Home
Rasstandaard
Vacht-verzorging
Geschiedenis
Gezondheid
De Cairn Terrier

De Cairn Terrier is een vrolijke, zelfverzekerde, eigenwijze hond met zeer veel energie.

Lucky en Elvi

Van oorsprong werd de Cairn in Schotland gebruikt om het ongedierte in steenhopen (Cairns) te vangen en doden. Ze moesten zich in nauwe gangen wringen en daar het gevecht met o.a. ratten aangaan. Men wilde onbevreesde, sterke honden van een niet al te groot formaat voor dit werk. De hedendaagse Cairn Terrier heeft nog steeds een goed ontwikkelde jachtdrift en werklust.

Xanthe

Een volwassen Cairn Terrier weegt ongeveer 7,5 kilo en heeft een schofthoogte van rond de 30 centimeter. Het opvallendste aan de Cairn is de harde bovenvacht, die met de hand getrimd moet worden. Deze vacht beschermt tegen alle weersomstandigheden. De Cairn kan allerlei vachtkleuren hebben, behalve zwart of wit. Ook kunnen er meerdere kleuren in de vacht zitten. Vooral bij Cairns met meerdere kleuren zie je het "toverbaleffect". Afhankelijk van het seizoen, de lengte van de vacht of de leeftijd van de hond verandert de kleur.

Bas

Hoe vertederend een Cairn ook is, hij heeft een consequente opvoeding nodig. Daarnaast moet hij zijn energie kwijt kunnen door middel van spelen of tijdens een lange wandeling. Een Cairn is absoluut geen schoothond, hoewel een knuffel op zijn tijd zeker gewaardeerd wordt.

Tommy