Stamboom Familie Prenger 1469-2015

Vijf Eeuwen Historie ( 545 jaar)

Genealogie Prenger's
Hallie-Dusschoten
Venema-Groningen
London
Koel
Wolthers
Oosterhoff
Familie Foto's
Noord Ooster
Historie
Favoriete websites
Verweij Salland

 

                                                     

                                                                            Update 15.07.2015

klik hier voor familie grafiek.

Genealogie overzicht van de familie Prenger in Nederland. Er zijn diverse takken van Prenger's in  Nederland we kennen de Groningse tak, de Hardenberg tak en een tak in Noord Holland Haarlen en Amsterdam. De tak Enschede is een rechtstreekse afstammeling van de Groningse tak, Elzo Prenger, zoon van Roelf Prenger ging in 1888 naar Enschede. De overige Prenger's Gorinchem, Millingen, Sibculo, Wedde kunnen nog niet aan de Groningse stam worden gekoppeld, maar zijn wel zoveel mogelijk opgenomen op deze website. De lijn Milingen- Gorinchem- Dordecht behoren wel tot één tak, dit waren binnenvaart schippers langs de rivieren Maas en Waal.De familie Prenger uit Kleine Lindt is geëmigreerd naar Amerika, Missouri.

 

Vanaf het begin van de 16e eeuw komt het geslacht Prenger voor in Groningen, drs.O.D.J.Roemeling heeft in 1984 in Gruoninga een publicatie geschreven die begint met richter Johan Prenger, richter in Bellingwolde 1508-1517. In het geheime dagboek van de Groningse stadssecretaris Johan Julsing 1589-1594 komt Jacob Prenger voor als hopman in de 80 jarige Spaanse oorlog die duurde van 1568-1648.

Het wapen is beschreven  in "Armorial General" door J.B.Rietstap. Het wapen een Andreaskruis vermeerderd met vier gouden zespuntige sterren, in de afdelingen van het sautoir. De sirene houdt in de rechterhand een ovale spiegel en houdt de staart met de linkerhand stevig vast.

In 1508 komt Johan Prenger als richter in Bellingwolde voor. Vanwaar hij kwam hebben we niet kunnen vaststellen.

Reden om in 2008 het 500 jarig bestaan van de familie Prenger te vieren met een web site, waarin velen hun kwartierstaten en voorouders kunnen vinden, we wensen u veel plezier en kijken met belangstelling uit naar uw aanvullingen en mutaties.

In 2009 zijn de aangetrouwde families in beeld gebracht, het betreft de Familie's: Venema, Koel, Wolthers, London, Hallie, Dusschoten, Oosterhoff.  In 2010 zijn de Prenger's in het oosten, het zuiden en het westen van ons land ingevoerd, hoewel nog lang niet compleet. In 2011 is de Prenger familie die in Missouri-USA wonen en eind 1800 geëmigreerd zijn uit Kleine Lindt/Heerjansdam toegevoegd. Sinds 2012 is ook Amsterdamse tak van Steven Prenger uit 1681 opgenomen.

         Gezin Elzo & Wea.jpg (1728455 bytes)  

                Familie Elzo Prenger en Wea Geertsema(Enschede)

 

Website verhuisd in 2015 naar :\\home.kpn.nl\jprenger

Bronnen: Edwin Prenger, Losser; Lars Prenger; Jan Pranger Ede, J.P de Groot Hoogezand. 

Familie archief H. Deemoed Zutphen, van der Biesen(CBG), de Duffelt stamboom.

Boeken:  Boerderijenboek Vriescheloo en Met Bus, Trein en Tram door "t Wold en 't Oldambt

Opmerking: de bewijslast voor Arnt Prenger als de vader van Johan Prenger is nog niet geleverd.

Heeft u aanvullingen of heeft u andere opmerkingen over deze stamboom, dan hoor ik dat graag.

Beheerder: Jan Prenger, Zwolle mail: prenger.j@planet.nl

 

www.burchtwedde.nl  

www.genliasonline.nl

www.allegroningers.nl

www.groningsarchief.nl