Hoge B12-waarde zonder suppletie

Regelmatig komt het voor dat men denkt dat hoge waarden van B12 schadelijk zijn. Een hoge B12 is echter niet schadelijk. Als de waarde hoog is zonder geslikte B12 en zonder injecties, dan kan dit duiden op een onderliggend medisch probleem. Echter, dit geldt NIET indien dat door injecties of andere vormen van suppletie is gebeurd.
N.B. Een Actief B12 test die niet hoger test dan 128 pmol/l is hiervoor niet geschikt. Wil men hoger kunnen testen, dan dient het bloedmonster eerst verdund te worden.
Hieronder meer over een verhoogde waarde zonder dat men ooit injecties of hooggedoseerde tabletten heeft gehad:

Het merendeel van het via de voeding opgenomen cobalamine wordt opgeslagen in de lever. Normaal bevat de lever een voorraad van enkele milligrammen, hetgeen de lichaamsbehoefte voor meerdere jaren kan dekken. 
Stoornissen in de serum bindingseiwitten TCII en/of  HC of stoornissen in de opslagcapaciteit in de lever kunnen leiden tot verhoging van de serum cobalaminespiegel. In deze situatie waarbij klachten die op een functioneel tekort lijken, is het zaak om op MMA en homcoysteïne te testen.

Men kan stijgingen ook terugvinden bij de volgende aandoeningen:

Hematologische aandoeningen: 
• Chronische myeloïde leukemie (CML): meestal sterke verhoging van het serum cobalamine (soms tot 10 maal toe de bovengrens). Door het toegenomen aantal leukocyten is er een verhoogde productie van HC dat bij vrijkomen uit de cellen wordt verzadigd met cobalamine.

• Polycythaemia vera (PV): toename van serum cobalamine bij 30 tot 50% van de patiënten. De stijgingen zijn minder groot in vergelijking met CML, maar de oorzaak ligt ook bij een stijging van HC.

• Hypereosinofiel syndroom: kan gepaard gaan met een spectaculaire stijging van serum cobalamine (tot 30 maal de bovenste referentiewaarde). Ook hier ligt de oorzaak waarschijlijk bij een verhoogde productie van HC. Bij secundaire eosinofilie (o.a. op basis van parasitaire infecties) zie je een dergelijke toename niet.

• Acute myeloïde leukemie (AML): serum cobalamine stijgt slechts in 30% van de gevallen.

• Myelofibrose: stijging van serum cobalamine bij ongeveer 1/3 van de patiënten. 

Leveraandoeningen: 
• Acute hepatitis: verhoogd serum cobalamine bij 25 tot 40% van de patiënten.

• Levercirrose: volgens de ernst van het ziektebeeld kan het serum cobalamine oplopen tot 4-5 maal de de bovengrens van de referentiewaarden.

• Kinderen met cystische fibrose (CF): stijging van serum cobalamine bij het merendeel.

• Hepatocellulair carcinoom: bij meer dan 50% toename van serum cobalamine, met name het HC-gebonden cobalamine.

• Levermetastasen van borst-, colon-, pancreas- en maagcarcinoom: stijging van serum cobalamine bij 30 tot 40% van de patiënten.

Bron: Ned. Tijdschr. Geneesk. 9 maart 2002 pag. 459-464.

Artikel wat hier ook over gaat: The pathophysiology of elevated vitamin B12 in clinical practice. Klik hier