Slot Zeist

Oude vaarweg van Utrecht naar Slot Zeist

Terug naar Kanokaart van Utrecht of Bruggen van Utrecht


De Biltse Grift en de Zeister Grift vormen samen de oude vaarroute van Zeist (via De Bilt) naar Utrecht. Direct naast Slot Zeist is de voormalige haven van Zeist. Tot begin vorige eeuw was dit een belangrijke transportverbinding van Zeist naar Utrecht en verder naar Amsterdam. Met enkele overdraagpunten is deze route nog steeds te bevaren met een kajak of lage kano (max. 40 cm.). De terugweg gaat via de Hakswetering en de Kromme Rijn, en komt door het mooie Amelisweerd.

Oude vaarweg Slot Zeist Kanokaart Utrecht Kanokaart Utrecht

Waarschuwing: Deze route is ALLEEN geschikt voor kajaks of lage kano's waarin je plat kunt liggen. De laagste doorvaarthoogte is 40 cm.. Begin hier niet aan als je een hogere doorvaarthoogte nodig hebt, of als je claustrofobisch bent aangelegd. Bij de eerste duiker in Zeist is overdragen niet mogelijk wegens dichte bergroeiing.

Lengte: 18.8 km. Je kunt de route langer maken door eerst naar Utrecht te peddelen en van daaruit de hele Biltse Grift af te varen, of korter (15.5 km) door in Zeist op de Hakswetering direct naar rechts te gaan, en niet heen en weer naar Slot Zeist.

Geschiedenis: RTV-Utrecht heeft een interessante documentaire uitgezonden over de geschiedenis van de Biltse en Zeister Grift, en de voormalige havens in De Bilt en Zeist:

Als je meer wilt weten over deze vaarroute, dan is het zeer de moeite waard om dit drieluik van te voren te bekijken!

Geocaching: Zeist per Boot. Deze begint bij de Weerdsluis in Utrecht, en volgt de Biltse en Zeister Grift.

Start: bij Kanoverhuur De Rijnstroom of direct hiernaast als je met je eigen kano of kajak komt. Als je in je eigen kano of kajak niet plat kunt liggen, of je kano is te hoog (maximaal 40 cm.), dan moet je hier een kajak huren die wel voldoet.
Adres: Weg naar Rhijnauwen nr 2, Utrecht. Tegenover zwembad De Krommerijn.
Gratis parkeren.

Horeca: Theehuis Rhijnauwen heeft een groot terras in de tuin direct aan de Kromme Rijn. Behalve iets drinken kun je hier ook heel goed pannenkoeken eten!

Route: Vertrek vanaf Kanoverhuur De Rijnstroom naar rechts onder de lage brug door. Meteen een goede oefening of je lage bruggen aan kunt. Na een paar honderd meter is een stuw met lage brug aan je linkerhand. Ga hier onderdoor, als de stuw het toelaat (zo niet: zie Alternatieve route hieronder).

Als je door de stuw bent gegaan: vervolg je weg, steek de Zilveren Schaats in de lengte over, ga verder door de vaart, totdat je rechtsaf onder de Waterlinieweg door kunt.

Aan de andere kant van de Waterlinieweg bevind je je in Park Bloeyendael, vernoemd naar het voormalige landgoed Bloeyendael:
Bloeyendael

Voorbij een bocht is aan de rechterkant een kano overdraagplaats. Hier kom je op de route als je vanwege de gesloten stuw door Rijnsweerd bent gegaan.

Alternatieve route als de stuw gesloten is: vervolg de route door de wijk Rijnsweerd en ga onder meerdere lage bruggen door. Op het einde is een kano overdraagplaats. Op het pad loop je een kein stukje naar links waar je weer het water in kan. Ga hier naar rechts verder over de Biltse Grift.

Bloeyendael

De Biltse Grift loopt verder langs een drukke weg en gaat onder de snelweg door. Bij een bruggetje ligt een balk over het water, waar je overheen kunt varen. Buiten de stad gekomen bevind je je alleen nog maar in de natuur, met veel waterlelies en gele plomp.
Gele plomp

Biltse Grift:
Gele plomp

Een eindje verderop blokkeert een stuw de doorgang. Aan de rechterkant van de stuw kun je met je kano uit het water. Omdat het water heel ondiep is (vaar zover mogelijk door) kun je makkelijk gaan staan en eruit klimmen.
Stuw

Voorbij de stuw is de oude sluis van De Bilt bij Buitenplaats Sandwijck. Op de foto het gebouw de Sluishoef, wat onderdeel is van het landgoed. Vroeger was hier een vingerhoedmolen. Dat was een vingerhoedenfabriek, aangedreven door een watermolen. Deze maakte gebruik van het hoogteverschil van het water voor en na de sluis.:
Sluis De Bilt

Een paar honderd meter verder is dit lage bruggetje. Met een kajak waar je in kunt liggen kun je er wel onderdoor. lage brug De Bilt

Na De Bilt gaat de Bitse Grift verder door de velden richting Zeist. Biltse Grift

Vlak voor de snelweg A28 moet je een keer rechtsaf. Dit water gaat onder de A28 door middels een groot ecoduct. Vroeger waren er plannen om hier af- en opritten aan te leggen. Het viaduct is wel gebouwd, maar de af- en opritten zijn nooit gekomen. Nu is het een ecoduct. Na het ecoduct rechtsaf.

Iets verder kom je door dit bos. De Biltse Grift is nu Zeister Grift geworden. In het bos

Na het bos (ter hoogte van landgoed Oostbroek) is deze foto gemaakt vanaf de brug:
Zeister Grift

Canadese Ganzen in het weiland: Ganzen

Bij het begin van Zeist is een overdracht bij een stuw vlak voor de Weteringlaan. Direct aan de overkant van de Weteringlaan is de begroeing soms te hoog om het water weer in te gaan. Een eindje verderop is minder begroeing, en daar kun je wel het water in:
Weteringlaan

Na een lage brug kom je in de Koppelsluis. Een mooi stuk van Zeist! Koppelsluis

Voorbij de Koppelsluis komt de Zeister Grift uit in de Hakswetering. Als je hier rechtsaf gaat, dan ga je naar de Kromme Rijn, en linksaf, als je de stuw passeert, naar Slot Zeist. Passeer de stuw aan de rechterkant. Als dit toch te moeilijk is, dan kun je een klein eindje naar rechts: daar is een lage oever aan je linkerhand.

Verderop richting het slot is nog een duiker. Hierna ga je naar rects. Net voor het slot is de sloot naar links de oude haven van Zeist. Behalve de sloot is hier nu niets meer van de haven te zien.

En dan ben je bij het slot! Slot Zeist

Na een rondje om het slot ga je terug de Hakswetering op. Na de stuw ga je nu linksaf, en even verder onder een duiker door. lage brug Zeist

Vlak voor de Kromme Rijn is nog een stuw waar je even uit het water moet. Deze is heel makkelijk te passeren aan de rechterkant. Direct na de stuw, nog voor de brug, kun je weer het water in. Op de Kromme Rijn ga je rechtsaf richting Amelisweerd en Utrecht.

De terrastuin van Theehuis Rhijnauwen is fantastisch op een mooie zomerdag. Bij het water is een aparte 'parkeerplaats' voor kano's ingericht. Er kunnen veel gasten zijn, maar er is ruimte genoeg. Theetuin

Dit is het landhuis Oud Amelisweerd, op misschien wel de meest zomerse dag van 2020: Oud Amelisweerd

Nadat je onder de A27 bent doorgegaan, is kort daarna kanoverhuur de Rijnstroom aan je rechterhand.
Meer foto's van de Kromme Rijn staan op de Kromme Rijn pagina.

Peter Kuiper

Reacties op deze route kun je sturen naar: