Kareltje; onze tuin- marter

Onze eerste kennismaking met Kareltje was kostbaar. Een waarwschuwingslampje op het dashbord van onze auto gaf aan dat er iets met de electronica fout was. Een van de sensoren van de motor was defect. In de garage bleek dat een kabel doorgebeten was. Bij verdere inspectie in de garage bleek ook dat de bekleding aan de onderkant van de motorkap, om het geluid van de motor te dempen, ook grotendeels verdwenen was. Duidelijk weggekrabt door een beest scherpe klauwen. Allemaal duidelijke aanwijzingen voor een marter die vaak een nog warme motor opzoeken  en bekend staan voor het doorbijten van kabels en rubber van bepaalde autos. De schade aan onze auto kostte bij elkaar toch een paar honderd Euro.

Een piepertje in de auto gebouwd met een lampje wat om de paar seconden even aan en uitgaat en daarmee is dat probleem opgelost (hopen we).


De bekleding onder de motorkap van de auto, grotendeel weggekrabt door een beest met scherpe klauwen.

In 2012 was het weer raak. Toen vond ik een gemummificeerde mol bovenop de motor van onze auto. Waarschijnlijk achtergelaten door dezelfde marter want hoe anders komt zo'n graver onder de motorkap terecht.

Om het beestje een naam te geven hebben we hem / haar toen maar Kareltje gedoopt. In de sneeuw zagen we sporen naar een grote takkenhoop achterin de tuin. Zat daar een poes, egel of misschien de verblijfplaats van Kareltje?

Een neefje die bij onze logeerde had 's ochtends vroeg door het raam een beest gezien met een lange staart. De beschrijving leek op die van een marter.  
De mummie van een mol, uitgedroogd bovenop de motor van onze auto, waarschijnlijk achtergelaten door een marter.
Pas na de aanschaf van een speciale 'wildlife' camera konden we gaan proberen om Kareltje daadwerkelijk op te sporen. Zo'n wildlife camera heeft sensoren die de camera aanzetten als ze een beweging detecteren. 's Nachts wordt dan een opname met infrarood gemaakt. Omdat we dachten dat Kareltje wel eens in de takkenhoop zou kunnen huizen hebben we daar de camera het eerst opgesteld. Die eerste keer was direkt raak. Kareltje op de foto op het pad dichtbij de takkenhoop. De theorie leek correct.
 
Wat zou er nog meer 's nachts in de tuin rondkruipen? Om die vraag te beanwoorden hebben we de camera op een plaats neergezet met uitzicht op een holle berkeboom. Tussen de wortels van die boom hadden we een gat gezien wat in de laatste weken verder uitgegraven leek.  Bij de eerste poging bleek te camera te laag opgesteld want het leek erop dat een egel vlakbij langsgelopen was en behalve wat vage stekels was er niet veel te zien.

De week erna hebben we de camera wat hoger gezet. De volgende fotos waren tot onze grote verbazing allemaal van Kareltje en het leek wel of hij het was die in de holle boom zijn holletje had. 
 
 
 
Op een klein stukje video bleek al snel dat Kareltje inderdaad in die holle boom een schuilplek heeft.

Kareltje worstelt zich uit de boom.

Kareltje op stap bij zijn boomhol.
Natuurlijk is het niet verwonderlijk dat we een marter in de tuin hebben. Het bos is langs de deur en dat is weer een deel van het Nationale Park De Meinweg waar onlangs (Maart 2013) de zeer zeldzame boommarter ook gesignaleerd is. Waarschijnlijk is onze Kareltje een gewone steenmarter, maar voor een determinatie heb je toch een expert nodig.

Marters zijn zo groot als een slanke poes en Kareltje kan zich toch door het kleine gat in onze holle boom worstelen. Ze eten voornamelijk muizen, ratjes, eekhoorns, maar ook vruchten, bessen, kersen, vogels, kippen en eieren.

In juni plaatsten we de camera op een andere plek in de tuin, met wat meer zichtveld. Dat gad al direkt andere beelden. Een ontmoeting met onze tuin-egel waarbij ieder onverstoord zijn eigen gangetje gaat.


Egel in zicht

Maar dan is daar een verrassing. Een stukje film met een marter die links uit beeld verdwijnt en al snel komt er rechts weer een marter in beeld. Zo snel kun je de bocht toch niet om? Jawel hoor, op de volgende opnamen zagen we twee marters en daarna een beetje rollebollen recht voor de camera. We hebben dus misschien zelfs een stelletje in de tuin?

Met zijn tweetjes

Back to home page, terug naar home page


@ J. Schreurs 24/06/13