Vorige

Home

Volgende

Gasslete, het Scheuer-orgel, 2008
Het huidige orgel staat sinds 1995 op de orgelgalerij tegen de westgevel van het schip. Het werd in 1839 gebouwd door Johann Christoff Scheuer  ten behoeve van de Nederlandse hervormde kerk te Woudsend. Deze Johann Christoff Scheuer (1776-1854) was afkomstig uit Emlichheim (Dld.) en als organist-orgelbouwer aanvankelijk gevestigd te Coevorden en later werkzaam in Zwolle. Omdat Woudsend in 1938 afzag van een noodzakelijk geworden grondige restauratie van het Scheuer-orgel en voor een nieuw mechanisch orgel koos, werd het orgel gesplitst. Het orgel werd verkocht aan Gereformeerde kerk te Kollumerpomp en het bovenwerk ging naar de Nederlandse hervormde kerk te Hemrik. In 1978 kreeg Kollumerpomp een nieuw orgel en werd het Scheuer-orgel uit die kerk opgeslagen bij orgelbouwers Bakker en Timmenga te Leeuwarden. Vanuit deze werkplaats kreeg het in 1995 als bestemming de kerk van Gasselte. Dit ter vervanging van het rond rond 1929 aangekochte, oorspronkelijk uit 1840 daterende, orgel dat daar toen stond. Dit orgel was waarschijnlijk afkomstig uit de Gereformeerde Zuiderkerk te Assen en rond 1929 in Gasselte geplaatst door de firma Spiering te Dordrecht. 
In maart 2002 werd de tweede fase van het gehele proces van verplaatsing en restauratie van het Scheuer-orgel voltooid, waarbij ook het in de eerste fase gehandhaafde oude Spiering-front werd vervangen door een nieuwe kas in Scheuer-stijl. 1
De orgelkas van het Scheuer-orgel met middentoren, twee zijtorens en gedeelde middenvelden kreeg een lichteiken kleur. Het snijwerk langs de pijpen en de vleugelstukken kregen eenzelfde kleur als de kas.

1. www.orgelsindrenthe.nl  en  Korte Metten, nr.1, 2002.