VAN DOESBURGH.
DE VRIES VAN D........
SEMEIJNS DE VRIES VAN D......
ECHTE DE VRIES.
DE LANDVERRADER.

Deze divisie bestond voornamelijk uit vrijwillige SS-ers afkomstig uit de bezette landen onder bevel van meestal Duitse officieren. Een Nederlandse SS-Hauptsturmführer was dus een grote uitzondering.

 

Nadat de Russische legeronderdelen midden 1944 een groot deel van hun land hadden heroverd werden de Duitse Wehrmacht en SS-onderdelen gekonsolideerd en zo werd WIKING van augustus tot oktober 1944 ingezet tegen de (tweede) Opstand in Warschau.

 

Hierbij gebruikten de SS-pantzerwagens gevangenen als schild zodat de opstandelingen

eigen mensen moesten beschieten. Ook werden door deze SS-ers gevangen poolse (joodse) burgers en partizanen zonder proces geëxecuteerd. De SS-ers gingen zo te keer dat Duitse Wehrmacht-generaals er schande van spraken en probeerden de SS-ers bij het front weg

te halen.

 

Op het laatst van de oorlog, n.l. het voorjaar 1945, werd deze Divisie ingezet om het Russische Leger het pad af te snijden op de weg naar BERLIJN. Omstreeks begin 1945 begon dat in Hongarije en in diverse veldslagen zijn heel veel SS-ers omgekomen.

 

De Russen maakten geen SS-krijgsgevangenen, want voor dat soort tuig hadden zij geen eerbied. Dat had de Waffen-SS trouwens te danken aan het feit dat zij tijdens de veldtochten in Rusland alle krijgsgevangenen "afmaakten", nadat die meestal zelf hun graf moesten delven.

 

De "Wiking"-ers hielden zich niet alleen bezig met de Russen maar zorgde er ook voor dat alle door de Duitsers gevangen Joden (en dat waren er vele duizenden) in de richting van de Duitse concentratiekampen werden gedreven, lopend en wankelend wel te verstaan. Zieken werden vooraf afgemaakt en zij die onderweg bezweken kregen een nekschot. Dat was voornamelijk het werk van de SS en dus ook van nederlandse SS-ers.

 

Van 1988 tot 1993 was Mr. J.W. Semeijns de Vries van Doesburgh (de zoon van Willem van Doesburgh),  in dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken  van 1962 - 1997, als Ambassadeur geplaatst in Warschau.  Hij heeft daar in elk geval niets gedaan om het verleden van zijn vader goed te maken, integendeel!

 

                          Voor meer informatie over deze periode (klik hier!)  

WILLEM van DOESBURGH werd op 21 juli 1944  bevorderd tot SS-Hauptsturmführer terwijl hij was toegevoegd aan de SS-Pantzer Division "WIKING"; een zogenaamd "elitekorps".