Read English text
ENGLISH

Follow Radio Augias on Twitter
Augias weblog
Reageren? Vragen? Zend ons een
  Radio Augias Logo

Radio Augias

Luisteren? Hier!

Studentenradio anno 1976-1979

Voorgevel Het begon met een luidsprekertje in de keuken, aangesloten op de hifi van n van de studenten. Het groeide uit tot een radiostation waar we de muziek draaiden die we leuk vonden in de late jaren zeventig.
Vanuit een studiootje aan de Paarlstraat 14 in Utrecht zond Radio Augias van 1976 tot eind 1979 haar programma's uit naar de bewoners van het daar gevestigde studentenhuis, Huize Augias. Door op je versterker of radio de AUX-knop in te drukken, werd je verbonden met de studio en kon je naar popmuziek luisteren. Het format kan met twee uitspraken worden aangeduid: "Wat jammer dat Radio Veronica, Radio Atlantis en Radio Noordzee weg zijn" (het was pas 1976!) en "in dit huis doen we wat we leuk vinden".

Radio Augias op het web

Programmering nu
We hebben verschillende shows:

Vanaf 1980 was het een tijd stil rondom Radio Augias, maar eind jaren '80 konden we het toch niet laten. Verder dan onze eigen stereo-installatie kwamen we vaak niet, totdat het internet nieuwe mogelijkheden ging bieden.

Webstream

Anno 2017 duikt Radio Augias af en toe een paar uur op als webstream voor een beperkt aantal luisteraars. Mail ons even als je een aankondigingsmailtje wilt hebben. De player geeft een foutmelding wanneer Augias offline is.

Zend ons een

Er is ook wel wat gerommeld met Augias-accounts bij Mixlr, Yahoo Launchcast en Jango, maar dat was het niet helemaal.

De online versie van Radio Augias is een nauwkeurige reconstructie van het jaren-70-station. Je hoort dezelfde muziek die we toen draaiden. Er zijn veel opnamen bewaard gebleven met de stemmen van toen, en die komen regelmatig voorbij. De oude jingles zijn afgestoft, bijna vergeten tunes zijn teruggevonden, je hoort het allemaal. De programmering zie je hiernaast. Ieder uur biedt een mix van genres en favorieten van Elke, Aart, Bart en Rob; alleen om zeven uur 's avonds draaien we een half uurtje rock'n roll.

Podcast

Daarnaast is er de Augias podcast. Beluister 'm via het Augias weblog, waar je je ook gratis kunt abonneren op de podcast.

FM - Tenslotte heeft Augias in het eerste decennium van de 21ste eeuw vanuit Hilversum nog uitgezonden op 105,8 Mhz in de FM-band, wanneer die evenementenfrequentie tenminste vrij was.

De reconstructie was ook ruim een half jaar te horen via Radionomy, van 9 december 2009 tot 15 augustus 2010, 24 uur per dag. We moesten stoppen omdat onze host, Radionomy, nieuwe minimum-luistercijfers invoerde. We konden niet voldoen aan de norm van 130 luisteruren per dag; we schommelden rond de 85. Nog altijd zo'n 42 mensen die een uur of twee per dag naar Augias luisterden! Doorgaan na 15 augustus 2010 had betekend dat we zelf de royalties voor de gedraaide muziek moesten betalen, zo'n 750 euro per jaar. Tot die datum nam Radionomy de kosten voor haar rekening.

Rob en Aart lang haar
Rob (l.) en Aart, 1977

Presentatoren

De deejays waren bewoners van huize Augias en hun bezoekers, die ook eens achter de microfoon gingen zitten en soms bleven terugkomen om programma's te maken. Hun namen:

Aart van Asperen. Draaide Pink Floyd, Lou Reed, mooie zangeressen, en bereikte creatieve en komische hoogtepunten in zijn radio-interactie met:

Rob Kievit. Een onversneden vrije-radioluisteraar sinds midden jaren-1960, in Den Haag opgegroeid. Draaide veel gouwe ouwen en produceerde jingles.

Tejo (Theo) van der Weiden/Weide. Een vriend van Aart, en een lakonieke Jimi Hendrix-fan met een fraai stemgeluid. Iemand die het talent had om achter de microfoon zichzelf te blijven en de luisteraars toesprak alsof het zijn vrienden/vriendinnen waren. En dat waren ze dan ook.

Tejo van der Weide
Tejo van der Weide, 1976

Jan Hofdijk. Spraakwaterval en parodistisch genie. Trad slechts een keer of twee op, maar liet daarmee een verpletterende indruk achter.

Arthur (achternaam vergeten). Geen programma's van bewaard gebleven.

Coen Leo ('Jazzy Coen'). Had een jazz-programma, helaas niets van bewaard gebleven.

Geen deejay, wel een Augiasstem: Elke Pluijmen. Ze zong jingles en dook af en toe op in programma's. Meestal hartelijk lachend, soms een verzoekje in de microfoon fluisterend.

Bart Heinrichs was een trouw luisteraar, leende z'n stem aan enkele jingles en begeleidde zichzelf in vier opgenomen liedjes op de gitaar, waarbij hij een duo vormde met Karin Lopulalan.

Where are they now?

Waar zijn zij nu, volgens onze laatste gegevens? Aart regisseert films die ergens over gaan en woont nog steeds in de regio Utrecht; Bart brengt mensen met elkaar in gesprek, Rob is zelfstandig gevestigde stukkenschrijver en audioknutselaar; Tejo, Arthur en Coen: die zijn we uit het oog verloren; Jan is advocaat in vluchtelingenzaken.

Elke P
Elke Pluijmen in de studio, 1976

Elke waakt over de veiligheid van historisch erfgoed en woont met Rob in Maastricht.

Welke muziek hoor je op Radio Augias?

De artiesten die we draaiden in de tweede helft van de jaren '70, actueel en oldies. Bijvoorbeeld: Lee Curtis, Chicago, The Who, Elvis Costello, Jimi Hendrix, The Shoes, Steve Miller Band, Gruppo Sportivo, The Muppets, Ennio Morricone, The Shangri-Las, Flying Lesbians, Chris Montez, Rolling Stones, Eric Clapton, Mike Oldfield, Beach Boys, Kate Bush, Wings, Starland Vocal Band, Creedence Clearwater Revival, The Doors, Supertramp, The Moody Blues, Neerlands Hoop in Bange Dagen, Kraftwerk, Janis Joplin, Rare Earth, Supersister, Booker T and the MGs, Pink Floyd, Joe Jackson, Fields, Bo Hansson, Fleetwood Mac...

Verder de uitverkoop-singeltjes van V&D, dus regelmatig onbekende, geflopte hits van bekende artiesten.

Kraak, ruis en gezweef van vinyl en cassette

Een groot deel van de muziek bestaat uit gedigitaliseerde vinyl-LPs en singles en cassette-opnamen - niet opgeschoond! Compleet met verfrommelde tape-dropouts, soms ruis, en statisch LP-geknetter, dus je hoort de onvervalste jaren-70-sound, van voor de CD. Een klein aantal belangrijke nummers uitgezonderd. En criterium staat voorop: alles wat je hoort is ouder dan 1980. (Van een paar nummers konden we alleen maar een latere remix terugvinden, maar mondje dicht.)

Apparatuur en programma's

Studiofoto Radio Augias
In 2011 vonden we eindelijk een foto terug waarop de studio duidelijk te zien is, hier met Aart in actie tijdens de aartsjoo. Vergelijk de apparatuur uit 1976 eens met de reconstructie anno 2009 hieronder!
Studiofoto Radio AugiasEen foto van de originele studio was in 2009 nog niet teruggevonden. Uit ons geheugen maakten we een reconstructie met bewaard gebleven spul: de Philips-bi-ampliradio die als centrale versterker diende; het zelfgebouwde zeskanaalsmengpaneel; een van de twee Philips-cassetterecordertjes waarop we jingles draaiden; de V&D-koptelefoon; de microfoon die via een 'geleende' laboratoriumklem bevestigd is aan een stang aan het plafond; een Dual-draaitafel (we hadden een andere), een radio i.p.v. de radiorecorder die er ook niet meer is; portret van 'Toet' die toezicht houdt; lijstje met jingles aan de muur; en natuurlijk: heel veel singeltjes, cassettes en LP's.

De geluidskwaliteit van Augias werd sterk bepaald door het feit dat we als studenten wel tijd zat hadden, maar geen geld. Recorders, platenspelers, versterkers: het was een bijeengeraapte verzameling, maar we konden ermee uit de voeten. Anno nu zou het zo niet meer kunnen, maar in de "Seventies" had nog niemand van digitaal geluid gehoord.

De programma's waren bijna allemaal live. Een enkel vroeg ochtendprogramma werd 's avonds tevoren opgenomen, en soms de Aart-show ook (dan kon hij zelf luisteren).

Reageren? Vragen? Zend ons een

Over de jingles

De jingles zijn in veel gevallen resings van Amerikaanse jingles die we, zonder tekst, in het publieke domein aantroffen op jingle-elpees van Jumbo records (JR1: 40 all-time favourite jingles, en JR4: jingles from radio) en van Monopole (MLP 792 en MLP 0399/863), in het jingle-item van Ferry Maat in de Soulshow, of in de aircheck-verzameling van Rob Kievit. Veel Veronica-epigonisme, maar imitatie is de vleiendste vorm van bewondering, dachten we.

ID Elke mp3: de meest gebruikte jingle van Radio Augias. Music track van de LP 200 discotheque jingles. Ingezongen door Elke Pluijmen.

Au, au, Augias mp3: a capella-jingle, gezongen door Elke en Rob. 'Augias' later ook gebruikt in andere jingles.

Paarlstraat 14, de gang
De receptie van Radio Augias, 1977
Jinglefabriek: hoe maakten we een jingle? Een parodie op onszelf. Geeft tevens aan hoe toepasselijk de naam van huize Augias was. Stemmen: Rob en Aart. 'Kopje thee': onze favoriete drank. Brom en galm: beide onlosmakelijk verbonden met onze uitzendingen. 'Scriptgirl? - Je bent ontslagen!' Verwijzing naar scriptgirl van de VOO die door Rob Out ontslagen werd toen ze geen sigaretten voor hem wilde halen.

Tejo oeps: 'In sounds with the win sounds' van Radio Atlantis, met de stem van Tejo.

Tejo - sounds like fun + talkover pad: Music track afkomstig van een aircheck zonder stationsnaam. Stem: weer Tejo, die zich vergrijpt aan de nagalmveer.

Radio Augias met Rob en Aart: Music track: Frans Mijts Orkest, van de Veronica-dubbelelpee (1975). Ingezongen door Rob Kievit, met de tekst: 'Radio Augias met Rob en Aart, muziek in de Paarlstraat' , een verwijzing naar ons adres. Het toenmalige woninkje, Paarlstraat 14 in Utrecht, is inmiddels gesloopt.

Parelplaat mp3 Het radiostation in de Paarlstraat had natuurlijk z'n eigen wekelijkse alarmtroeteltreiterschijf: de Parelplaat, ook wel geschreven als Paarlplaat. Music track: van 'Direct from the Stateside hot one hundred, this is an American chart breakout'. Stem: Rob. Derde versie van deze jingle; de eerste bevatte nog de overbodige woorden 'Dit is de...'; de tweede had een iets langer intro en nog geen phasing. In ieder programma werd de parelplaat als eerste gedraaid. Het was meestal een nummer dat een van de deejays bijzonder had aangesproken, en niet noodzakelijk een nieuw nummer met hitpotentie. Er waren LP-tracks bij, geflopte singles, van alles.

Info Elke: Music track en koor van de mini-LP 40 all-time favourite jingles van Jumbo records. Station ID ingezongen door Elke. Na deze jingle gaven we nooit informatie.

Swingle: Komt ook van de 40 all-time favourites. Lijkt op de Swingle Singers. Radio Augias met muziek: Rob zingt. Nou ja, zingt.

Open/dicht: Van 40 etc. Music track van een bekende sonovoxjingle, maar zo'n ding hadden we natuurlijk niet. Geen probleem, met de neus open en dicht, vandaar de naam, ging het ook. Een beetje phasing eroverheen, voilà.

Whoopee mp3 40 a.t.f. Als ik later Sentimental Journey Whoopee op Veronica Radio 2 hoorde, moest ik altijd aan deze denken. In 1976 ingezongen: 'Radio Augias met Robbie', door Elke & Rob.

Jazzy Coen Leo
Jazzy Coen (Coen Leo), 1977
Internationaal mp3 Als Hagenaar hoor je zo'n jingle met Group 1850 te hebben. En internationaal is een mooi woord. Maar op Augias hoorde je naast Nederlands soms ook Engels, Duits, Limburgs of Spaans spreken, dus het mocht. Stem: Rob, drums: Group 1850 Mother Nohead met Augias' eigen phasing. Hoezo Veronica-epigonisme?

Radio Augias + bass talkover bed mp3: Op basis van een bassolo op de LP Illusions on a double dimple van Triumvirat (Harvest C062-2949LD), met zang van Rob. Nog steeds erg goed. Wat waren we toch dol op phasing.

Ahh mp3: Music track van de LP 100 discotheque jingles (East Anglia Productions EAP 1001SLP). Stemmen: Elke en Rob.

Fluit mp3. Rob fluit, Aart zucht.

Big band Augias mp3. Een geweldige Veronica-jingle, met Elke's Augias in plaats van Veronica. Klinkt ook leuk in mono.

Radio radio Au Au. Een vroege voorstudie van scratching. Elke's ID verknipt.

PAMS of Dallas. Uit dank voor de vele 'geleende' tracks en cuts maken we graag even reclame voor deze helaas te vroeg heengegane producent. Van een aircheck.

Groot ego. Van de producer. Music track: een aircheck.

Ik luister altijd naar: Elke spreekt over het laatste instrumentale stuk van The instant action tune of the hour. 'het programma van Robbie, op' is er later uitgeknipt.

Kadoshow 10cc mp3: Als er iemand in huis jarig was, kreeg hij een Kado-show aangeboden met zijn eigen lievelingsmuziek. Music track: I'm not in love van 10cc.

Kadoshow wish: mp3 Het einde van kant 1 van Wish you were here van Pink Floyd, met de Kievit-klonen en twee glaasjes.

Bart Heinrichs
Bart Heinrichs
met gitaar en peuk, 1977
Radio Augias zeker? mp3 Verwijzing naar het wow-en-fluttergehalte van onze machines. Stemmen van Bart Heinrichs (bewoner) en Rob. Er hangt een talkover-bedje achter, bestaande uit het eerste couplet van onze stationstune.

Kado super mp3: Gemaakt voor 16 augustus 1976. Intro van A girl named like you van Supersister (Superstarshineversie Polydor 2419 030). Na tekst werd plaat ingestart en de uitloop van de jingle langzaam weggefaded.

Pauzeteken mp3 + pips: Als Serieus Radiostation liet Radio Augias zijn uitzendingen natuurlijk voorafgaan door een Pauzeteken om het 'Afstemmen' te vergemakkelijken. In anderhalve minuut werd het zes keer gedraaid, met daarna de pips. Het pauzeteken is een stukje fluitmuziek uit het linkerkanaal van de Stationstunesingle op 33 toeren, met een dot galm. De pips zijn een erfstuk van Veronica - mooier dan de publieke pips. Na de pips kwam de tune.

RADIO AUGIAS STATION TUNE: De single Clapping Wings (Lumni) - Duke of Burlington (Pink Elephant 22.589 H/Du 22.137). De uitzendingen openden en sloten ermee. Hij komt ook voor in jingles.

Maandag Robbie mp3: Zelden gebruikt, maar leuk om Elke nog eens te horen. Muziektrack van een aircheck.

Bent u deze ook al vergeten? Herinnert u zich deze nog?

Word wakker: een all-time favourite met Elke en Rob. Werd gebruikt compleet met het geklets eromheen.

Aartmuziek: Elke, met op de achtergrond eerst Pink Floyd en dan Mind music.

Aarts aandachtplaat: Hittip. Om onduidelijke redenen had alleen Aart een aandachtplaat. Sergeant Pepper en WABC Number One.

Aartshow: Stipnotering/Swinging Radio England, en Rob weer.

Bal gehakt: de ijscoman was een welkome gast op de stoep voor de studio. 'Hèje die baal gehaakt ook' is een buurvrouw, de lach en het woord 'chagrijn' zijn van Aart.

Augi-jahas! Robs eerbetoon aan In New York it's number one.

Internationaal - music Snel geknipt, snelle jingle. Van een elpee, met Elke en Rob ertussen.

Good guys a gogo: van een LP, met Rob overgemoduleerd eroverheen.

Netwerk ID: De stationstune en ID (Elke). Radio Augias op het Net? Dat hadden wij al in 1976.

Deejay in Tejater Kikker
De Radio Augias Drive-In Show in Tejater Kikker, met DJ Rob Kievit (l.)
Kikker mp3: Radio Augias verzorgde af en toe de muziek op feesten die door bewoners of bezoekende luisteraars elders gegeven werden. In dit geval het feest van Guus (van Dongen), Walter (Swagemakers), Elke (Pluijmen), Henk (een vriend van Guus), en Arjo (ook), op 24 juni 1978 in Tejater Kikker, toen nog aan het Janskerkhof. Muziek: Groovin' with Mr. Bloe, niet door Mr. Bloe, maar een iets fellere versie door een onbekend studio-orkest. Deze jingle werd als promo gebruikt tijdens de uitzendingen in de weken voor het feest. Phasing en stem: Rob.

Aart, Rob, Arthur, Tejo, Jazzy Coen: de deejays. Geknipt uit een namaak- Veronica-drive-in-show-promo, waarvan flarden op de achtergrond te horen zijn.

De vertrekkers: montage van vertrekkende feestgasten bij de deur van Paarlstraat 14 en bewoners. Ergens in 1976 of 1977 opgenomen en aan elkaar geknipt, met de stemmen van:
'Pom uche': ?
'Elke, niet te laat en niet te zat': Monique (van Hooff?)
'Tot ziens. Daag.'
'Ajuu paraplu': Monique weer.
'Grootste...' zegt Elke.
'Hahahaha - Radio Augias zeker': Bart
'Wat een gelul': Coen Leo
'Ja, als je 'm uitzet': Rob 'double dimple' Kievit
'Of begrijp ik het nog niet?': Sander Djajadiningrat

Vaarwel: Montage van de naam Augias uit allerlei jingles. Gebruikt in een van de laatste uitzendingen. Radio Augias is niet echt opgehouden met een Laatste Uur en een Tikkende Klok. Het ging meer als een Nachtkaars.

Bewaarde fragmenten

De Aart-show met een live-jingle, en een countdown van East Anglia productions. Na She was naked wordt Aart door een jingle verrast en vergist zich in een fader waardoor Supersister weer opduikt. 30 december 1976.

De Aart-show met zijn eindtune: 'Careful with that axe, Eugene' van Pink Floyds Ummagumma (Harvest SMH 2212/13). 30 december 1976. Later gebruikte hij een kabbelend nummer van de LP Holland van de Beach Boys als tune.

Jan Hofdijk: met een parodie op de eindeloze domme telefoonspelletjes van de Tros op Hilversum 3. 30 april 1978.

Rob: wil van de Beach Boys af, en mag Gentle Giant opzetten. 2 augustus 1976.

Internationaal! - Mexicaanse bezoekster draagt Grieks plaatje op aan haar Duitse vriend Rolf. Uit de Kado-show van 16 augustus 1976.

Tejo: baant zich een weg door de jingleverzameling en de muziekbandjes. Tevens wordt duidelijk dat Huize Augias zijn naam eer aandeed. 25 september 1976.

Rob: Heeft een uur van zijn programma opgenomen en draait de eindtune omdat de cassette bijna vol is, maar gaat gewoon weer verder na het einde van de opname. 4 december 1976.

Deze tekst, en opnamen van de jingles, zijn ook gedeponeerd bij

Jingleweb

Genootschap Radiojingles en Tunes

Deze bladzijde is gemaakt op 28 december 2000; bijgewerkt 10 april 2005, van foto's voorzien begin 2007, nog eens bijgewerkt in november 2009, en weer eens een keer in juli 2010. En in maart 2016... veertig jaar na het begin van Radio Augias. Verhuisd naar een andere server op 20 maart 2018. Een paar linkjes bijgewerkt in maart 2020.

Terug naar af