home

wat kan u verwachten

hier is het begin

wie ben ik

Hier woon ik

Alledaagse belevenissen

angorakonijnen

angorakonijnen 2

de ukkesteyn kooikerhondjes

Puppie cursus

Kooiker varia en nieuwtjes

recent geboren kooikerpupjes

          Puppiecursus ja, Puppiecursus nee.
 
 
 
 
Vooral de laatste 10 jaar hoor ik heel vaak van de nieuwe baas van één van onze pupjes, dat zij plannen hebben om naar een puppiecursus te gaan.
              ik word dan in veel gevallen gevraagd hoe ik hier over denk.
 
 
       
 
                                        wij willen best naar een puppiecursus.
 
 
 
Vroeger was een puppiecursus een onbekend fenomeen.
Doordat de media, die incidenten, betrekking hebbend op dieren, o.a.  honden, deze tegenwoordig uitgebreid in de publiciteit brengen, is de belangstelling hoe men o.a. met zijn hond dient om te gaan hand over hand toegenomen.
 
Tevens is er door onze gewijzigde levensomstandigheden de laatste jaren ook een verandering in de omgang met onze huisdieren te constateren. Doordat onze levensstandaard hoger werd, hadden wij ook meer geld (over) voor de algemene verzorging, waaronder ook de opvoeding van onze honden valt.
 
Een aantal kynologenclubs begonnen met het organiseren van cursussen betreffende de omgang met honden.
De interesse in deze cursussen nam hand over hand toe, zodat niet alleen kynologenclubs zich meer bezighielden met deze materie, maar er op allerlei plaatsen "hondenscholen" werden opgericht.
U kunt zich voorstellen dat niet op alle plaatsen zowel de geestelijke- als de lichamelijke gezondheid van de hond en misschien ook wel van zijn baas hiermee gediend werd, wat niet wil zeggen dat er natuurlijk ook veel goede hondenscholen werden opgericht.
Ook de puppiecursus werd zeer populair.
 
 
 
       
 
        mag ik meedoen ?                    jullie zijn al te groot                  ik mag straks ook meedoen
 
 
Mijn mening omtrent deze cursussen is als volgt:
 
Een puppiecursus kan zowel voor de pup als voor de nieuwe eigenaar veel positiefs opleveren, als er aan enkele voorwaarden wordt voldaan.
 
Een puppiecursus moet een PUPcursus zijn, helemaal op maat gemaakt voor zeer jonge hondjes.
Een pupje van 8 weken zoals boven op de foto's te zien, vind ik persoonlijk te jong voor zo'n cursus, zoals deze in Nederland in het algemeen gegeven worden.
In mijn ogen zijn deze hondjes het babystadium net ontgroeid en eigenlijk nog net niet toe aan peuterspelletjes.
Het leeftijds- en ontwikkelingsverschil tussen een pup van 8 en 12 weken is heel erg groot en nodigt volgens mijn mening niet uit om gezamenlijk aan dezelfde cursus op hetzelfde niveau deel te nemen. 
 
Een pupje van 8 weken is een buitengewoon kwetsbaar hondje, wat de gezondheid betreft, het immuunsysteem is nog volop in ontwikkeling en de ontmoeting met vele jonge honden tegelijk brengt heel veel vreemde bacteriën met zich mee, die allemaal door dit prille immuunsysteem "verwerkt" moeten worden.
Niet elk zich ontwikkelend immuunsysteem is daar op deze leeftijd al rijp genoeg voor.
Het immuunsysteem van een hondje van 12 weken is veel beter voorbereid op een "bacterie invasie".
 
Een pupcursus behoort "vrijblijvend" te zijn, geen gehoorzaamheidscursus in een notedop, maar wat "hondenpsychologie" vertellen aan de nieuwe eigenaar en op speelse wijze de pup wat kleine vaardigheden bijbrengen.
Bijvoorbeeld, ik heb toevallig een gesprekje op straat met een kennis,wat verwacht ik dan van mijn pupje,die ik toevallig aan het uitlaten ben?  Deze zal dan even het geduld op moet brengen, totdat de baas uitgepraat is en het is dan in ieder geval niet de bedoeling dat deze de enkels van de baas voor kluif aanziet tijdens het praatje.Hoe leer ik mijn pup, dat hij dan even moet wachten?
De cursus moet altijd plaats vinden op een stroeve ondergrond en niet op marmoleum o.i.d., die ondergrond is te glad voor onervaren puppielijfjes.
 
Er wordt door de pupjes nogal eens een kwartiertje zonder aangelijnd te zijn met elkaar "gespeeld" na afloop van de cursus, die eigenlijk nooit langer dan zo'n 25 minuten mag duren.
Dit "spelen" is in mijn ogen niet altijd zo positief als de bedoeling daarvan uiteraard wel is.
Een kooikerpup van 9 weken waardeert het echt niet als er een labrador van 12 weken bovenop hem springt.
Je legt op deze manier de kiem voor blessures en angst voor andere honden.
 
LAAT ALLEEN HONDEN VAN HETZELFDE FORMAAT EN VAN DEZELFDE LEEFTIJD MET ELKAAR SPELEN.
 
 
         
 
                              
                                         poezensocialisatiecursus voor pupjes
 
 
U zal bij mij NOOIT een kooikerpup van 12 weken met zijn soortgenoot van 9 weken zien spelen, de jongste wordt gegarandeerd "overspeelt" en dat is vragen om narigheden zoals blessures en zelfs angst voor hun soortgenoten.
 
Een puppiecursus, die georganiseerd is vanuit de gedachte, hoe ontwikkel ik een pup, zodat hij dit als een pleziertje blijft beschouwen en dat geldt ook voor de baas is buitengewoon de moeite waard om eens te bezoeken.
 
 
                                                       
 
ik heb met mijn 10 weken al een heleboel vaardigheden opgedaan, ik kan al even stilzitten en mag daarom logo van de homepage zijn.
 
meer nieuws en informatie, klik op het woordje home links onderaan deze pagina.                    
 
 

[home] [wat kan u verwachten] [hier is het begin] [Alledaagse belevenissen]