Bijltjesdag in Maastricht

[Home]

De Limburger van 20 jan 2006 onthult in een hoofdartikel hoe Sybe  Izaäk Rispens, wetenschapsjournalist, in het archief van het Max Planck Instituut te Berlijn de volgende brief ontdekt:


   
Deutsche Physikalische 
Gesellschaft E.VCharlottenburg 5.   
Wundtstr. 46        
den 9. Dezember 1938.

 

B-versie

       An die deutschen Mitglieder 
    der Deutschen Physikalischen Gesellschaft. 

 Unter den zwingenden obwaltenden  Umständen kann die Mitgliedschaft von reichsdeutschen Juden im Sinne der Nürnberger  Gesetze in der Deutschen Physikalischen Gesellschaft nicht mehr  aufrecht erhalten werden.
 Im Einverständnis mit dem Vorstand fordere ich daher alle Mitglieder, welche unter diese Bestimmung fallen, auf, mir ihren Austritt aus der Gesellschaft mitzuteilen, 
   
         Heil Hitler! 
   P. Debye 
Vorsitzender 


     uitspraak: de-bie
   niet: de-bij -e
   duits: de-bei
In handschrift vervolgt 
de secretaris van de DPG...


waarom die check na het versturen?

weigerde Debye een eerdere check?

  Herr Prof. P. Debye

hier ist der endgültige Wortlaut, den ich an
die Druckerei gesandt habe. Um
Missverständnisse auszuschalten, bitte ich
nochmals um Prüfung.               W Grotrian

   


In Nobelprijswinnaar met vuile handen  gaat deze brief, die al in 1988 door Rechenberg in Physikalische Blätter op pagina 418 beschreven wordt, een bizarre rol spelen:

[...
In november 1938, Lise Meitner was net veilig in Zweden aangekomen, maakten de nazi-leiders de balans op van de ‘Reichskristallnacht’: meer dan duizend synagogen waren afgebrand, zo’n achtduizend joodse winkels vernield en twintigduizend joodse mannen in concentratiekampen gezet. Voor Debye was het nieuws voornamelijk relevant omdat nu van hem werd verwacht dat hij alle ‘niet-arische’ leden van de ledenlijst van de Deutsche Physikalische Gesellschaft schrapte. Op 9 december schreef hij de volgende brief aan alle leden:

Gezien de dwingende heersende omstandigheden kan het lidmaatschap van rijksduitse joden, zoals beschreven in de Neurenberger wetten, binnen de Deutsche Physikalische Gesellschaft niet meer voortgezet worden.
In overeenkomst met het bestuur roep ik hiermee alle leden op die onder deze definitie vallen mij hun uittreding uit de Gesellschaft mede te delen.
Heil Hitler!
Peter Debye, voorzitter

De bijl was gevallen.
...] 

aldus Sybe Rispens, die tevreden toeziet hoe kranten en internet met zijn uitspraken aan de haal gaan.  Het ballonnetje, waarmee Rispens zijn nieuwe boek,  zo kort na het Einstein jahr, onder de aandacht wil brengen, is snel doorgeprikt...


Tot begin 2008 zullen deze beschuldigingen de wetenschappelijke wereld bezig houden.

Lees het vervolg van Bijltjesdag in Maastricht