers een zeer eervolle opdracht. Samen met filmregisseur Rimko Haanstra, producent Hans Melisse en acteur Jaap Stobbe had Klaas Vos een fanclub opgericht voor Bobby Haarms, de hersteltrainer van Ajax. De Amsterdamse voetbaltrots kwam in die tijd na een moeilijke periode weer tot bloei onder leiding van Louis van Gaal. Jaarlijks hield de fanclub van Haarms een gala. De eerste twee nog in het oude stadion De Meer. Klaas Vos vroeg zijn oude maten van Wieringen daar op te treden. Het werd een gedenkwaardige avond, waarbij bleek dat niet alleen Wieringers, maar ook Ajacieden op zijn tijd een glaasje lusten. In De Meer had Ajax de uitstraling van een gezellige dorpsclub, maar wel eentje die Europees en wereldkampioen kon worden. In totaal hebben de Bunzingers vijf keer op het gala gestaan; de derde en de vijfde keer was het evenement in de Amsterdam Arena en de vierde keer in de kantine op het sportpark De Toekomst. Als Ajax iets bijzonders deed, stuurden de Bunzingers altijd een fax, die aanvoerder Danny Blind dan in het spelershome ophing, ter vermaak. Met een speciaal lied werkten de Bunzingers mee aan een film over de bijzondere loopbaan van Bob, 'De goede beul', die door Haanstra en Vos werd samengesteld en door de VPRO werd uitgezonden. Inmiddels is Bob gepensioneerd, maar er is nog altijd wel contact. Eind 2003 gaf hij belangeloos een hersteltraining aan de selectie van de voetbalvereniging Wiron. De Oeverse club was getroffen door een omvangrijk fraudeschandaal en de legendarische cultuurbewaker van Ajax kwam graag naar Wieringen om te helpen. Natuurlijk zongen de Bunzingers daarbij. Detail: het Bobgala was meestal op een zondagavond. Ajax won nooit als de Bunzingers kwamen. Het speelde dan altijd gelijk. Hoewel bijgeloof niet vreemd is aan het profvoetbal, mochten de Wieringers blijven komen. De tegenprestatie van Haarms: de eerste wedstrijd na de Bobtraining werd door Wiron verloren. Helaas is Bob in 2009 overleden.

In 1997 werd een 'Donder ze achterover' uitgebracht, een ecologisch mini-album, waarvoor het titelnummer werd geschreven door Jeroen Zijlstra. Toen zijn professionele zangcarrière een grote vlucht nam, moest hij noodgedwongen opzeggen voor het lidmaatschap van de Bunzingers, die daardoor hun voornaamste solist kwijtraakten. In 2003 won Jeroen de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied 'Durgerdam slaapt'. Zijlstra, die lang het schemerige pad van de jazz bewandelde, heeft veel succes met zijn 'liedjeswinkel', waarmee hij allerlei hoofdstedelijke cabaretières bedient, en natuurlijk met zijn eigen groep Zijlstra. Ook hij verwerkt veel ervaringen van Wieringen en het vissersleven in zijn muziek.

,,Nee, nee, nee, ik doe het niet nog eens overnieuw! Dan hadden jullie maar van het bier in mijn koelkast af moeten blijven." De Bunzingers namen 'Donder ze achterover' op in de studio van John van Eijk te Amersfoort. Het bezoek van de Wieringers werd hem af en toe iets teveel!

'Donder ze achterover' kreeg ook belangstelling van een nationaal werkende platenmaatschappij. Dat kwam vooral door de 'airplay' van Frits Spits op Radio 2. Het titelnummer werd als single uitgebracht, maar de Bunzingers konden niet voldoen aan de promotionele verplichtingen, die nodig zijn voor een succesvolle campagne. Wel werd het door de Bunzingers live gezongen in 'De schreeuw van De Leeuw', een televisieprogramma van Paul de Leeuw. Later nam Jeroen Zijlstra het nummer ook op met zijn eigen band, die de naam 'Zijlstra' draagt. Op 'Donder ze achterover' debuteerde Henk Cornelissen als componist ('Dronken visser'), arrangeur ('Platteland') en solist (beide) en Guus Jeeninga leverde met 'Giet de snijbonen af', een opzienbarend techno-nummer, zijn eerste bijdrage als dichter. Het nummer 'Naamloze noorman' werd gemaakt op verzoek van burgemeester Jan Baas, naar aanleiding van de vondst van een vikingschat op Wieringen. De tekst van 'Afgelegen wegen' werd door kleinkunstkenner Kick van der Veer opgenomen in de liedjesbundel 'Ik hou van Holland'.

Opnamen voor de CD 'Slips of de tong' in de studio Willebrord te Veenendaal, voorjaar 1999. Van links naar rechts: Dirk-Jan Metselaar, André Hermans, Jan Metselaar, Mark Zijlstra, Jeroen Zijlstra en Meijert de Haan.

In 1999 brachten de Bunzingers twee producties uit. In het voorjaar het eurotisch mini-album 'Slips of de tong', waarop een aantal bizarre taalverkenningen is samengebracht met andere stukken; allemaal a capella. Later in het jaar, net als met 'Monument' en 'Donder ze achterover' aan de vooravond van de Flora- en Visserijdagen in Den Oever, de verwoestende bunzingel 'Tederheid', waarin de groep, ondersteund door loeiende rockmuziek, laat horen hoe de ware liefde wordt bedreven.

Op 15 mei 2004 kwam eindelijk het lang verwachte tweede liedjesalbum uit: 'Eb in de kist', naar een term waarmee Wieringers uitdrukken platzak te zijn. Veertien nieuwe stukken, schitterend gearrangeerd door Dirk Keijzer, met een grote variatie aan tekst en muziek. Het werd een gedenkwaardige presentatie in het Vikingschip te Den Oever. De mensen liepen elkaar klem in de deur en er viel zelfs een meisje flauw.

Op zaterdag 11 september 2004 nam Mark Zijlstra het besluit te stoppen met de Bunzingers. Zijn opvattingen over theater maken stroken niet met de ambitie van de Bunzingers. Mark heeft de laatste jaren veel succes met zijn Verteltheater, waarin hij anekdotes uit de visserij opdist. Ook is hij actief als acteur. Hij speelde in de televisieseries All Stars en Zoop, en in de film De Passievrucht.

Een laatste hoogtepunt in het bestaan van de Bunzingers, was het optreden voor Koningin Beatrix, op 4 november 2005 in de visafslag van Den Oever. In het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum bracht Hare Majesteit die dag een bezoek aan Wieringen en de Wieringermeer. De Bunzingers zongen een speciaal lied voor de koningin, die zo schrok van het zangvolume, dat ze een stapje achteruit deed toen het lied werd aangeheven.

Daarna ebde de activiteit van de Bunzingers langzaam weg. De groep liet nog enkele malen van zich horen, maar voor enkele leden was het niet meer op te brengen, de repetities regelmatig te bezoeken of aanwezig te zijn bij optredens. Ook zaten onverenigbare werkroosters de groep in de weg. In 2009 heeft het bestuur daarom besloten de vereniging op te heffen. Tijdens de opening van de Flora- en Visserijdagen gaven de Bunzingers voor tweehonderd toeschouwers hun laatste concert in de feesttent op de haven. Op 14 november van datzelfde jaar nam de ledenvergadering het besluit tot opheffing van de zangvereniging.

Op zaterdag 6 juni 2009 werd Henk Cornelissen koninklijk onderscheiden, vanwege zijn inspanningen voor de Wieringer cultuur, de liedkunst en de beeldvorming van de Nederlandse visserij.

De Bunzingers zijn:

Dirk Keijzer, 05-08-1956, componist/arrangeur/producer
Henk Cornelissen, 30-05-1958, journalist
Dirk-Jan Metselaar, 18-06-1958, zwemleraar (ex-visserman)
Guus Jeeninga, 21-01-1955, visserman
Meijert de Haan, 13-08-1960, duiker/visserman
Jan Metselaar, 13-12-1961, havenmeester/zwemleraar (ex-visserman)
André Hermans, 08-08-1959, visserman
Alex de Jonge, 04-11-1957, timmerman
Sjaak Bakker, 03-05-1958, visserman
Jeroen Zijlstra, 30-01-1958, zanger/trompettist/dichter/componist (ex-visserman)
Mark Zijlstra, 19-01-1960, acteur/staaldraadsplitser/kapitein (ex-visserman)

DISCOGRAFIE

1992: Zeedee (langspeler)
1996: Monument (bunzingel)
1997: Donder ze achterover (ecologisch mini-album)
1999: Slips of de tong (eurotisch mini-album)
1999: Tederheid (bunzingel)
2004: Eb in de kist (langspeler)

Bekijk ook deze websites eens!

Jeroen Zijlstra & band

Mark Zijlstra's Verteltheater

Zeeverse Vismarkt Wieringen

Wonderlijk Wieringen

Gemeente Wieringen

De Noeverse Bietbent