De Kraaikop kriel

De Kraaikop kriel is een prachtig hoenderras. Het is een ras, waar je door gegrepen moet worden. Het is gemakkelijk te houden. De Kraaikop kriel is tamelijk rustig, de dieren zijn snel vertrouwelijk en de kuikens groeien redelijk snel op. De hennen leggen per jaar ongeveer 200 eieren bij een goede verzorging.

De naam van de Kraaikop kriel is ontleend aan de vorm van de kop, die ons doet denken aan die van een kraai. De Kraaikop is er ook in grote vorm. Het is een zeer oud Nederlands hoenderras. Ze zijn er in de kleuren: zwart, gezoomd blauw, wit en koekoek kleurig.

Fokkers zijn er maar een hand vol van. Opvallend is bij deze hoenders dat zij geen kam bezitten zoals doorgaans bijna alle hoenders, maar dit is het karakteristieke van dit ras net zoals de voet bevedering. Ik heb ze in de kleuren zwart en koekoek.

De Uilebaard kriel

De Uilebaard heeft een prachtige uitstraling met aparte kop. Ook de Uilebaard is een zeer oud ras. Dat is terug te vinden op de schilderijen van Jan Steen en Melchior d'Hondecoeter.

Dit type hoen wordt gekenmerkt door de typische uilebaardvorm van een uil, het heeft 2 kamdoorntjes op de kop boven de ogen. De leg is goed; ongeveer 200 eieren per jaar halen ze.

Ik fok sinds 1990 een nieuwe kleur, de z.g. zilver parelgrijs geloverde, die ik in 1996 voor het eerst ingezonden heb, op de bondsshow in Zuidlaren, om ze erkend te krijgen. Met een predikaat van 1 x zeer goed, 2 x goed en 1 x matig.

Andere kleuren die bestaan zijn:

Zwart Zilverpel Goudpel
Wit Zilver zwart geloverd Goud zwart geloverd
Gezoomd blauw Moorkop zilver Moorkop goudgeel
Koekoek Geel wit geloverd Moorkop goudbruin
Zilver parelgrijs geloverd

Er bestaan ook speciaalclubs die het in stand houden van deze rassen bevorderen. Zo is er de N.H.C. Nederlandse hoenderclub (deze bestaat sinds 1900).

De B.K.U. (Brabanter Kraaikop Uilebaard) deze club biedt wat meer ondersteuning speciaal voor de 3 rassen.

Er is enkele jaren geleden een boek uitgegeven met adviezen van fokkers en historische overzichten over het ontstaan van deze rassen, dit kunt U verkrijgen door het bij de boekhandel te bestellen met opgave van het ISBN 90-9007543-7

De Stichting Zeldzame Huisdieren kunt U ook raadplegen.

Voor organisaties en verenigingen is er een overkoepelend orgaan: N.H.D.B. http://www.nhdb.org/

Voor veel informatie kunt u een kijkje nemen op de volgende internetpagina's:
http://kippen.startpagina.nl/
http://www.avicultura.net/
http://www.szh.nl/rassen/hoenders/brabanter/algemeen.html
http://www.szh.nl/rassen/hoenders/kraaikop/algemeen.html
http://www.szh.nl/rassen/hoenders/uilebaard/algemeen.html
http://home.hccnet.nl/joke.osinga/ras

Voor meer informatie:
Le Coq Sportiv
Jan Kraan
1e Pallertweg 15
9545 TV Bourtange
e-mail: jan.kraan@hetnet.nl