SY01022_.wmf (1928 bytes)                                                          Parasieten  

 

Bij het trimmen komen ook dingen tegen die eigenlijk niet op/bij de hond/kat horen. De eigenaar wordt dan op de hoogte gesteld.

Wat we geregeld zien zijn:         1.    vlooien

                                                     2.    wormen

                                                     3.     teken

                                                     4.     cheyletiella (vachtmijt)

 

vlo

1. Vlooien

Vlooien kunnen nog al eens voor huidproblemen zorgen, dat is algemeen bekend. Ook zijn ze o.a. overbrenger van de lintworm.

KattenvloKattenvlo        

 

Er zijn erg veel verschillende soorten vlooien. Maar bij onze huisdieren komt  de kattenvlo het meeste voor.  Ook op de honden.   De vlooienallergie staat hoog in het lijstje van huidproblemen. 1 vlo kan voor een allergisch huisdier veel problemen geven. De hond/kat hoeft maar 1 x per week gebeten worden en heeft weken last.

Er zijn ontzettend veel middelen in de handel voor de bestrijding van vlooien. Maar gebruik bij allergische dieren iets buiten op de huid zodat de vlo dood gaat voor hij kans krijgt om het huisdier te bijten. Zoals bv.         Exil Duo Op of Knock Down

Duo Op hond                    

Bij middelen die ingegeven worden of die in de huid trekken moet de vlo eerst bijten voor hij dood gaat en heeft dan al weer voor  weken jeuk veroorzaakt.

Van de vlooienpopulatie zie je maar 10% als volwassen vlooien op het huisdier,  de rest zit als larfjes, eitjes en poppen in de huisomgeving. Het is dus heel belangrijk om de omgeving ook zeer goed te behandelen.

 vlooiencyclus  Op deze tekening is goed te zien wat de cyclus is van de vlo.                De vlooien en de ontlasting vinden we vaak wel op het huisdier maar de rest vindt men eigenlijk nooit. Mede omdat de eitjes grauw wit van kleur zijn  en de larfjes zijn maar ca 4 mm lang. 

Vlo eitjes. eitjes vlo ei ei       vlo larve larve

De larfjes kruipen direct weg naar donkere plekjes omdat ze lichtschuw zijn.  Na 3 vervellingen maakt hij een cocon waarin hij in een pop verandert Deze  poppen komen uit door trillingen in hun omgeving.  Eventueel kunnen poppen wel een jaar blijven liggen. Er zijn nog geen middelen om de poppen te bestrijden.  Als de vlo uit de pop komt heeft hij zo snel mogelijk bloed nodig om te kunnen leven, ze springen dus als het kan direct op een huisdier en anders op de mens.           

Bij de bestrijding van de vlo helpt stofzuigen wel iets, maar op deze manier wordt maar 25% van de vlooien aangepakt.

Men moet dus altijd de omgeving (huis) ook heel goed behandelen tegen vlooien, eitjes en larven.

Dit is heel goed mogelijk met Exil  Duo Om.  Duo Om

Er is ook een middel dat u het huisdier ingeeft en ervoor zorgt dat de vlooieneitjes niet meer uitkomen. Dit is Program. Maar dit voorkomt niet dat uw huisdier geen vlooien meer krijgt. Op termijn zult u geen nieuwe vlooien meer uit uw huis krijgen, maar op korte termijn zult u hier niet veel van merken als u een echt vlooienprobleem heeft.

 Logo Exil. Voor meer informatie over Emax producten vraag uw trimsalon of de  firma Emax   tel: 036-5223534     emax@xs4all.nl

 

2.  Wormen      worm

Alle honden en katten en katten hebben wormen als kitten of puppy. Honden worden in de baarmoeder al besmet met spoelworm. Kittens krijgen spoelworm via de moedermelk.

spoelworm kat  spoelworm hond Spoelwormen

Het is dus zeer belangrijk dat de fokker direct al begint met ontwormen. Daar mag je ook vanuit gaan als je een kitten of pup koopt.   Vraag wel goed na wanneer voor het laatst is ontwormt en met welk product.  U moet zelf    1 x per maand blijven ontwormen tot ze ca. 6 maand zijn.   Daarna is normaal gesproken 2 x per jaar voldoende, levenslang.

Wormen zie je normaal niet in de ontlasting.  Soms als een huisdier veel last heeft van wormen zie je dat soms in braaksel of geledingen van de lintworm in de ontlasting of rond anus.  Dit zijn dan net rijstekorrels als ze opgedroogd zijn.  " Sleetje rijden" kan een aanduiding zijn van aanwezigheid van  wormen. Het kan ook zijn dat de anaalklieren problemen geven. Dus dan anaalklieren laten controleren en/of ontwormen.

Lintworm  Lintwormen   segmentLintworm segment

Indien u iets van lintworm ontdekt dan ontwormen en na 1 maand herhalen.  Vlooien brengen lintworm over op de hond of kat.  Als uw huisdier last van vlooien heeft dan goed vlooien bestrijden en dan ook ontwormen. Ook al is dit een paar week eerder nog gebeurt. Dit is goed mogelijk met Exil Totaal kuur.

Bij katten die veel muizen vangen kunnen ook snel besmet raken door de lintworm omdat muizen ook een tussengastheer voor lintworm zijn net als vlooien. Deze katten mogen wel 4 x per jaar ontwormd worden of soms nog vaker.

 

3. Teken      

Vanaf het vroege voorjaar tot laat in de zomer gaan de teken ook weer voor problemen zorgen. De ene hond heeft er geen last van en de andere hond   heeft na elke wandeling meerdere teken.  Het is zeer belangrijk om de teken zo snel mogelijk te verwijderen van uw huisdier met een tekenpincet. Teken brengen ziektes over. Lyme disease is de bekendste.  Honden kunnen deze ziekte ook krijgen.  Behandel uw huisdier met een spray die ook tegen teken werkt.

 Hondenteken hondenteken

 

4. Cheyletiella

Cheyletiella ( vachtmijt) komt ook nog al eens voor.   Het lijkt net op roos, maar de honden hebben er erge jeuk van. In het engels heet het "walking dandruff"  dat  is vrij vertaald " wandelend roos".  Het lijkt net of de hond erg veel schilvers heeft.  Dit is goed te behandelen door een aantal keer met een goede vlooienshampoo te wassen.

 vachtmijt  cheyletiella

 

 Home Trimmen Katten Konijnen Borstels Wassen Foto's Kunst Links Route