Einde van deze pagina uk.gif (678 bytes) English Other languages: Babel Fish Translator

Inleiding

Sinds september 2003 is Kees Schouten de berijder van een ligfiets van het merk Velomobiel.nl, type Mango.

velomobiel_mango.jpg (214050 bytes)

Meer informatie over dit type ligfiets vindt u op http://www.velomobiel.nl.

Ik gebruik de fiets om dagelijks van mijn woonplaats Hoorn naar mijn werk in Heerhugowaard te rijden. Dat is een afstand van 18 kilometer. Ik ben geen racefietser, dus mijn tempo ligt gemiddeld (inclusief starten en stoppen) op 27 km/uur. Buiten de bebouwde kom rijd ik meestal tussen 30 en 35 km/uur, afhankelijk van de wind en mijn zin. Bij harde wind is 40 km/uur goed te doen, en mijn recordsnelheid is 62 km/uur.

De Mango bevalt me uitstekend, alleen de tijdwinst ten opzichte van een gewone fiets was minder dan ik verwacht had. Eerst moet ik andere schoenen aantrekken vanwege het SPD-systeem. Dan moet ik mijn fiets uit de schuur manouvreren. De verzekering eist dat ik een dubbel slot gebruikt, dus die moet ik losmaken. Dan mijn spullen (tas en schoenen voor op het werk) inladen en de fiets naar voren rijden. Dan instappen en wegrijden. Bij aankomst de omgekeerde volgorde. En daar trek ik ook nog een schoon overhemd aan. Alles bij elkaar ben ik 5 minuten meer kwijt met instappen en uitstappen. Op de 16 kilometer die ik rijd win ik met mijn Mango ongeveer 15 minuten en dus heb ik netto maar 10 minuten winst. Dat zou natuurlijk meer zijn als ik sneller zou rijden, maar dan zou ik op mijn werk moeten douchen, en dan ben ik misschien nog meer tijd kwijt. Het grote voordeel van een Mango is dat je lekker ontspannen ligt, en dat je nauwelijks last hebt van regen. Ook heb je veel minder last van koud weer. Bij temperaturen rond het vriespunt rijd ik in een t-shirt met korte mouwen.

Ik heb na 2 maanden een claxon ingebouwd, want de fietsbel die erin zit horen de meeste mensen pas als je als je vlak achter ze rijdt. En dan moet je sterk afremmen. Als ik geweten had dat Velomobiel.nl ook richtingaanwijzers kan leveren, dan had ik die waarschijnlijk ook laten inbouwen. Als je namelijk bij regen het deksel erop doet dan kan je je armen niet meer normaal uitsteken. Daarom gebruik ik een vliegenmepper in de vorm van een handje als richtingaanwijzer, wat overigens prima werkt, en regelmatig gelach oplevert van mensen die me zien.

Meer details en ervaringen neem ik op in mijn logboek. Ik hoop dat dit logboek nuttige informatie zal bevatten voor mensen die van plan zijn een velomobiel aan te schaffen, of die al een velomobiel hebben.

pictogrammen.bmp (37782 bytes)

Begin van deze pagina