Addison-Biermer soms verward met Fibromyalgie

Naar de beginpagina

Laatste aanpassing: 08-08-14

Als ten onrechte Fibromyalgie als "diagnose" wordt gegeven bij een functioneel B12-tekort

Omdat dokters nogal eens een B12-tekort uitsluiten omdat gedacht wordt dat je dan eerst een afwijkend bloedbeeld (bloedarmoede of hoog MCV) zou moeten hebben, wordt het tekort niet ontdekt. Of men gebruikt de ondergrens voor B12 scherp en mist daardoor de diagnose.
Het is onvoorstelbaar dat hier niet meer aandacht voor is, de klachtenpatronen lijken erg op elkaar. Hierdoor komt het nogal eens voor dat men de B12-patiŽnt met de foute "diagnose" FM opzadelt.
Op b.v. de website van de Sint Maartenskliniek staat het bol van de informatie over Fibromyalgie. Dit wordt dan als een eindstation beschouwd, wat multidisciplinair behandeld moet worden. Oorzaak onbekend.
Echter op de site kom je helemaal niets tegen over B12-deficiŽntie, terwijl het klachtenlijstje heel veel lijkt op dat van FM. B12-tekort is wel objectief met lab. tests aantoonbaar en bovendien al jaren effectief te behandelen.

De Sint Maartenskliniek heeft een speciale website over Fibromyalgie gerealiseerd: Fibronet.nl. Lees de symptomen op die site. Ook daar niets over B12-tekort.

De symptomen van FM zoals ze op Fibronet worden genoemd:

Symptomen

Mensen met fibromyalgie hebben naast pijn in het hele lichaam ook andere klachten. Juist het vůůrkomen van andere lichamelijke klachten naast de pijn is kenmerkend voor fibromyalgie. Veel voorkomende klachten zijn:

 • vermoeidheid
 • een niet verkwikkende slaap
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • concentratie- en inprentingstoornissen
 • vergeetachtigheid (zogenaamde hoofd vol watten)
 • stemmingswisselingen
 • tintelend gevoel
 • onhandigheid
 • overgevoeligheid voor kou
 • een prikkelbare darm

Daarnaast kunnen er nog meer lichamelijke klachten zijn. Omdat niet iedereen dezelfde klachten heeft, zijn er nog geen twee mensen met dezelfde Fibromyalgie.

Menig B12-patiŽnt zal zich herkennen in dit lijstje met klachten. Echter, in de Sint Maartenskliniek wordt anno 2011 niet naar de B12-status gekeken en daardoor worden mogelijk diagnoses gemist. Lees hier een voorbeeld.

Het Erasmus MC over Fibromyalgie.
Lees hier hun folder hierover.

Ook hier lees je klachten die net zo goed door vitamine B12 deficiŽntie zouden kunnen komen. 
De Afdeling Klinische Chemie van dit ziekenuis doet veel onderzoek naar B12, foliumzuur, homocysteÔne en MMA (methylmalonzuur). Het laboratorium is optimaal ingericht op dit gebied met hun "Vitamine B12 spectrum analyse". Lees meer
Echter met de klachten door een B12-tekort loop je hier een grote kans op de "diagnose" Fybromyalgie. 

Ook bij het Reumafonds is het van hetzelfde laken een pak.
Lees
hier meer op hun site over de symptomen.

Voordat de "diagnose" Fibromyalgie gesteld wordt moeten eerst andere ziekten uitgesloten worden. Dus ook de ziekte van Addison-Biermer en B12-deficiŽntie. Een functioneel B12-tekort is niet uit te sluiten als het bloedbeeld normaal is en ook niet als de B12-waarde boven de onderste referentiegrens ligt. Dit laatste is vaak het geval in de situatie dat het ziektebeeld Addison-Biermer al bestaat maar het tekort nog niet te zien is aan de absolute B12-waarde in het bloed. In elk geval moeten verhoogde homocysteÔne- en methylmalonzuurwaarden uitgesloten zijn.

Pas op met B12-smelttabletten
Ga deze tabletten nooit gebruiken zonder dat vooraf
je B12-status is beoordeeld. Ook doorsliktabletten kunnen een B12-tekort verdoezelen.
Extra B12 via smelttabletten of injecties helpen alleen als er een tekort aan B12 in de weefsels is. Is er een tekort en het ligt niet aan de voeding of een onderliggende ziekte dan is er sprake van een opnameprobleem. Zo een opnameprobleem dient behandeld te worden met injecties, eventueel met ondersteuning van smelttabletten.
In de aanloopfase van een zich langzaam ontwikkelend tekort zullen de smelttabletten wel enig effect hebben, maar op den duur zal de opname steeds verder afnemen en zijn de smelttabletten veelal onvoldoende om de B12-klachten te bestrijden.
Geeft een arts de "diagnose" Fibromyalgie zonder je B12-status goed te beoordelen, dan zal het gebruik van smelttabletten (en andere vit. B12 supplementen) de juiste diagnose bij een B12-probleem ver vooruitgeschoven worden en omdat deze tabletten niet zo goed werken als de injecties de kans op blijvende schade vergroten. Als er dan na een lange tijd toch maar met de injecties wordt gestart, dan is dat veelal te laat. 
Heb je een opnameprobleem en ga je zonder dat er naar je B12-status is gekeken deze smelttabletten gebruiken kom je in een zeer ongunstige situatie terecht. In het begin lijken de smelttabletten de oplossing voor je probleem te zijn, maar op den duur is deze behandeling onvoldoende om je klachten echt weg te krijgen. Het grote nadeel zit in het feit dat de B12-waarde door het gebruik van de smelttabletten wel omhoog gaat en ruim boven de ondergrens komt. Door deze "normale" waarde denkt de dokter niet dat je klachten door een B12-tekort komen en zal je geen injecties voorgeschreven krijgen. 
Het nadeel is dus dat door het gebruik van deze smelttabletten de juiste diagnose en behandeling ver weg is, waardoor de kans op blijvende schade steeds maar groter wordt.

Dus als er niet serieus naar de B12-status is gekeken, is het zeer onverstandig om dan de smelttabletten te gebruiken. Zeker als je in deze situatie de diagnose Fibromyalgie hebt gekregen, laat je dan niet zomaar deze B12-smelttabletten voorschrijven. In geval van een B12-opnameprobleem dient de huisarts of internist injecties voor te schrijven en geen smelttabletten. Zo is ook het beleid in Nederland.

Dus...

Reageert de FM-patiŽnt goed op B12-suppletie, dan heeft
deze patiŽnt B12-deficiŽntie en geen Fibromylagie !!
En hoort dan B12-injecties te krijgen.

oeidheidscentrum, altijd moe.

 | Naar de beginpagina |