Reacties B12-tekort 2005

27-01-2005

Het verhaal van Christel

terug

Ik had veel eerder naar mijn huisarts moeten stappen...
wel de klachten maar niet naar de dokter gaan

Ik ben een vrouw van 29 jaar en sinds afgelopen vrijdag weet ik dat ik een vrij groot tekort aan vitamine B12 heb, een waarde van 70. De reden dat ik naar mijn huisarts ben gegaan en gevraagd heb om een bloedonderzoek is omdat ik al twee jaar zo'n beetje om de maand ziek thuis zit met griep of bijholteontsteking. Ook ben ik al ruim 2 jaar doodmoe.
November 2002 was een breekpunt voor mij. Vanwege persoonlijke problemen ben ik ingestort, ik was op, doodmoe maar kon toch slecht slapen. Mijn huisarts heeft me toen een middel voorgeschreven waardoor ik kon ontspannen. Ik heb 3,5 maand niet kunnen werken en heb zelfs psychologische hulp gekregen om er weer bovenop te komen. Maar er echt bovenop komen is me feitelijk nooit gelukt. Psychisch wel maar lichamelijk niet. Ik heb mijn huisarts daar verder niet over ingelicht omdat ik zelf de diagnose had gesteld: ik was 18 kilo aangekomen vanwege het thuiszitten en natuurlijk wordt je daar lichamelijk en ook psychisch minder van. Echter ruim twee jaar later heb ik met moeite 10 kilo eraf gekregen (afvallen ging me vroeger veel beter af, ik leek nu geen doorzettingsvermogen meer te hebben), toch voelde ik me niet beter. Ik ben bewuster gaan eten, veel vers fruit en verse groente en vezelrijk voedsel, magere yoghurt en ben ook weer melk gaan drinken. Ben extra vitaminepreparaten gaan slikken en veel water gaan drinken. Ook heb ik suiker zoveel mogelijk afgezworen omdat ik had gelezen dat suiker een mens erg moe kan maken en voor ontstekingen in je lichaam kan zorgen.
Ik ben zelfs meer gaan bewegen, alleen koste me dat ontzettend veel moeite omdat ik totaal geen conditie leek te hebben en toen heb ik dat weer opgegeven. Ik heb zoveel veranderd aan mijn manier van leven en toch heeft het me niks opgeleverd, ik blijf doodmoe en zit ook nu weer met griep thuis. Twee weken geleden voelde ik dat ik psychisch gezien weer tegen een breekpunt aan zat. En mijn eigen diagnose was dit keer dat ik nog te veel overgewicht had en ik teveel stress had op mijn werk wat ik niet van me af kon zetten als ik thuis was. De afgelopen maanden heb ik als een hysterisch persoon lopen gillen en schreeuwen tegen mijn vriend zonder ook maar te weten wat de aanleiding daarvan was. Ik herken mezelf niet meer. Normaal ben ik de laatste die gaat schreeuwen en gillen om haar gelijk te halen. Ik heb dat soort gedrag altijd gezien als een teken van onmacht en dat past niet bij mij.
Mijn moeder was degene die altijd heeft gezegd dat de extreme moeheid van mij niet normaal is en ik misschien bloedarmoede had of ME maar ik weigerde te luisteren, wist zeker dat het aan mijn overgewicht lag en aan mijn eigen gebrek aan discipline en vermogen om psychisch sterker te worden. Ik moest dingen beter van me af kunnen zetten.
Omdat ik niet langer kon doorgaan zoals het nu gaat ben ik toch maar naar m'n huisarts gegaan en heb haar gezegd dat ik er klaar mee ben om zo vaak ziek te zijn en moe te blijven. Ik heb verteld wat ik allemaal aan mijn levenspatroon heb veranderd. Ze kon niet anders concluderen dan dat ik alles doe wat goed is om weerstand op te bouwen, misschien dat wat meer bewegen geen kwaad kon. Daar heeft ze gelijk in want bewegen doe ik niet heel veel nadat ik thuis van m'n werk ben, ben ik simpelweg te moe. Mijn huisarts dacht ook dat het te wijten was aan het feit dat ik te altijd te hoge eisen stel aan mezelf tot ik vertelde dat ik al ruim 20 jaar geen vlees eet (ook geen vis, kip of schaaldieren) en mijn moeder erop wees dat ik misschien ijzertekort heb. Toen trok ze gelijk een formulier uit de kast om me te laten onderzoeken op ijzer- en vitamine B12-tekort. Gezien de verhalen die ik op uw site heb gelezen een uitstekende reactie van mijn huisarts en ik ben dankbaar dat ze gelijk dacht aan vitamine B12-tekort. Voor mij is dit een totaal nieuw iets, nooit aan gedacht dat deze vitamine zo ontzettend belangrijk is voor het functioneren van een lichaam.
Nu ben ik twee weken verder, weet ik mijn B12-waarde (70) en mijn huisarts heeft in overleg met een internist besloten dat ik de komende 3 weken, 3 keer per week een injectie van 1000 microgram vitamine B12 krijg. Daarna om de maand een injectie. Ook slik ik hierbij iedere dag een ijzertablet ondanks dat ik geen ijzertekort bleek te hebben. Ik heb nu twee injecties gehad en ga ervan uit dat ik levenslang injecties ga krijgen. Daar heeft mijn huisarts het wel over gehad.
Sinds gisteravond ben ik op internet op zoek gegaan naar wat vitamine B12-tekort eigenlijk allemaal inhoudt en toen ik op uw site terrecht kwam voelde ik me opeens zo opgelucht en verdrietig tegelijk. Nu blijkt dat ik zo ontzettend veel symptomen heb die ik niet als serieus heb genomen omdat mijn werk daar niet onder leed en ik dacht dat alles kwam omdat ik zo moe was. Zo heb ik al jaren last van extreme moeheid, loodzware benen, pijn in mijn voeten, concentratieproblemen, misselijkheid, duizeligheid en diarree. De afgelopen maanden heb ik steeds vaker last van rare pijnen in mijn knieen (het lijkt of mijn benen gewoon niet meer willen wat ik wil) en sinds enkele weken voel ik ook steeds vaker pijn in mijn heupen (ik word ook een dagje ouder en dan krijg je dat, dacht ik), heb last van een pijnlijke tong (iets verkeerts gegeten was mijn conclusie), kon mijn plas niet meer goed ophouden (heel vreemd daar ben ik altijd extreem goed in geweest) en heb inderdaad ook veel moeite met spreken (ik gebruik de verkeerde woorden terwijl ik iets heel anders bedoel). Ik heb tot gisteravond echter nooit de link gelegd dat dit alles in verband staat met elkaar en dat dit alles te herleiden is naar een tekort aan vitamine B12. Ik ben van de zomer zelfs naar verschillende opticiens geweest omdat ik wazig bleef zien en dat moest liggen aan mijn lenzen maar er was er geen eentje die tot diezelfde conclusie als ik kwam en toen heb ik ook dat geschreven onder de noemer van mijn moe zijn. Uw site is voor mij zo'n openbaring. Ik herken nu zoveel terwijl ik al die vage pijntjes en klachten elke keer maar heb weggeschoven. Hoe stom van mij. Ik had veel eerder naar mijn huisarts moeten stappen en niet zo koppig moeten zijn en het allemaal zelf wel op kunnen lossen. Ik moet mijn huisarts overigens nog inlichten over deze openbaring. Omdat ik die link niet zag en nu
wel vind ik het toch van belang dat ik mijn huisarts van al mijn symptomen inlicht (ik heb alleen verteld dat ik veel ziek ben en vaak moe). Ook wil ik laten onderzoeken of mijn maagslijmvlies de intrinsic factor nog aanmaakt, zeker gezien het feit ik al zo lang geen dierproducten heb gegeten en mijn B12 waarde maar 70 was. Mijn gevoel zegt me dat ik er nog op tijd bij ben en er niets aan over ga houden. Toch denk ik dat ik al veel te lang heel ver heen ben en vraag me af hoeveel schade er al is aangericht in mijn lichaam. Feitelijk ben ik al vanaf mijn pubertijd erg moe. Na school ging ik altijd eerst even slapen om bij te tanken, soms was dat een kwartiertje andere keren een paar uur en dat heb ik gehouden. Nu lig ik rond half negen of eerder al op bed om de volgende dag, mijn werkdag uit te kunnen zitten. Dat is niet normaal, dat wist ik en toch niet naar de huisarts gaan. Ook denk ik nu dat mijn burn-out van 2 jaar terug ook grotendeels te wijten was aan een vitamine b12-tekort.  Ik hoop dat u mijn verhaal kunt plaatsen zodat andere koppige mensen die het zelf wel beter denken te weten eerder die stap nemen om hun bloed te laten controleren op B12.  Christel 
Antwoord: Je klachten zijn duidelijk door het B12-tekort. En ik denk toch ook dat je de ziekte van deze site hebt. Het meer eten van melkproducten en het slikken veel extra vitamines hielp niet, daarom denk ik dat.

terug