Katten

Pers

Ook katten komen geregeld bij ons in de trimmerij. De meeste voor een kambeurt of alleen nagels knippen.

Maar het gebeurt ook vaak dat ze komen omdat ze in de klit zitten.   Dan is het voor de eigenaar om wat voor reden dan ook niet mogelijk geweest om de kat goed en geregeld te kammen.

Het zijn meestal langharen die komen. Maar soms gebeurt het ook wel met een korthaar. Dit zijn meestal oudere katten die zichzelf niet meer goed kunnen verzorgen. Die vachten kunnen dan ook gaan vervilten.

Het is belangrijk om direct van jongst af de kat aan het kammen te wennen. Dit gaat het beste met

 een  groffe kam       en een gewone kam   kam .

Begin met het elke dag even de kat te kammen zodat ze er helemaal aan wennen. Ze hebben er allemaal een hekel aan om de achterhand te kammen. Zet daar dan wel gewoon door met kammen. Het doet daar geen pijn en het maakt ook niet uit als ze op latere leeftijd  geholpen zijn.  Mensen denken vaak dat ze daarom niet meer de achterpoten mogen kammen.  Trap daar niet in.

Mocht het om de een of andere reden toch niet lukken en er komen klitten in vraag dan op tijd hulp. Je beter een klein klitje verwijderen dan dat je wacht tot er veel meer zijn of dat de kat zelfs vervilt! Je bent met een klein klitje veel sneller klaar wat voor de poes ook veel prettiger is. En het is voor de eigenaar goedkoper.

Nooit de poes wassen als er klitten in zitten, dat werkt dan net als wol het trekt nog meer in elkaar en je hebt dan zo vilt.  Dan moet je soms in het ergste geval de kat scheren.

 Vervilt Het resultaat ziet er niet uit zoals u ziet.

Als men tijdig naar een trimsalon gaat is dit te voorkomen.

Enkele klitten zijn zo te verwijderen met 
matbreaker.
Mat_breaker
Deze kam gebruik ik ook om de oude vacht in de winter te verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen. Ga naar een trimsalon als het kammen toch problemen geeft.  Vooral in de winter komen er gauw veel klitten omdat de kat vanaf oktober, november, december begint te verharen naar wintervacht. Het is elk jaar verschillend wanneer ze daar mee beginnen.

Wij kunnen erop wachten dat we vanaf januari weer veel telefoontjes krijgen om te ontklitten.  Laat de kat in de winter goed doorkammen in een trimsalon als het thuis problemen geeft.

Er zijn gelukkig steeds meer mensen die heel geregeld met de kat komen om hem klitvrij te houden. Dat varieert van 1 x per maand tot ca 1 x per kwartaal. Dat is geheel afhankelijk hoe de kat zich thuis laat kammen.

In de winter periode komen deze katten allemaal iets vaker omdat we weten dan het dan sneller misgaat.  Er wordt dan al erg veel wintervacht eruit gekamd, dit voorkomt later problemen.

De katten gaan bij mij niet onder narcose. Ze laten zich in een andere omgeving zich meestal veel beter behandelen dan thuis. Ook dat een vreemde ze onder handen neemt, brengt ze vaak genoeg onder de indruk zodat ze zich goed laten behandelen. De eigenaar blijft erbij om de poes vast te houden.

De materialen die ik voor perzen gebruik zijn:  een matbreaker, een kam, een groffe kam,een nagelschaartje en eventueel een kraag.

 katbenodigheden.jpg (9876 bytes)    Chuck matbreacker    Chuck kammen    Chuck met kraag

Als er nog vragen of opmerkingen zijn laat me dat dan weten.      

 

Hier kunt u ook terecht voor uw kat:

                                                               Drenthe

                                                                

                              Trimsalon Parfait

      Ida Huismans
     
Amen 45
     
Amen    tel: 0592-389309  

                             parfait45@planet.nl

 

Home Trimmen Konijnen Parasieten Borstels Wassen Foto's Kunst Links Route

 

                         

 

Goed verzorgde pers