Onderzoek/publicaties naar B12-tekort in Nederland

Beginpagina

Laatste aanpassing: 27-01-14

07-08-2010

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) waarborgt de bescherming van proefpersonen betrokken bij medisch-wetenschappelijk onderzoek, middels toetsing aan de daarvoor vastgestelde wettelijke bepalingen en met inachtneming van het belang van de voortgang van de medische wetenschap. Hier vind je ook enkele trials aangaande vitamine B12.

Vitamine B12 deficiŽntie na oesophagusresectie met buismaagreconstructie. Meer info

Het effect van vitamine B12 suppletie op vermoeidheid bij patienten met het prikkelbaar darm syndroom
 en inflammatoire darmziekten. 
Meer info

Vitamine B12 en foliumzuur suppletie voor het voorkomen van fracturen bij oudere mensen.  Meer info


27-08-2008.
Artikel in het Tijdschrift voor Huisartsgeneeskunde, jaargang 17, nr. 12, december 2000

Dit artikel is geschreven door M. Mel, in 2000 huisarts te Eindhoven.
Hierin staat: "In het verleden zijn er vaak vitamine-B12 injecties gegeven op speculatieve basis voor een groot aantal vage klachten, zoals moeheid, spierpijn, brandende voeten, angst, artritis, hoofdpijn, verminderde en versterkte eetlust, slapeloosheid, gordelroos, verslechterde visus, vergeetachtigheid, flushes, depressie, pijnlijke tong, duizeligheid, obstipatie, impotentie, buikpijn en allergie."
En verder: "Ondanks dat deze therapie lange tijd te pas en te onpas werd gegeven, is er geen placebogecontroleerde, dubbelblinde studie bekend, die het effect van deze behandeling heeft aangetoond."

Indertijd was niet voldoende bekend dan er al een tekort op weefselniveau kan bestaan bij een normaal bloedbeeld (o.a. normaal Hb en MCV) en een laag-normale Totaal B12-waarde (onderste kwart van het bereik). De gedachte van te pas en te onpas in het verleden heeft er mogelijkerwijs toe geleid, dat er hierdoor een rem op de behandelingen met de injecties is gezet.
Omdat het bewuste blad niet meer verschijnt heb ik de pagina's gescand en als aparte .jpg bestanden hier beschikbaar voor de liefhebbers.
Pagina 1, pagina 2, pagina 3, pagina 4, pagina 5 en pagina 6.


American Journal of Clinical Nutrition, Vol 68, 328-334, Copyright © 1998

Role of cobalamin intake and atrophic gastritis in mild cobalamin deficiency in older Dutch subjects

Door D.Z. van Asselt en anderen.

Het artikel is hier te downloaden.


De Nederlandsche Internisten Vereeniging, opgericht in 1931, is de wetenschappelijke vereniging voor internisten en internisten in opleiding en als zodanig aanspreekpunt voor alle beroepsinhoudelijke en maatschappelijke aangelegenheden het specialisme Interne Geneeskunde betreffend.

De NIV geeft een Engelstalig wetenschappelijk tijdschrift uit: The Netherlands Journal of Medicine (NJM), waarin Nederlandse onderzoekers publiceren. Dit tijdschrift verschijnt tienmaal per jaar.
In het het jaar 2000, verscheen in nummer 57 het onderstaande artikel.

Clinical significance of low cobalamin levels in older hospital patients

Door D.Z. van Asselt en anderen.

Het artikel is hier te downloaden.


In Nederland wordt door  de Afdeling Klinische Chemie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ook onderzoek gedaan naar het homocysteÔne-, B12- en foliumzuurmetabolisme.


| Naar de beginpagina |